Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 12

Мозок розвивається протягом усього життя, якщо його тренувати

Світ:

Щодоби в мозку, незалежно від віку, утворюються близько шести тисяч нових нейронів. Якщо людина сидить десь на лавочці й цмулить пивко, вони помирають. Якщо ж її мозок серйозно захоплений якоюсь проблемою - будь-якою, хай навіть, як заробити гроші - новоутворені клітини вбудовуються в її розв’язання і стають повноцінними. Мозок - єдина частина людського тіла, яка розрахована більше, ніж на людське життя.

Як еволюціонував людський мозок?

- Поступово виникло мовлення й дуже ускладнилося управління рухами. Люди перемогли неандертальців, бо з легкістю крутили на одній руці дві дулі. А неандертальці не могли навіть однієї. Досконалість людської руки неймовірна. На стоянках неандертальців знайшли багато чого з мисливського й побутового інструментарію, але жодної голки.

- Наш мозок може професіоналізуватися, а може лишатися в незайманому стані. Усе залежить від того, чи отримує він із-зовні модифікуючі імпульси. У молодому мозку є чимало структур, що розростаються і вдосконалюється під впливом зовнішніх сигналів у тому разі, коли вони надходять постійно. Сполучення між нейронами - аксони, з малоефективних стають надефективними. Сигнал, який раніше ледь повз, починає рухатися щонайменше у сто разів швидше.

Утворюється ще й величезна кількість нових зв’язків. Скажімо, якщо людина з дитинства займається музикою, під впливом зовнішніх сигналів поліпшується система зв’язку між відповідними зонами мозку та системою управління руками. Паганіні став генієм своєї справи, бо тисячі годин вправлявся. Так, він мав вроджені здібності, але поєднав їх із більшою, ніж в інших, настирністю в професіоналізації.

Людина народжується зі здібностями?

- Теоретично віяло здібностей дуже широке. Якраз тому, що вроджені структури не спеціалізовані, упродовж життя вони, подібно до стовбурової клітини, можуть розвиватися в різні напрямки. Але ж їх треба розвивати. Процес професіоналізації головного мозку та підпорядкованих систем розрахований природою на вік приблизно з 5 до 25 років. Десь у 25-30 років завершується професіоналізація лобної частини мозку, яка відповідає за мислення, прийняття рішень, аналіз. Але основний період - це дитинство й підлітковий вік. Після 25 можна багато чому навчитися, але стати генієм - ні.

Іноді рідкісні таланти проявляються в людей зі вродженими відхиленнями, наприклад, із дислексією (нездатність оволодіти навичками швидкого читання. - "Країна"). У таких дітей підвищені здібності у багатьох інших ділянках, добре розвинене, зокрема, просторове уявлення. Одна з найкращих архітектурних фірм у Лондоні набирає працівників тільки з таким відхиленням. Вони не вміють швидко читати тексти, але чудово проектують. У наших школах таке відхилення вважають мало не злочином. Не читає дитина 50 слів за хвилину - усе, в перший клас не годиться. Але ж так не можна! Усі люди - різні.

Як мозок змінюється з віком?

- У ранньому дитинстві він розрахований природою на те, щоб вивчати одразу багато мов, вправлятися в керуванні сотнями м’язів, аби зберігати вертикальне положення. Згодом починає накопичувати інформацію - дитина слухає батьків із відкритим ротом.

Найдосконаліші мізки маємо приблизно до віку 3-4 роки, бо тоді між клітинами найбільше зв’язків. Але, на жаль, ці мізки не пам’ятають вражень. Я, наприклад, зі свого раннього дитинства спроможний пригадати лише одну яскраву картину. Мені менш як 3 роки, стою біля вікна в глухому волинському селі, а по викривленій вулиці на мене суне танк. Я вирішив, що мені капець, але він повернув і поїхав в інший бік.

Є ультрасучасне відкриття: щодоби в мозку, незалежно від віку, утворюються близько шести тисяч нових нейронів. Якщо людина сидить десь на лавочці й цмулить пивко, вони помирають. Якщо ж її мозок серйозно захоплений якоюсь проблемою - будь-якою, хай навіть, як заробити гроші - новоутворені клітини вбудовуються в її розв’язання і стають повноцінними. Тобто, вони посилюють можливості розуму.

Мозок - єдина частина людського тіла, яка розрахована більше, ніж на людське життя. За однієї умови - людина мусить її використовувати. Бо навіть коли займаєтеся будь-якими іншими справами, підкірка все одно вирішує вашу задачу, при чому не одну, а одразу кілька. Якщо відкинути різноманітні захворювання, то, постійно навантажуючи мозок, уникнете вікового склерозу.

Тобто, мозок не старіє?

- Ні, але перебудовується все життя. Тому в розумних країнах забороняють висуватися у президенти кандидатам віком до 40-45 років. Вважають, що в молодшому віці мозок іще "не перехвилювався", людина здатна на неадекватні вчинки. Щастя Південної Африки, що Нельсон Мандела став президентом у 76 років, а не тоді, коли розпочинав революційну боротьбу.

На чому будується пам’ять?

- Довготривала пам’ять - на точній хронології сигналів, які надходять у мозок. Але я користувався б іншим терміном - емоційна пам’ять. Якби ми були нездатні на все життя запам’ятовувати всі важливі враження, чи були б у безпеці? Наприклад, ви зустрілися з леопардом, не знаючи, що це таке, врятувалися й забули про цей випадок - хіба наступного разу зможете вберегтися, не пам’ятаючи враження від попередньої зустрічі?

Емоційні згадки залишаються з людиною на все життя. Уявіть, наприклад, що у вас на носі чимала чорна бородавка. Ви зустрічаєтеся з чоловіком, який вам цікавий. І при першій зустрічі він тикає пальцем у бородавку й питає: "Сонечко, це в тебе від прабабусі чи від прадідуся?" Ви спроможні забути такий хамський учинок до кінця життя? Навряд. Ці спогади неможливо забути, а негативне враження - ліквідувати чи виправити. Єдиний спосіб - повна амнезія. Тому так важливо уникати образ емоційного характеру. Особливо, в освітній системі. Людина запам’ятовує це на все життя.

Яких відкриттів у сфері роботи мозку не вистачає?

- Одного простого відкриття не може бути. Це великий масив інформації, який поступово накопичується. Прогрес у цій сфері такий швидкий, що скоро можна буде читати думки іншої людини з відстані мало не у кілометр. Цілком можливо, що це вже стало дійсністю. У ЗМІ років зо два тому промайнуло коротке повідомлення про "успішні експерименти з відтворення невисловлених англомовних фраз", але надалі тема "зникла". Імовірно - усе засекретили.

Дистанційне "зчитування" думок не суперечить відкриттям сучасних наук. Це, приміром, можна здійснити скануванням сигналів, які під поверхнею шкіри голови й горла йдуть від мозку до голосового апарату. Інший спосіб - дистанційна реєстрація внутрішніх електричних сигналів нашого мозку. Переконаний - порядним людям подібні відкриття не загрожуватимуть, а от плани терористів чи маніяків можна буде ліквідовувати швидко й ефективно.

Чи є різниця між чоловічим й жіночим мозком?

- Статеву відмінність формують сукупність різноманітних факторів. Думаю, якщо на мозок дівчинки діяли б такі ж чинники, що й на мозок хлопчика, грандіозних розумових відмінностей між ними не було б.

Чоловіки з дитинства автоматично вибудовують у відносинах з іншими чоловіками піраміду. У ній лідером є так званий альфа-самець. Решта підпорядковуються йому, намагаючись чи мріючи посісти його місце.

Є друга, нечисленна категорія чоловіків, які до подібних пірамід не входять. Вони самі по собі. Це люди, зокрема, з критичним мисленням. Не глибшим чи кращим, а просто іншим. Їх неможливо переконати словами, вони все перевіряють. Так-от, чоловіків другої категорії образити словом майже неможливо. Бо воно для них - просто інформація, звук, розклад поїздів на Одесу. А скажи комусь із першої групи неприємну правду, він злитиметься на тебе до кінця життя.

У жінок усе інакше працює. Вони так запекло конкурують між собою, що практично ніколи не створюють якихось груп.

Чому більше чоловіків геніїв, аніж жінок?

- Бо серед чоловіків частіше трапляються екстремальні відхилення від норми. У жінок серйозні завдання від природи. Вони стійкіші, мають вищий середній розум, менше хворіють. Я не чув, щоб десь у якійсь країні жінка взяла якусь залізяку й запхала її у конвеєр, аби той зупинився. А чоловіки це роблять у всіх країнах світу на третій-четвертій годині роботи. Довше не витримують. Різна психіка, різні біологічні завдання.

Текст: Ангеліна КАРЯКІНА

 

 


Коментар НО:

Інформація, яку сприймає мозок людини, змінює структуру цього мозку. Характер запам’ятовуваної інформації формує тип мислення. Тому важливо запам’ятовувати тексти Живого Слова, написаних на Сенсарі - мові Простору волі. Це слова, які промовляє боголюдина, наприклад:

Цифрона 12
Душі структура
Над плоттю домінує
Силою Духа
матеріальним
Управляємо!


Промовляючи боголюдські слова, ми наближаємось до боголюдського стану.

Докладніше:

Живе Слово: функція перетворення

Здоров’я людини і простори буття

Чому саме «Живе Слово»?

Банк-що-не-збанкрутує

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи