Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мотивація дітей

15 помилок дорослих, через які дитина втрачає інтерес до навчання

Автор Інна Кузьмичова в

Ні для кого не секрет, що ми з Вами різні. У нас різні можливості, фінансовий статус, цілі, бажання і освіту. Ми по-різному сприймаємо одні й ті ж речі, а часом маємо і різну систему цінностей. Але у нас всіх є значне за масштабом загальне. Нас всіх об'єднує бажання до розвитку і поліпшенню якості свого життя. З цією метою ми шукаємо нові можливості, отримуємо додаткову освіту, вчимося успішної комунікації з людьми.

Своїм дітям ми прагнемо передати найкращі можливості і дати краще і сучасна освіта. Але що робити, якщо дитина не хоче вчитися, розвиватися, прагнути бути успішним? Що робити, коли навчання йде більше «з під палки», ніж в здоровому руслі розвитку і природного мотивації? На ці питання ми відповімо в простих рекомендаціях, які допоможуть виправити вже сформовану ситуацію і включити новий потенціал, підвищуючи мотивацію до навчання Вашої дитини. 

 В MBA Kids на всіх програмах навчання йде постійна робота по підвищенню мотивації, заснована не тільки на рекомендаціях, наведених нижче, але і на цілому ряді методик. Для нових хлопців пару років назад ми розробили спеціальний тренінг «Навички ефективного лідера - вплив без конфліктів» (найближчий старт програми - 12 березень 2017 року) , на якому у дитини є можливість підвищити свій соціальний рівень у суспільстві і вирішити гострі проблеми порушеною комунікації.Для зміцнення зростання мотивації і результатів у хлопців ми також активно рекомендуємо батькам виключити зі своїх дій: 

  1. Покладання на себе функції вчителя. Ваше завдання, як батьків - виростити здорову дитину. Передати інформацію, навчити навичкам, розкрити таланти - завдання викладача. Тому, не впадайте у відчай, якщо у Вас немає змоги. Довіртеся талановитим спеціалістам. Спосіб навчання, при якому обидва отримують задоволення від процесу - і вчитель і учень - називається winwin.
  2. Закриття очей на соціальний статус / роль дитини в колективі. Мова йде не про фінансовий статус, а про роль в ієрархічній драбині групи. Вона встановлюється на протязі місяця, при формуванні нових груп. При новому члені групи, ієрархія у відносинах також змінюється у всій групі і укладається в ті ж терміни.Поміняти свій статус в уже сформованій ієрархії можна, але це вимагає прокачування окремих навичок і моделей поведінки. Якщо дитина є аутсайдером групи - це говорить про те, що він просто не знає як завоювати інше, прийнятне йому положення. Кожен учасник групи буде в динаміці прагнути рости в ієрархії і закріплювати свої позиції в конкуренції з іншими претендентами. Це є найпоширенішою причиною конфліктів серед підлітків. Тому Вам треба підтримувати зростання і бажання своєї дитини завоювати більш високе положення за допомогою конструктивних, а не деструктивних інструментів і підходів.
  3. Вимога результатів нарівні з іншими учнями в групі. Нерівне ставлення до нерівних - принцип, за яким викладач повинен давати зворотний зв'язок про успіхи дитини. Це має на увазі, що ми бачимо зону росту учня в контексті окремого предмета і заохочуємо його успіхи і зусилля, на які він здатний. У групі у всіх різні здібності і окремі зони росту. Ми не можемо вимагати від усіх одного темпу засвоєння матеріалу, складності розв'язуваних завдань. Тому в MBA Kids обрана проектна основа навчання, де кожному учневі відведена своя зона росту.
  4. Покладання відповідальності за відносини з учителем.Відповідальність за відносини несе той, хто старше. І за їх успішність теж. Один з найсильніших мотиваторів до навчання у дитини - це гармонійні відносини з викладачем.
  5. Неповажне ставлення до оточення дитини. Негативні висловлювання при дитині на адресу інших учнів в групі, викладача, адміністрації школи веде до включення підсвідомого механізму опору.Дитина буде підсвідомо підтримувати Вашу точку зору, навіть якщо його думка абсолютно протилежно. Згодом це призведе до внутрішнього конфлікту і зниження успішності.
  6. Чи не визнання його зростання або заслуги, навіть найменших. Маленькі перемоги - великий мотиватор, а схвалення батьків - ще більш потужний і цінний. Деякі діти вчаться тільки завдяки цьому мотивацію.
  7. Виключення можливості спробувати дитині різні сфери знань, системи освіти, нові комунікативні групи. Чим більше дитина знатиме про світ, чим більше навичок він відпрацює, тим успішніше і впевненіше він буде себе почувати в суспільстві. І в уже сформованій ієрархії школи він буде швидше рости за соціальним статусом. Ми бачимо це на прикладах своїх учнів, які після отримання знань і практичних навичок у створенні бізнесу, проекту, просуванні своєї ідеї, ставати в школі лідерами класів, президентами шкіл, збирають навколо себе нове ком'юніті. Беруть відповідальність за свої вчинки і дії.
  8. По першому немає - забирати дитину з нової системи / школи. Якщо ви привели дитину в нове середовище, то будьте готові, що термін адаптації в будь-якій системі - 1 місяць. Тільки після цього новий учень зможе дати реальну зворотний зв'язок і описати всі плюси і мінуси навчання. Протягом перших двох тижнів - спрацьовує захисний механізм психіки на вихід із зони комфорту. У цей момент не можна переривати навчання, Ви ризикуєте зупинити природне прагнення до розвитку. Якщо після першого місяця навчання Ви не помітили результатів або Ваша дитина продовжує опір - прийміть, що це просто не його. Нічого доброго з продовження не вийде - можлива ймовірність розвитку психосоматичних блоків.
  9. Поверхове розуміння страхів і блоків. Зі страхами треба працювати в динаміці і не залишати прагнення їх подолати. Якщо Ви побачили, що є досвід, отримавши який, ваша дитина подолає повністю або частково свою фобію - дійте! Наприклад, на нашому курсі самопрезентації учні активно працюють з поширеним страхом публічних виступів, роботою з запереченнями. Чим старше стає дитина, тим частіше його блоки і фобії обростають ментальним каркасом або маскою, за якою ховається невпевнений у собі людина.З віком, пробитися через цей каркас і витягнути з нього справжнього і талановитої дитини ставати складніше. На це потрібно більше часу, технік і викладачів найвищого рівня професіоналізму.
  10. Забороняти дитині вирішувати проблему. Мотив знайти рішення проблеми - один з найсильніших в людській природі. Якщо Ваша дитина захотів чогось дуже сильно, повірте, його ніщо не зупинить.Він знайде спосіб, деколи найнесподіваніший. Велика помилка батьків - берегти дітей проблем, або не давати можливості дитині брати участь в пошуку рішення сімейних складнощів. Рішення будь-якого завдання може пройти успішно і на високій мотивації, якщо дитина розуміє, яку саме проблему ми вирішуємо. Розвиток досвіду пошуку успішного вирішення і отримання задоволення від самого процесу - призводить до високих результатів у всіх сферах життя.
  11. Несвоєчасність надання можливостей. Якщо дитині вже не цікаво або ще не зрозуміло - мотивації до участі в запропонованій можливості Ви не отримаєте. Навіть не намагайтеся. Краще упровадите систему відстеження і зароджуються інтересів і майте під рукою пару трійку можливостей для розвитку відкривається таланту.
  12. Малювання віддаленої перспективи результатів від навчання.Коли ти станеш дорослим, ці знання тобі знадобляться - забудьте це формулювання! Дитина не бачить і не відчуває так далеко. Йому це просто незрозуміло. Це не викликає в ньому бажання, емоцій, дій. Він хоче короткої перспективи. Сьогодні. Зараз. Увечері. Можна, як приклад, запропонувати йому таку мотивацію: ввечері ми зможемо поспілкуватися з моїм закордонним одним, тому підтягни сьогодні на уроці англійська. Або використовувати упор на емоції: зроби печиво, щоб порадувати маму, яка буде приємно здивована, повернувшись з відрядження.
  13. Відсутність підтримки симпатій до протилежної статі. Якщо Ваша дитина говорить, що дуже хоче піти на курси макраме, та й взагалі там же буде Катя - не тіште себе ілюзією, це не через любов до макраме ваше чадо поспішає або годинами чепуриться. Це через Катю. Сексуальна мотивація - найсильніша у підлітків і включає бажання довести предмету любові, що він / вона теж чогось варті і поділяють захоплення предмета обожнювання. Ні в якому разі не зупиняйте, що не жартувати, не кажіть що макраме це дурість. Тому що почуття можуть пройти, а захоплення і досвід залишаться. Ми не раз спостерігали, як з чистої випадковості народжувалися шедеври, і всі вони були комусь присвячені. Пам'ятайте: сильні почуття - найсильніша мотивація, різке обривання якої - призводить до серйозних психологічних травм.
  14. Різке переривання занять улюбленою справою / захопленням. Існує поняття творчого потоку. У маленьких дітей він може тривати протягом години, у дорослих набагато більше. У цей момент різка зміна активності може привести до незавершеності дій, відсутності кінцевого, бажаного результату і зниження до мотивації на пару днів, а то і тижнів. Дитина тільки через час захоче повернутися і закінчити те, що почав. Змушувати його марно. Тому давайте можливість чаду завершити свої дії і тільки після цього перемикайте його на щось інше.
  15. Зупиняти бажання бути крутим, корисним. Належність до «крутому» проекту, руху, течією - сильний фактор розвитку. Можливість реалізовувати круту ідею або бути частиною глобальної команди, впливати на будинок, район, місто, школу - це те, що може захопити дитину на роки. Дайте йому цей стимул. В нашій школі корисні для соціуму проекти викликають у дітей живий відгук, і участь в них для хлопців - гордість. Фінансовий мотиватор стоїть на третьому або четвертому місці після бажання бути корисним, крутим, впізнаваним.
  16. Гасити почуття справедливості. У дітей почуття справедливості дуже розвинене. І розвинене відчуття, коли тонка грань порушена.Тому вони стають активними борцями за справедливість в своїх групах, школах, колах спілкування. Звичайно, емоційне забарвлення і перебільшення - це часті супутники такої реакції. Тут Вам, як дорослому, обов'язково потрібно підключатися і розбиратися з усіма фактами порушення справедливості, на яку вказує ваша дитина. Але робити передчасні висновки, або говорити що це не важливо, не потрібно або він спочатку не правий, або прав тільки він - не можна ні в якому разі. Ви можете показати, що шлях до встановлення остаточних висновків і прийнятих рішень лежить через спокійну оцінку всіх факторів ситуації, що склалася.
Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи