Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литва підписала контракт на закуповування природного газу в США

Литовський державний газовий оператор Lietuvos Duju Tiekimas (LDT) підписав контракт з американською компанією Cheniere про придбання зрідженого природного газу, постачання якого очікується в другій половині серпня.

Танкер з американським блакитним паливом прибуде в серпні до порту в Клайпеді, де з 2014 року працює плавучий термінал з прийому зрідженого газу, орендований владою у норвезької Hoegh LNG, повідомляє Польське радіо.

Контракт стане першим для Литви договором на покупку газу безпосередньо в США і дозволить диверсифікувати джерела поставок з подальшим зниженням на внутрішньому ринку частки «Ґазпрому», яка вже впала до 50%, повідомили в LDT.

У квітні купувати газ у США почала Польща. Перше судно з блакитним паливом прибуло до країни на початку червня, тоді ж почалося розширення потужності терміналу з прийому зрідженого газу до 7,5 млрд кубометрів на рік.

У червні про будівництво другого на Балтиці LNG-терміналу повідомила влада Естонії. Він буде розташований на березі Фінської затоки в порту Мууга і стане частиною пакету, до якого увійдуть також естонсько-фінський газопровід Baltic Connector і литовсько-польський газопровід GIPL.

Мета проекту – поєднати країни Балтії та Фінляндію із загальним газовим ринком Євросоюзу і розширити джерела поставок енергоносіїв.

Литва підтримувала позицію Польщі та України щодо недоцільності та політичної забарвленості проекту побудови другої ланки газопроводу “Nord Stream 2”, який лобіює російський газовий монополіст “Газпром”.

Наші інтереси: 

Україна могла б потім імпортувати цей газ у Литви і Польщі. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи