Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Музей Шевченка в Каневі після реконструкції кардинально змінився

Світ:

Як відомо, 2014 рік оголошений роком Тараса Шевченка. Під час цьогорічного святкування дня народження Кобзаря, Янукович заявив, що постать Тараса Шевченка ще недооцінена, тому його 200-річчя, яке буде в 2014 році, потрібно відзначати по-особливому. Тому уряд спрямував на ремонтно-реставраційні роботи Національного музею Тараса Шевченка та його філій 27,2 млн. грн. Добра ініціатива. Аби тільки не розікрали гроші. 

Як раніше повідомлялось в ЗМІ, під час реставрації Канівського музею Шевченка його керівники та черкаські чиновники заподіяли збитків бюджету на 2,6 млн гривень. Порушено 6 кримінальних справ. А відкривши музей після довготривалої реконструкції 23 серпня 2010 року, ремонтні роботи продовжилися, а експозицію допрацьовували. 

Багато розмов точиться щодо того вигляду, який має музей сьогодні. Дехто нещадно критикує все, що вийшло в результаті реконструкції, дехто каже, що музей виглядає сучасно і має цікаві концептуальні рішення. 

Багато людей з болем сприйняли зміни в музеї. Кажуть, що знищили національньну складову, бо прагнули зробити музей по-європейськи. Дехто вважає, що не на цьому місці слід робити музей по-європейськи - тут повинна бути автентичність. Бо ж європейськість – вона повсюди. Потрібно цінувати своє, рідне, читаю в статті "Помаранчеві не спромоглися, а біло-блакитні перестаралися? Як у Каневі скандальний музей відкривали" в черкаській газеті "Прочерк" від 24 серпня 2010 року.

Мені кортить на власні очі побачити знаменитий Канівський музей Шевченка, побудований ще в 1935-1937 роках за проектом Василя Кричевського, видатного українського маляра, архітектора, графіка. Його називають типовим представником ліричного «українського імпресіонізму», він виконав проект ухваленого  Центральною Радою українського державного герба, його вважають творцем нового українського стилю в архітектурі. 

Довідка:

Реконструкцію і реставрацію Будинку музею Шевченка було розпочато 2003 року. Замовником виступив Шевченківський національний заповідник. Генеральний проектувальник – Український державний науково-дослідний та проектний інститут «УкрНДІпроектреставрація», генеральний підрядник – корпорація «Укрреставрація». Із квітня 2010 року автором концепції експозиції і проекту є архітектор Л.П.Скорик та її Творча архітектурна майстерня. Технічним консультантом і розробником технічної частини проекту експозиції виступило ТОВ «Укрпроектбудреставрація» (працювало на таких об’єктах, як Московський Кремль, Костянтинівський палац (С.-Петербург), кремль Нижнього-Новгорода, на реставрації церков в Російській Федерації і в Україні (Луцьк), розробляло концепцію і проект експозиції (разом із німецькими спеціалістами) Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал».  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пропоную поїхати в Канів і відвідати музей у суботу 24-го серпня - на День Незалежності. Гарна нагода усім прихильникам НО позйомитися в реалі. Як ідея?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пропоную поїхати в Канів і відвідати музей у суботу 24-го серпня - на День Незалежності. Гарна нагода усім прихильникам НО позйомитися в реалі. Як ідея?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Прекрасна ідея! Я залюбки організую подорож.

Зображення користувача Яра Воля.
0
Ще не підтримано

Ӏдея знаменита! Приєднаюся!!! В Києві 24-го/VIII надто "душить"... :))

Яра Воля

Зображення користувача Улько Коломийський.
0
Ще не підтримано

Дякую що нагадали про наближення визначної дати. Я вчора знайшов в інтернеті систему , що 1-ший місяць кожного дня вивчати по 4 рядки , 2-гий- по 8 , 3-тій по 16 або довільний об`єм і спочатку весь об`єм кожного дня повторювати , а потім з ростом об`єму вивченого - по частинах. І зразу натрапив на цю статтю , і вирішив від сьогодні і до цієї дати вивчати вірші Шевченка. Почну з "Реве та стогне Дніпр широкий" (Причинна) бо мені в дитинстві тато співав її як колискову. Хто хоче приєднуйтесь до " Шевченкової Хвилі".

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

А шо за система?

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Дякую за матеріал.
Невеликі зауваги:
"А відкривши музей після довготривалої реконструкції 23 серпня 2010 року, ремонтні роботи продовжилися, а експозицію
допрацьовували". - Після довготривалої реконструкції музей відрили 23 серпня 2010 року, однак ремонтні роботи тривали й експозицію допрацьовували. (уникаємо двох сполучників а та звороту).
"він виконав проект ухваленого Центральною Радою українського державного герба" - він виконав проект українського державного герба, ухваленого Центральною Радою. (правильний порядок слів полегшує сприйняття тексту).

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Ольга Олешка.
0
Ще не підтримано

Сумно,що майже нічого українського в очі не впадає-саме тому, вся наша група припала до вітрини з рушником,який вишила Леся Українка!. Вона його подарувала музею,коли відвідувала Канев.Справжнє,наше!
А сам музей,дійсно,занадто сучасний,гранітно-скляний.Дуже мало речей пов"язаних з Шевченко.Картини-ксерокопії,хіба мало справжніх?
Тому емоцій більше від текстів ТАРАСА,вони по-справжньому сучасні!Аж до мурах по шкурі!
Ну що б здавалося слова?
Слова і звуки,більш нічого!
А серце мліє,ожива,
Як їх почує-
Знать от БОГА
І голос той, і ті слова
Ідуть між люди...

Все буде так,як ми захочемо!