Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Львівські будівлі з незвичайною історією

Міста Лева заворожує своєю атмосферою та красою. Кожен будинок тут має довгу та цікаво історію.

В одному з них зараз розташований готель в центрі Львова. Мова йде про споруду на площі Григоренка 5.

Історія будови почалася ще в далекому 1912 році. Підприємець Якоб Грюнер вирішив вкласти свої фінанси у розвиток центрального району міста. Згодом у будівлю було перенесено приміщення Рільничого банку, редакції газети, театру та кінотеатру. Зараз тут знаходиться висококласний бутік готель Gruner. Заклад отримав безліч позитивних відгуків від гостей та величезну кількість рекомендацій.

Наступним витвором архітектурного мистецтва являється будівля Львівського національного університету імені Івана Франка. Мало хто знає, що спочатку тут засідав Галицький сейм. Після закінчення Першої світової війни приміщення було передано польському університету Яна Казимира, а після Другої світової ― українському університету Франка. Розташований він на вулиці Університетській 1.

За адресою площа Ринок 10 знаходиться славнозвісний будинок товариства “Просвіта”. На його балконі було проголошення акт відновлення державності України у 1941 році. Серед присутніх були зокрема Йосип Сліпий, Ярослав Стецько, Василь Кук та інші.

Прогулюючись мальовничою вулицею Листопадового Чину, обов’язково потрібно звернути увагу на унікальну пам'ятку з червоною цегли. Впізнати її можна по трикутному балкончику. Зараз тут знаходиться музей Олекси Новаківського, який присвячений його життю та творчості. Спочатку приміщення належало Яну Стиці, а потім стало власністю Новаківського. Згодом, вілла була куплена українськими митцями, а на її базі митрополит Шептицький планував створити художню школу. Однак війна внесла свої корективи.

Вулиця Генерала Чупринки більше схожа на музей просто неба. Будівлі у сецесійному стилі заворожують та приваблюють. Однією з найгарніших є споруда під номер 50-52. Вона виділяється з загального ансамблю, адже спроектована у псевдоготичному стилі. Тут колись проживали львівські аристократи та підприємці і район вважався одним з найбільш респектабельних у місті.

За адресою проспект Тараса Шевченка 27 знаходиться ще одна історична цікавинка. На початку ХХ століття у будинку знаходилася кав'ярня. Саме тут любили збиратися видатні математики того часу з усього світу. У кафе також проводив час відомий львівський науковець Стефан Банах. У приміщенні досі знаходиться копія “Шотландської книги”, у якій вчені записували важливі проблеми.

На вулиці Драгоманова 5 розташована бібліотека Львівського університету, будинок для якої був зведений у далекому 1905 році. На стелі та стінах споруди можна побачити збережені оригінальні розписи.

Як бачимо, Львів це не тільки Оперний театр, площа Ринок та проспект Свободи. Інколи варто звертати увагу не тільки на популярні туристичні місця, але і відвідати маловідомі пам'ятки, які зачаровують своїм виглядом та творять справжню історію.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи