Зображення користувача Богдан ДуБ.
Богдан ДуБ
  • Відвідувань: 48
  • Переглядів: 52

Лікування музикою. Історія

В цій статті познайомимось з історією лікування музикою. Почнемо класифікацію видів лікування. Також, розглянемо методу включення музики ввечері/наніч.

Не відомо, що людину більше заспокоює у храмах: музика чи священник.

"Музика - то є могутня збуджуюча зброя, подібна до медикаментів. Вона може отруїти, а може й зцілити.
Як медикаменти повинні бути під владою спеціалістів, так і музика" - Ціолковський

grooveaddicts10.mp3

Представлення і початок класифікації

Автор статті відчув/пройшов музикотерапію у різноманітних її проявах. Серйозні музико-впливи в утробі. Співи народних пісень з наймолодшого віку. Гра на муз.інструментах, класика, народні, ретро, сучасні твори. Спів в неаматорському дитячому хорі. Класична музична освіта. Речетатив та співання мантр, в їх традиційній, загальноприйнятій формі. Експерименти по підбору класичної музики для древніх мантр, з подальшим тестуванням у формі сотень-тисяч повторень-співів. Несвідомо, але інтенсивно і ефективно лікувався від різноманітних дисбалансів душі і тіла. Досить свідомо слухав музику у різноманітних станах, під час різної активності. Порівнювалась дія часових фаз на сприйняття музики - доби, фази Місяця, сезону. Мав досвід в "приписуванні" музики для розвитку та збалансування іншим, і хороші результати по цьому. Брав участь в організації концертів, що "несли духовність в маси". Цікавився різноманітними варіантами кількох народних пісень, співав та грав їх, що дало вихід на егрегори, етику та інформацію. Вивчав нейролінгвістичні напрацьювання по впливу звуків на людину, усі набутки перевіряв на практиці - результати приголомшливі! Диспутував з сертифікованими психоаналітиками на ці питання. Висновок: для ведення неквапливого лікбезу в блозі, компетенції майже вистачає. Отже, почнемо тему музичного ліквання з класифікації і історії.

Лікування музикою можна умовно поділити на дві категорії/форми: пасивна - коли ми тільки слухаємо, і активна - коли самі "видобуваємо". Активна музикотерапія - це більшість сучасних музичних гуртів.) Це коли люди імпровізують чи виконують заданий твір. Щось на зразок терапії малюванням, писанням чи створенням колажів. Тут треба розуміти, що дію визначає більше підхід до справи, на якому рівні/глибині/усвідомленості виконується імпровізація/виконання. Її можна робити виключно розумом, можна емоціями, можна "дати смичок" підсвідомості і т.д.. Займаючись активною музикотерапією можна досягати абсолютно різних результатів. Все залежить від цілі, а вона вже "впирається" в рівень свідомості людини. Комусь треба скинути/розвіяти агресію, а хтось буде вирішувати етичну какафонію душі. Ще хтось активною формою буде буквально піднімати внутрішні органи та масажувати їх. Комусь варто позбутись контакту з одними егрегорами і познайомитись з іншими. Інший буде прислухатись і відтворювати певні світоглядні/особистісні клубки/згустки, і вирішувати їх. Тут можна згадати прийоми роботи за допомогою блогів. В цьому пункті можемо також згадати і про наші співочі традиції, і про активне масове музикування, починаючи з дримби і сопілки і закінчуючи кобзами та бандурами. Про наших вітчизняних музикотерапевтів - кобзарів, згадаємо окремо в наступних статтях. Зазвичай, під поняттям "лікування музикою" розуміють пасивну форму, будемо робити так і ми.

tartakft.motorollaihvylyutrymay-yakbyvsilyudy.mp3

Значно ефективнішим є лікування, коли паціент співає музику, яку чує. Тобто, відкриває прямий і легкий вихід скутим емоціям, відновлює хороші відчуття і пробуджує свідомість, робить масаж внутрішнім органам, налаштовує їх мелодії, очищає тканини/міжтканинну речовину. До теми: передача з участю фронтмена гурту "Рекоста" Віктора Велесвіта: відео (ВКонтакті) про лікування співом і наші традиції. Також, це один з найефективніших методів "подружити" свідомість з мелодією: паціент сам її співає-транслює, і через деякий час, на підсвідомому рівні, мелодія сприймаєтсья за свою а також глибше вкарбовуєтсья в душу, так як були задіяні додаткові сфери мозку/душевні функції. Тут можна підійти до цікавого "феномена", коли певні мелодії, яких людина ніколи не чула в цьому житті, пробирають "до смерті"(чит.: до попереднього життя) - з середини стукає пам’ять/самскари/імпринти. Про це ми вже мимохідь згадували в попередніх статтях, колись поговоримо детальніше.

Впевнений, багато читачів згадали технологію Живе Слово. В цьому напрямку, колись, при опануванні цієї технології, робився музичний підбір і інтуїтивні варіації. Зі здивуванням було виявлено "вигідність" речетативної форми. Речетатив – є "музичною аналогією мовленнєвих інтонацій (питання, заклик, звернення і т. д.), але зберігає фіксований музичний стрій та ритміку". В церкві священник зачитує Письмо речетативом. Часто використовується в ведичних та буддійських мантрах. В двох словах: це проговорювання тексту зацикленою мелодією/мотивом, в якому окрім мелодичних показників, грає роль сила видиху. Також, можна експериментувати з фоновою музикою. Можливо, цього не варто робити "по замовчуванню". Тут результатів поки нема, щоб про це щось писати.

Психоакустика

Один з напрямків як активної, так і пасивної форми лікування музикою, який вже давно і успішно використовують сучасні медики - психоакустика. Матеріали цієї науки використовують в повсякденній роботі нейролінгвісти та психоаналітики. Хоча, не можна говорити про новаторство галузі – ще Будда (чоловік з кшатрійського роду Саків, 1500р. до н.е.) давав своїм учням знання про дію звуків і сполучень фонем. Ще раніше, Вьяса Дева (Василь Прекрасний/Божественний, 5500р. до н.е.), записуючи Віди, розкрив фантастичні можливості і історію примінення звуку/мелодій.  Тобто, глибокі знання про силу звуку і мелодії, існували і дуже широко викристовувались 10 і "глибше" тисячоліть тому. "Прогресивна сучасна галузь" і близько не стоїть... Але це те, до чого маємо відкритий доступ з інформацією про вплив звуку. Ось, знайомимось з психоакустикою для початку з вікі:

Звуки мають вплив як на свідомість так і на підсвідомість. Сучасні дослідження підтверджують цілющі властивості вимовних звуків, що пояснюється відповідним їх впливом на підсвідомість людини. Створюються навіть своєрідні реєстри їхньої дії. Наприклад:
–звук "и" – прочищає ніс, лікує очі;
–звук "у" – укріплює горло і голосові зв'язки;
–звуки "в", "н", "м", "е" – покращують роботу головного мозку;
–звуки "ц", "к", "щ", "и" – лікують вуха;
–звуки "у", "и", "х", "ч" – покращують дихання;
–звуки "о", "а", "с", "м", "і" – лікують захворювання серця. Не менш цілющими властивостями володіють різні звукосполучення, так звані "мантри". Зокрема, співзвуччя:
–"ом" – знижує кров'яний тиск;
–"ай", "па" – знімають болі в серці;
–"ап", "ам", "ат", "іт", "ут" – виправляють мовлення.
Таких сполук дуже багато. Всі вони засновані не на смисловому значенні, а на цілющій дії коливань, що виникають при їх вимові.

Існують психологічні звуко-колірні дослідження, які виявляють співвідношення звуків із кольором: – "а" – червоний
– "е" – світлий, жовто-зелений
– "і" – світло-синій
– "о" – яскравий, ясно-білий, або сонячно-жовтий
– "у" – темний, синій-зелений, густо-синій
– "и" – тьмяний, темно-коричневий або чорний і т.д.

hanszimmer-inception-dreamiscollapsing.mp3 (х/ф Inception - вхід і вихід з глибин підсвідомості за допомогою музики)

Музикотерапія

Кому цікава тема лікування музикою, зверніть увагу на статтю про музикотерапію з Вікіпедії. Ось вибірка зі статті:

Музикотерапія (музична терапія) — це процес міжособистісного спілкування, у якому кваліфікований музикотерапевт застосовує музику та всі сторони її впливу — фізичну, емоційну, інтелектуальну, соціальну, естетичну і духовну — з метою покращення чи збереження здоров'я клієнта.

Музикотерапія все більше стверджується у статусі універсальної виховної системи, здатної оптимізувати процес особистісного розвитку людини у складних умовах сучасного суспільного життя.

... допомагає клієнтові у досягненні ряду терапевтичних цілей: активізувати пізнавальні процеси, моторику, емоційний розвиток, набути комунікативні навички тощо. Музикотерапія сприяє розвиткові потенційних якостей особи чи відновлення функцій організму шляхом досягнення вищого ступеня внутри- чи міжособистісної інтеграції й, відповідно, вищої якості життя.

Ці папіруси датуються 1500-м р. до н.е. Музика в них описана як засіб, здатний зцілювати тіло, заспокоювати розум та очищувати душу; так, зокрема, вона наділяється властивістю сприятливо впливати на жіночу фертильність (Фертильність (лат. fertilis (родючий)) (також родючість, плодючість, здатність до відтворення потомства) — здатність зрілого організму давати нащадків, плоди, родючість, плодоносність, плодовитість, репродуктивна здатність. Протилежне поняття — стерильність). 

Піфагор: вважав, що існує музика світил, що виникає під час їхнього руху й відображає математичні співвідношення між ними. [прим.НО: планети, як і любі грубі тіла, рухаютсья в тоншій матерії - ефірі, який є прекрасним носієм і водночас провідником музики]. Математичні поняття було опрацьовано для пояснення гармонії, що існує в музиці, у Всесвіті та в душі людини; тож психічні захворювання було визначено як результат гармонічного чи музичного порушення в останній, а музика — наділена здатністю відновлювати втрачену гармонію. [+ додаток до вікі: Піфагор рекомендував музику як панацею для тіла і душі. Він встановив, що, володіючи особливим впливом, музика здатна підвищувати і розвивати інтелект людини. Тому члени піфагорійської школи проводили заняття з математики під звуки музики.]
Платон: вірив у божествене походження музики й у те, що вона може тішити богів і тамувати їхній гнів. У своїй праці “Республіка” зазначав важливість музики для освіти молоді й обґрунтовував, чому слід виконувати одні мелодії та відкидати інші. [+ додаток до вікі: Платон вказував, зокрема, на етичну силу музики, яка у вихованні й освіті може бути засобом психо-гігієнічної профілактики.]
Аристотель: йому належить перша теорія про значний вплив музики на людське буття. Ця теорія — теорія Етосу — зокрема, твердить, що музика створює різні стани душі. [+ додаток до вікі: Арістотель вважав, що слухати музику важливіше, ніж її виконувати.]

У 1899 р. невропатолог Джеймс Л.Корнінг провів вперше дослідження з використанням музики для лікування пацієнтів.

У роботах В. М. Бехтерева, І. М. Догеля, І. Р. Тарханова та інших з'являються дані про сприятливий вплив музики на центральну нервову систему, дихання, кровообіг, газообмін.

Під керівництвом В. М. Бехтерева в 1913 р. в Росії було засновано «Товариство для визначення лікувально-виховного значення музики і гігієни».

В 30-х роках музикотерапію використовували німецькі терапевти при лікуванні виразки шлунка, швейцарські — при лікуванні легких форм туберкульозу. 
Австрійські акушери за допомогою музики знеболювали пологи. Використання музики і звуку як анестезуючого засобу стало застосовуватися і в стоматологічній і хірургічній практиці.

Як навчальна дисципліна, музикотерапія вперше з'явилася в 1918 році у Колумбійському університеті (США), її розробником стала Маргарет Андерсен.

1975 в Лондоні був заснований Центр музичної терапії.

Було показано, що музика активно впливає на функції всіх життєво важливих фізіологічних систем, інтенсивність різних фізіологічних процесів дихання та серцево-судинну систему кровообіг, призводить навіть до певних гормональних та біохімічних змін.

Експерименти ведуться у кількох напрямках: вплив окремих музичних інструментів на живі організми, вплив музики великих геніїв людства, індивідуальне вплив окремих творів композиторів, вплив на організм людини традиційних народних напрямків в музиці, а також сучасних напрямків, перинатальна музикотерапія.

Рецептивна музикотерапія ґрунтується на тому факті, що прослуховування музики здатне поглибити самоспостереження та самосприйняття. Для активізації власних ресурсів застосовують біографічно значущу музику (таку, що асоціюється із певними подіями життя). ... Використовуючи різні типи музики, можна змоделювати різні психічні стани, що, у свою чергу, відіб'ється на здатності до психічної, рухової і пізнавальної діяльності.

12 -річна Аня, яка страждає на ДЦП, завдяки заняттям музикою навчилася ходити, танцювати і стала переможцем чотирьох міжнародних естрадних конкурсів.
Французький актор Жерар Депардьє позбувся заїкання за 3 місяці, щодня слухаючи за порадою лікаря музику Моцарта.

[Музика є] інструментом, що допомагає керувати і контролювати поведінку групи осіб чи окремого індивіда.

Ще кілька цікавих фактів:

Єгипет. 2900-2270 рр.. до н.е., період першої-шостої династій - за допомогою музики лікували душевнохворих.

ІІІ ст. до н.е. Парфоянський центр - побудовано музично-медичний театр, де за допомогою спеціально підібраних мелодій лікували від нервових розладів та серцевого болю.

У греції - Бог сонця Аполлон був одночасно богом музики і медицини, що відображає тісний зв'язок між ними.

Сократ також визнавав користь музики для здоров’я тіла та душі.

Ескулап рекомендував музику при емоційних розладах.

Стародавні греки і римляни вірили, що слухання гри на цитрі сприяє процесу травлення.

Авіценна у «Каноні лікарської науки» пропонував людям, які страждають на меланхолію, слухати музику та спів пташок.

Великий римський лікар Гален рекомендував використовувати музику як протиотруту від укусів отруйних змій.

В Апулії (Італія) вважали ефективним застосування при лікуванні тарантизму (укус павука-тарантула) музики і танцю. Зразу ж після появи у хворих судом і психічних відхилень починали грати у зростаючому темпі на тамбурині з бубонцями. Хворі під всезростаючий ритм скакали і танцювали. Кажуть, що звідси і виник танець тарантела.

А в давніх абхазців, як розповідає письменник Георгій Гуліа в одному із своїх творів, була "Пісня поранення". У ті часи не знали про методи анестезії, і навколо пораненого збиралися друзі-співвітчизники, співали цю пісню, а цілитель тим часом витягав кулю з тіла потерпілого воїна. Кажуть, що той зовсім не відчував болю!

Жорж Санд стверджувала, що музика допомагає їй під час хвороб більше, ніж лікар.

У 14-16 століттях психічну епідемію «танець святого Вітта» у Європі змогли зупинити тільки музиканти, які грали повільну, заспокійливу музику.

1954 року М. Жос почав дослідження музики як ліків від стресу і депресивних розладів. При виборі "ліків", враховувався психотип, вік і інші показники паціента. Результати лікування музикою були приголомшливі, по їх результатам у Франції відкрились дві лікарні музикотерапії, в яких лікували психози, шизофренію.

В ХХ ст. в США музикотерапія стала популярним засобом лікування. Лікарі пропонують крім музики прослухати запис із звуками здорових внутрішніх органів людини: шлунку, сердця, кишечнику, легенів.  На ринок США потрапила музика від ожиріння, алко- та тютюно- залежності. В Аризоні, Інститут звукотерапії музикою лікуює від облисіння.

В Китаї та Японії випускають музичні альбоми з назвами: «Травлення», «Безсоння», «Мигрень», «Печінка», «Легені», «Серце». Китайці використовують музику замість уже традиційного лікування.

В Індії національні співи використовують в багатьох лікарнях. В Мадрасі існує спеціальний центр з підготовки лікарів-музикотерапевтів. Ефективно лікують гіпертонічні хвороби і деякі психічні недуги, які практично не лікуються психіатрією і психотерапією.

У 1968 році було засновано музикотерапевтичне товариство "Nordisc Forbund for Pedagogisk Musiktherapie", до якого увійшли північноєвропейські країни - Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія й Ісландія.

1969 Париж - засновано Музикотерапевтичний інститут, працівники якого займалися груповою терапією психотичних пацієнтів.

1971 - заснований І Швейцарський музикотерапевтичний форум, який відіграє роль координатора музикотерапії в країні. Після цього засновані товариства музикотерапії в Голландії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії, Іспанії, Німеччині.

У колишньому СРСР музикотерапією займались В. А. Гільярович [1927], Ю. А. Флоренська і В. А. Грінгер [1936], Н. С. Самойленко [1937], Г. В. Шипулін [1966], А. Г. Коган [1977] та інші.

Україна. В середині 60-х років В. Ткаченко з Ялтинського санаторію після багатьох клінічно-фізіологічних досліджень запропонував низку музичних творів для зняття різноманітних патологічних станів організму.

Успішно працюють три європейські музикотерапевтичні центри у Лондоні, Копенгагені, Роттердамі.

aleksandrmalynyn-gimnoun-upa-oyuluzichervonakalyna1.mp3

Рецепти

Джерело не відоме. Дія не перевірялась.

Від алкоголізму і куріння в сукупності із гіпнозом та акупунктурою лікують «Аве Марія» Шуберта, «Місячна соната» Бетховена, «Либідь» Сен-Санса, «Завірюха» Свиридова.
Від неврозів та роздратованості позбавляє бодьора музика Чайковського, Пахмутової, Таривердієва.
Допомагає зняти стрес, сконцентруватися, ідеально підходить для відокремлених занять і медитації романтична, яка створює відчуття вільного простору, музика Шуберта, Шумана, Чайковського, Листа.
Виразка шлунку щезає при прослуховуванні «Вальсу квітів».
Для профілактики втомлюваності необхідно слухати «Ранок» Гріга, «Світанок над Москвой-рікою» (фрагмент з опери «Хованщина») Мусоргського, романс «Вечірній дзвін», мотив пісні «Русское поле», «Пори року» Чайковського.
Творчий імпульс стимулюють «Марш» з кінофільму «Цирк» Дунаєвського, «Болеро» Равеля, «Танець з саблями» Хачатуряна.
Повне розслаблення ви зможете отримати від «Вальсу» Шостаковича з кінофільму «Овод», оркестру Пурселя, твору «Мужчина и женщина» Лея, романсу із музичних ілюстрацій до повісті Пушкіна «Метель» Свіридова.
Кров'яний тиск і серцеву діяльність нормалізує «Вінчальний марш» Мендельсона.
Від гастриту лікує «Соната № 7» Бетховена.
В якості ліків від мігрені японські лікарі пропонують «Весняну пісню» Мендельсона, «Юморески» Дворжака, а також неабияку дозу Джорджа Гершвіна («Американець в Парижі»).
Головний біль знімає також прослуховування відомого полонезу Огінського.
Нормалізує сон і роботу мозку сюіта «Пер Гюнт» Грига.
Розвитку розумових здібностей у дітей сприяє музика Моцарта.
Арії Верді прекрасно синхронізуються з серцево-судинним ритмом.
Дзвони допомагають вилікуватись від онко-захворювань.
Звуки флейти чи кларнета позитивно впливають при серцевих захворюваннях.
Нервову систему добре заспокоює скрипка.

nacionalnazasluzhenakapelabandurystivukrayinyim.g.i.mayborody-gimnlegionuukrayinskyhsichovyhstrilciv1.mp3

Стаття в статті

Нище наведена коротенька стаття Світлани Корженко, опублікована в Gazeta.ua

Звуки скрипки нормалізують роботу серцевої системи, фортепіанна музика музика лікує захворювання нирок і сечового міхуру, а флейта сприяє очищенню бронхів і зцілює від нерозділеного кохання.
Про це кореспонденту Gazeta.ua столичний композитор Степан Недериця. Він проводить сеанси музикотерапії в київському театрі "Актор" .
"Лікування музикою — складне і просте одночасно. Кожен музичний інструмент впливає на певний орган. Скрипка найкраще нормалізує роботу серцевої системи. Вона лікує душу, допомагає в самопізнанні. Друга за ефективністю — фортепіанна музика. Вона позитивно впливає на нирки, сечовий міхур, стимулює роботу щитовидки. Барабан відновлює ритм серця, флейта очищує бронхи і легені, лікує нещасливе кохання. Саксофон активізує роботу статевої системи, посилює сексуальне бажання. Контрабас, віолончель і гітара позитивно впливають на серце і лікують нирки. Балалайка лікує органи травлення, а труба — радикуліт", - сказав він.
"Найкращою для лікування є музика Моцарта. Від його музики тісто швидше сходить, стає пишним і смачним. Перед підготовкою до екзаменів раджу слухати саме таку музику. Вона допомагає легше засвоїти і запам'ятати матеріал", - додав Степан Недериця.
Він також розповів про випадки зцілення його пацієнтів.
"Кілька місяців на мої сеанси приїздила одна одеситка. 9 травня дзвонить о сьомій ранку: "Степане Сергійовичу, я стала надто спокійною. Мене вчора вкусила собака, а я навіть не закричала". Сказав, що вона стає людиною, а вона мені відповідає: "Я себе не пізнаю. Якби таке раніше сталося, я б ту собаку сама загризла". А одна жінка розказувала: "В мене помер чоловік, а донька розлучилася. Через стрес почало боліти серце. Жменями пила ліки, їздила лікуватися в санаторії. Та нічого не допомагало. Після першого сеансу музикотерапії біль минув. Мені здалося, що я піднялася високо в небо. З очей полилися сльози. Тоді я написала свій перший вірш".
Цього четверга на сеанс музикотерапії прийшло з півсотні людей. Переважна більшість — пенсіонери.
"Раніше кожен тиждень бігала в поліклініку аналізи здавати, а відколи почала ходити на ці сеанси, забула дорогу до лікарів. Купила собі додому магнітофон і постійно слухаю музики. Як тільки почне боліти серце, включаю класичні записи із звуками моря, шумом дощу, голосами дельфінів. Серце зразу відпускає, а тиск нормалізується. А починають боліти суглоби -  вмикаю записи труби", - поділилася пенсіонерка Ніна Григорівна.

studyty-blagoslovydushemoyagospoda.mp3

Вечірня метода

Важливо й вигідно "ставити" музику на ніч. Бажано духовну, але хоча-б спокійну і приємну. Тут кілька форматів:

1. Очистка простору. Свята музика, мелодика і голос святих/просвітлених, очищає простір. Як і дзвони, голос, тільки інакший вплив. Тут іде більша програматорська дія, "програмування" ефіру. Це реальні, підтверджені факти. Переконайтесь самі: на ніч вмикайте описану вище музику. Ви можете і не чути ту музику - спати в іншій кімнаті. Тут сенс у тому, що простір/ефір, де буде лунати звук, буде по трішки очищуватись. Цей метод використовують різні релігійні течії, і, в несвідомій формі, сім’ї, що зберегли українські традиції.

2. Для прослуховування наніч. Думки, з якими ми засинаємо і прокидаємось, грають важливу роль. Те, що ми робимо перед сном і відразу прокинувшись - також. Мабудь тому, у всіх, всіх духовних традиціях практикуються співи, читання святих текстів і молитви речетативом перед і відразу після сну. Навіть у книжці про пам’ять це описано - те, що ви хочете вживити в себе - читайте і думайте перед сном годинку, і з самого ранку також. У релігіях прийнято в цю годинку читати духовну літературу. Музика, почута перед сном, чи відразу після пробудження, легше сприметься й глибше закарбуєтсья. В ці періоди "фільтри" нашої системи "душа" перебувають в особливих станах. Берем це до уваги при музичній душевній практиці чи терапії/лікуванні. Під певним кутом, це одне й те ж.)

3. Для "прослуховування" під час сну. Ряд музикотерапевтів вважають, що тоді музика краще попадає в підсвідомість. Якщо не впевнені в потребі, краще цього не робити.

Пишіть запитання/побажання. Це допоможе визначити наступну статтю.
Дофаміну вам!

komuvnyzdlyatg-3zillya.mp3

Наші інтереси: 

музика

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Музика Ди-Дю-Ля. Як на мене, приємна.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю! Порадьте, будьте ласкаві, музику для зубів.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

У мене нема компетенції, щоб щось порадити "для зубів".
Треба спочатку побачити. в чому проблема. Може спазм судин, тут треба їх розслабити. Або проблеми з обміном речовин.. Чи в підсвідомості зайва шкідлива, назвем, болячка живе. Причин може бути багато. Навіть Філатович говорить, що на зуби його метода не діє, принаймні в прямому сенсі.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Музика Ди-Дю-Ля. Як на мене, приємна.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Так. Прекрасно підійде для стомат-кабінетів.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А якщо писати всю ніч дипломну чи дисертацію, то це "Модерн Талкінг"! :) Хоча, це скоріше асоціації з минулим...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)