Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мовний омбудсмен Кремінь заявив, що закон про видання ЗМІ українською мовою діє

Категорія:

Світ:

За результатами перевірки в цілому розповсюджувачі дотримуються норми про обов'язкову наявність не менше 50% примірників видань українською мовою. 

Про це повідомляє урядовий портал.

16 січня 2022 року набула чинності норма закону про те, що обов'язковою є наявність української версії друкованих ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження. А також наявність у кожній точці продажу не менше 50% назв видань державною мовою.

18 січня у Києві оглянули точки продажу у мережах супермаркетів "Новус", "Ашан", "Сільпо", "Варус", а також біля станцій метро "Вокзальна", "Житомирська", "Академмістечко", "Героїв Дніпра".

"З приємністю констатуємо, що видань, які вийшли після 16 січня і не мають української версії, у місцях продажу не зафіксовано", – наголошується у повідомленні.

“Тож, як бачимо, основні видавці виконують норму Закону. Більше того, багато з них перейшли на видання газет і журналів виключно державною мовою.

Ще 2021 року на українську перейшов тижневик "НВ”, пізніше про це також заявив і журнал “Фокус”, віднедавна – “Forbes”. З нового року про перехід на українську оголосила низка загальнополітичних, спеціалізованих, розважальних, спортивних газет і журналів. До речі, навіть деякі з тих, на чию законослухняність мало хто розраховував”, – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.  

Нагадаємо, 16 липня 2021 року набули чинності нові норми мовного закону, які стосуються використання української мови у сферах культури, туризму, книговидавництва та книгорозповсюдження.

Наші інтереси: 

Українську мову потрібно було буквально насаджувати на законодавчому рівні, починаючи від 1991 року, бо це – такий самий символ державності, як прапор і герб, щоб у ворога не було навіть думки про те, що українці та росіяни – один народ, і не було бажання захищати російськомовних. Бо ж вони вже прирівняли російськомовних українців до росіян.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Завтра грають Україна і Росія футзал. Цікаво буде подивитися на це протистояння!

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Завтра грають Україна і Росія футзал. Цікаво буде подивитися на це протистояння!

Радіймо життю граючи!