Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Матеріал нової епохи

Світ:

В кожне століття людство здійснює таке ключове відкриття, яке визначає магістральну лінію його технічного розвитку в дану епоху. Метали стали основою промислової революції, напівпровідники в ХХ віці дозволили втілити в життя сучасні ІТ-технології. Моливо, що графен, котрий в 2004 році створили К. Новосьолов і А. Гейм в Манчестері, претендує на те, щоб стати матеріалом ХХІ століття.

Атомарна структура графена, цього незвичайного високотехнологічного матеріалу, має вигляд бджолиного стільника. Цим обумовлюється його неймовірна міцність, яка в десятки разів перевершує міцність найкращих сортів сталі. Окрім цієї фізичної властивості графен має і інші пречудові характеристики. Це найбільш струмопровідний вид чисельних вуглецевих з’єднань, тому він може бути широко застосовуватися як в силовій електротехніці, так і в напівпровідниковій.

Вже зараз військові інженери ведуть широкий спектр досліджень по створенню надміцних технологічних поверхонь на основі графену. Спеціалісти авторитетно стверджують, що скоро ті ж бронежилети і захисні пластини броньованої техніки стануть в 3 – 7 разів легшими і в 10 разів міцнішими, тому що графен здатен більш ефективно розсіювати кінетичну енергію, ніж всі відомі до цього часу матеріали.

Про перспективність двомірної алотропної форми вуглецю незаперечно свідчить те, що панам Новосьолову і Гейму за їх відкриття в 2010 році була присуджена Нобелівська премія. А в 2012 році уряд США виділив 10 млрд. $ на ґрунтовне дослідження всіх наявних фізико-хімічних властивостей графену.

Така пильна зацікавленість агресивної супердержави до цього нового матеріалу не повинно пройти повз увагу тих українських політиків, від яких залежить обороноздатність нашої країни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
наука
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи