Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ліга 1 (Франція): топбомбардири в історії турніру

5 березня 2023 року Кіліан Мбаппе забив свій 201-й гол у складі ПСЖ, що дозволило йому очолити список найкращих бомбардирів в історії клубу. Для цього визначного досягнення форварду знадобилося 247 матчів. Кіліану лише 24 роки, і попереду у нього багато рекордів. Одним із них може стати звання найрезультативнішого нападника національної першості за всі часи.

Звичайно, Ліга 1 (Франція) не найсильніший чемпіонат в Європі і ймовірність того, що Мбаппе його покине, велика, але це вже залежить тільки від нього.

Зараз топ-5 бомбардирів турніру виглядає наступним чином (дані Transfermarkt):

  • Деліо Онніс — 230;

  • Бернар Лякомб — 187;

  • Жан-П'єр Папен — 156;

  • Кіліан Мбаппе — 154;

  • Віссам Бен Єддер — 142.

До рекорду аргентинця Онніса, який виступав у 70–80-тi роки, Мбаппе залишилося досить багато, але за нинішніх темпів результативності досягти позначки 230 голів він зможе за 3–4 сезони. Натомість вже цього року Кіліан має всі шанси приєднатися до клубу «П'ять», до якого входять нападники, що 5 разів у кар'єрі ставали найкращими бомбардирами сезону в Лізі 1 у Франції. Це Деліо Онніс, його земляк Карлос Б'янкі та Жан-П'єр Папен. Останній, до речі, перемагав у суперечці бомбардирів 5 разів поспіль. До цього досягнення нинішнього сезону близький і Мбаппе.

Чемпіонат Іспанії з футболу: хто забивав більше за інших

Найкращий бомбардир в історії іспанської Ла Ліги сьогодні є одноклубником Кіліана Мбаппе і навряд чи повернеться, щоб покращити свої статистичні показники. Однак Ліонелю Мессі точно не варто перейматися тим, що до його 474 голів хтось хоча б наблизиться в осяжному майбутньому. У головного його конкурента протягом багатьох років і найближчого переслідувача, Кріштіану Роналду, — 311 м'ячів.

Задля справедливості варто сказати, що для португальця чемпіонат Іспанії з футболу був однією з декількох національних першостей, в яких він виступав. У рамках турніру Кріштіану провів 292 гри, порівняно з 508 матчами Мессі. Це означає, що в середньому він забивав 1,07 голів за поєдинок. Найкращий показник лише в Ісідро Лангари, що має коефіцієнт 1,16. Легендарний баскський форвард 30–40-х років має в активі 165 м'ячів у 142 поєдинках.

З нападаючих, що продовжують виступи в Ла Лізі, у топ-5 перебуває лише француз Карім Бензема. Станом на 13 березня на його рахунку 230 голів. У першій двадцятці бомбардирів також знаходиться його земляк Антуан Грізманн зі 167 м'ячами. Решта форвардів із цього списку вже завершила кар'єру.

Трофей Пічічі, який належить найрезультативнішому гравцю сезону в чемпіонаті Іспанії з футболу, найчастіше отримував Ліонель Мессі. Екс-форвард «Барселони» має аж 8 таких нагород. На 2 менше у нападаючого 40–50-х років Тельмо Сарра. По 5 трофеїв Пічічі завоювали Альфредо ді Стефано, Уго Санчес та Кіні. А легендарний угорець Ференц Пушкаш, який переїхав на Піренеї лише у 31-річному віці, встиг стати найкращим чотири рази.

Автор ua-football: Олександр Риженко - https://twitter.com/Theryzhenko

Наші інтереси: 

Спорт, гра, азарт.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи