Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Люди все більше їдять наодинці

У 1985 році The New York Times опублікувала статтю «Обід  на самоті», у якій запевнила читачів, що більше це не вважається дивним. Тоді їсти спагеті з мясними кульками самому не було нормою.

І ось через 30 років The Washington Post

пише окрему статтю про тенденцію їсти самому. Вона називається «Найбільш американською річчю стало їсти наодинці». Хоча, як мені здається, їсти наодинці у нас сьогодні також стало менш рідкісним явищем.

У статті йдеться про те, що більше половини всіє їжі та перекусів з’їдається на самоті. Люди частіше снідають самі, ніж самі обідають чи вечеряють. Але популярність соло-обіду без сумніву зростає.

Опитування 1999 року показало, що число людей, які їдять наодинці принаймні час від часу утроїлося між 1960-ми і 1990-ми роками. До 2006 року  число американців, які регулярно їдять самі, виросло до 60%. А на сьогодні їхня кількість ще вища.

Найбільшої трансформації зазнав сніданок – 53% всіх сніданків з’їдаються на самоті – чи то вдома, в машині, чи за робочим столом.

45% обідів з’їдаються наодинці. Тільки вечеря все ще залишилася колективною. Приблизно три чверті всіх опитаних все ще вечеряють з кимось.

Причому люди їдять на самоті як вдома, так і поза межами дома.

Одною з найочевидніших причин цього стало те, що відбувалося і відбувається з американськими сім’ями поступово протягом десятиліть. Американські сім’ї стали меншими. Число домогосподарств, що складаються з однієї особи зросла з 17% у 1970 році до 27% у 2012. А в 1960-х таких було 13%.

Люди зараз не поспішають одружуватися – створення сім’ї все більше і більше затримується і відкладається. Крім того, американці все у меншому захваті від ідеї «осісти» і влаштуватися на одному місці, ніж раніше. Частка американців, які ніколи не були одружені, найвища за всі часи. Кожний з п’яти, кому більше за 25, ніколи не був одружений. Для порівняння – у 1960 році пропорція була один до десяти.

Друга причина, за якою люди їдять наодинці – обмеження у часі.

Смерть сімейного сніданку – найкращий приклад. Працюючі дорослі їдять на ходу. Подивіться, який успіх має фастфуд – швидкі і портативні сніданки вони ставлять за пріоритет.

За останні 20 років американці все рідше взагалі їдять сніданки.

Обід також втратив позиції. Опитування 2012 року показало, що 65% працюючих американців обідають або за своїм робочим столом, або не обідають взагалі.

Тенденція, що люди їдять наодинці, змушує власників закладів харчування переорієнтовувати свій бізнес на кейтерінг або приготування їжі на винос. Деякі заклади придумали інший дизайн столиків з місцями у вигляді лавок, щоб у одиноких їдоків не було відчуття, що вони сидять за столиком для двох.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи