Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Лідери чотирьох країн обговорили ситуацію на Донбасі

У четвер під час чотиристоронньої телефонної розмови керівники Німеччини, Франції, України та Росії обговорили нестійке перемир'я на сході України.

Як повідомили з адміністрації канцлера НімеччиниАнґели Меркель, лідери чотирьох країн погодилися з тим, що «крихке» перемир'я необхідно «стабілізувати», і що політичному процесу, що почався з укладення угоди про припинення вогню в лютому цього року, необхідно надати новий імпульс, створивши робочі групи.

Адміністрація президента Франції Франсуа Олланда повідомила, що порушення перемир'я і триваючі військові дії, зокрема, біля Маріуполя, Щастя, аеропорту Донецька і зони Широкина мають припинитися. У неділю спостерігачі ОБСЄ повідомили про активізацію військових дій в районі Широкина.

Як повідомили з адміністрації президента УкраїниПетра Порошенка, керівники чотирьох країн закликали до «неухильного дотримання» угоди про припинення вогню, підкресливши, що ОБСЄ повинна мати доступ в будь-які точки вздовж «лінії зіткнення» між урядовими військами України і формуваннями підтримуваних Росією сепаратистів, з тим, щоб мати можливість спостерігати за дотриманням перемир'я.

Повідомляється також, що в ході телефонної розмови президент Росії Володимир Путін «не заперечував проти можливості розміщення миротворчого контингенту» в Східній Україні.

Повідомляється також, що в ході телефонної розмови президент РосіїВолодимир Путін «не заперечувати проти можливості розміщення миротворчого контингенту» в східній Україні.

У лютому Петро Порошенко закликав направити в Україну міжнародну миротворчу місію, заявивши, що найкращим варіантом була б «поліцейська місія» ЄС. Він знову виступив з цим закликом у понеділок, під час зустрічі з керівництвом Євросоюзу, запропонувавши «почати операцію Європейського Союзу», що сприяє створенню «належних умов безпеки» для дотримання перемир'я.

Голова Європейської ради Дональд Туск відповів, що ЄС направить в країну цивільну місію для дослідження можливостей допомоги Україні, але що направити в країну «військову місію» «не є можливим».

Російські офіційні особи піддали різкій критиці заклик Порошенка направити в країну миротворців.

У заяві Кремля з приводу чотиристоронньої телефонної розмови наголошується, що керівники країн відзначили «певний прогрес з питань, що стосуються забезпечення дотримання перемир'я і відведення важких озброєнь із зони конфлікту».

Однак про те, що Путін погодився розглянути можливість розміщення миротворців на сході України речник президента Росії Дмитро Песков спростував заяви Києва про те, що Москва дала згоду на присутність миротворців у зоні конфлікту в Україні.

«Доти, поки не будуть виконані всі тексти мінських домовленостей і конкретні їх пункти, ми вважаємо, що порушувати будь-які інші питання, зокрема й про миротворців, абсолютно неправильно», – сказав Песков.

Водночас, за його словами, Росія ніколи не була проти ідеї миротворців.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи