Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Музей Івана Гончара запрошує на виставку «Світе тихий, краю милий, моя Україно!»

На виставці представлені живописні твори, виконані сільськими майстрами з багатьох куточків України, що були написані на початку – в середині ХХ ст. Саме в наївному малярстві найширше відкриваються можливості формотворення, колориту, пластики лінії та композиційна довершеність.

Національні традиції вироблені багатьма поколіннями талановитих українців з дуже давніх часів.

Багато хто з селян та міщан, володіючи певними ремеслами та навичками, були дотичними до розпису і малярства. Ці прості люди свято охороняли узвичаєні образи, сюжети і знаки, інтерпретуючи їх відповідно до свого часу.

Незважаючи на випробування ХХ ст., народне малярство не зникло, а й урізноманітнилось за жанрами, набувши не лише церковних, але й світських форм.

Тематика творів різноманітна. Вони позначені спогляданням і милуванням рідними краєвидами, квітучими берегами річок і ставків, з лебедями і рибалками, з красунями дівчатами і миловидними жіночками, старенькими бабусями, які крокують спираючись на ціпок. Сцени відпочинку молоді, зустрічі біля криниці, пара голубів на пеньку, у багатьох повторах різних авторів, набувають глибоко символічного значення.

Ці поетичні замальовки сільського буття ставали прикрасою оселі, відпочинком для душі як для замовників, так і для виконавців. В них знайшли відображення естетичні, етичні, духовні ідеали українців, а також глибоке переконання про єдино істинну внутрішню злагоду з усім світом.

Виставка триватиме з 7 квітня по 31 травня.

Вихідні дні: 12 та 13 квітня.

Вартість вхідного квитка: 30 гривень для дорослих та 9 гривень для студентів, школярів та пенсіонерів.

Музей працює щодня, з 10 по 17-30, окрім понеділкa та останнього вівторка місяця.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
живопис
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Гарні лебеді.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Гарні лебеді.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)