Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Людина і пістолет. Хто винний і що робити?

Світ:

Право американців володіти вогнепальною зброєю зафіксоване в основному законі США. Друга поправка до Конституції говорить, що кожен громадянин має право володіти вогнепальною зброєю для самозахисту. У США в приватних руках знаходиться до 250 млн. одиниць вогнепальної зброї. Це означає, що майже на кожного жителя США, включаючи дітей, приходиться пістолет або рушниця. Щорічно жителі США купують до 5 млн. рушниць, револьверів і пістолетів. Однак дотепер достовірно невідомо - чи стає від цього життя американців більш безпечним.
За даними Національної Асоціації Спортивних Товарів, переважна більшість покупців вогнепальної зброї - чоловіки у віці 25-34 років, що відносяться до середнього класу американського суспільства. У будинках багатьох жителів США знаходяться справжні арсенали стрілецької зброї.

За статистикою ФБР, із середини 1990-х років число випадків застосування вогнепальної зброї в США поступово знижується. У 1993 році був зафіксований пік - трохи менш 40 тис. таких випадків. Це співпало або стало наслідком загального зменшення числа злочинів.

Жителям 32-х (із 50-ти) штатів США дозволено носити вогнепальну зброю для захисту від злочинців. За даними дослідників з Університету Чикаго, якщо законодавці штату дозволяють громадянам носити із собою вогнепальну зброю, то кількість убивств у цих штатах, у середньому, знижується на 8%, зґвалтувань - на 5%, грабіжок - на 7%. Рівень насильницьких злочинів у таких штатах значно нижче середнього по США. У той же час, у столиці США - місті Вашингтоні - у 1976 році було заборонено володіти вогнепальною зброєю. До 1991 року рівень пограбувань збільшився втроє, хоча в середньому по країні він збільшився на 12%. В іншому великому місті США - Чикаго - також заборонена вогнепальна зброя, однак убивств у ньому відбувається більше, ніж у будь-якому іншому місті країни.

У 1999 році (більш свіжі дані поки недоступні) їхнє число упало приблизно до 28 тис. За даними дослідження криміналіста Гері Клека, проведеного на початку 1990-х років, щорічно в США фіксується більш 2.5 млн. випадків використання вогнепальної зброї з метою самооборони. Вогнепальна зброя з метою оборони застосовується в 3-5 разів частіше, ніж у кримінальних цілях. Статистика показує, що власники вогнепальної зброї значно рідше стають жертвами пограбувань і нападів. Цікаво, що використання вогнепальної зброї як засобу самооборони досить рідко закінчується пролиттям крові. Лише в 1% випадків злочинець одержав поранення, і лише в 0.1% випадків був убитий.

За даними Center for Responsive Politics, у 2002 році організації прихильників вогнепальної зброї затратили на лобістську діяльність приблизно $2.4 млн. Традиційно їх підтримують члени Республіканської партії, що нині контролює Сенат і Конгрес США. Найбільша громадська організація, що поєднує власників вогнепальної зброї, Національна Стрілецька Асоціація (НСА) традиційно лобіює інтереси аматорів зброї. Її головні доводи такі: убиває не зброя, а людина, і необхідно бороти зі злочинністю, а не зі зброєю.

За даними НСА, легальні продажі вогнепальної зброї й рівень злочинності пов’язані один з одним зовсім не так, як вважають прихильники заборон - чим більше на руках у населення вогнепальної зброї, тим менше насильницьких злочинів відбувається в цьому районі. Тим більше, що значна кількість злочинців використовує нелегальну зброю. За даними дослідницької організації Handgun Control, приблизно половина американських злочинців мала зброю, отриману незаконним шляхом.
Дослідження, проведені Національним Інститутом Правосуддя, показали, що тільки 2% злочинців купили свою зброю у звичайному збройовому магазині.

Супротивники вогнепальної зброї затратили на лобістську діяльність у 2002 році трохи більше $115 тис. Вони вказують, що більшість убивств у країні відбувається з використанням вогнепальної зброї і що зброя, що знаходиться в приватних руках, часто попадає в руки до дітей, що убивають своїх однокашників або вчителів. За період з 1990 по 1998 рік у 75% випадків подружжя й екс-подружжя, котрі розпочали суперечку, вбивали один одного за допомогою вогнепальної зброї. За даними дослідника Ела Келлермана, власник рушниці або пістолета в 22 рази частіше убиває кого-небудь із своїх близьких, а ніж злочинців. Щорічно під кулями гинуть приблизно 1.6 тис. американських дітей і підлітків.

За даними National Vital Statistic Report, найбільше часто - у 58% випадків - вогнепальна зброя застосовувалася самогубцями. У 38% воно використовувалося при здійсненні злочинів. 3% жертв вогнепальної зброї загинули в результаті необережності. За інформацією Національної Ради по Безпеці, загибель від вогнепальної зброї складає 0.8% від усіх випадків загибелі в результаті насильства або нещасного випадку і менш 0.03% від усіх випадків смерті.

З 1995 року в судах США розглядаються позови, спрямовані проти виробників вогнепальної зброї. Їх обвинувачують у тім, що їхня діяльність напряму пов’язана з насильством. Позивачі також стверджують, що виробники рушниць і пістолетів нічого не роблять для того, щоб утруднити несанкціоноване використання вогнепальної зброї (наприклад, не створюють особливих систем “захисту від дурня” чи упізнання власника). Зброярі змогли виграти кілька процесів і домоглися того, що приблизно в половині штатів США заборонена подача подібних позовів. Збройові компанії США щорічно продають стрілецької зброї на $1.5 млрд. - це незрівнянно, наприклад, з оборотом тютюнових компаній (біля $45 млрд.), що є основною мішенню для подібних позовів. Жодна з фірм, що роблять вогнепальну зброю, не входить у число 500 найбільших компаній США.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи