Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Легалізація українців Чехії на користь

Світ:

Перший в незалежній Україні чеський посол Павел Маша вважає, що позиція президента Чехії, який заявив про своє неґативне ставлення до леґалізації українських заробітчан, шкодить насамперед самій Чеській республіці. З полемічними нотатками колишнього дипломата ознайомив читачів празький щоденник “Лідове новіни”.
У Чехії, за неофіційними даними, понад двісті тисяч українців. Більшість – не люди, а “тіні”, як пише Павел Маша, і його – на відміну від чеського президента – непокоїть те, що ця маса нелеґалів давно вже стала критичною, а відтак і небезпечним чинником для всієї чеської спільноти.

Українське заробітчанство давно вже стало дійною коровою для армії чеських урядників. Тіньовий зиск останніх становить щорік десь півтора мільярди крон. Статистика, звичайно, анонімна, але відомо, що вона числила головно хабарі. Підплачують не заробітчани, а так звані “клієнти” – посередники, яким безщасний українець (на їхньому жарґоні – “череп”) віддає половину своєї платні.

Чеський екс-дипломат обурений тим, що ніхто з чеських урядників не звертає уваги, під якими назвами зареєстровано підприємства “клієнтів”. Під майже однаковими: “Череп-5”, “Череп-10”, “Череп-100”. Торгівля “черепами”, зазначає Павел Маша, це варіант торгівлі “білим м’ясом”, яка суворо карається по всіх усюдах. А в Чехії не покарано жодного. Зате лиш торік депортовано дванадцять тисяч українських нелеґалів.

Леґалізуйте їх, підказує знавець заробітчанської проблеми чеському президентові, і вони вийдуть з соціального ґетта, позбудуться “клієнтської” залежності, контактуватимуть безпосередньо чеських працедавців. На думку Павла Маші, леґалізація піднесла б авторитет Чехії в Україні і посприяла інвеститаційній політиці.

(Німецька Хвиля)
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи