Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай і Росія втручатимуться в Північно-корейську кризу. І це погана новина для США

Американський президент Дональд Трамп незадовго до зустрічі G20 в Гамбурзі зіткнувся з вимогою Росії і Китаю припинити військові навчання з Південною Кореєю, якщо Північна Корея погодиться припинити розробку ракет дальнього радіусу дії і ядерної зброї, і почати мирні переговори. Китай і Росія чинитимуть подвійний тиск: на Північну Корею і США.

17071002.jpg

Nordkorea leder ved en anden missiltest i maj. Foto: KCNA

Щоб північні корейці перестали проводити ракетні і ядерні випробування, США мають стримати свою військову загрозу, пише Kristian Mouritzen у данській газеті "Berlingske".

Неможливо передбачити, як Трамп відреагує на цю заяву після того, як він місяцями намагався переконати китайського президента Сі Цзіньпіна, щоб Китай вплинув на Північну Корею і змусив комуністичний режим припинити запуски ракет і випробування ядерної зброї.

Безрезультатно. Північна Корея продовжує проводити випробування ракет, на кшталт тієї, що впала в економічній морській зоні Японії.

Нові вимоги надійшли в більш чіткій заяві від посла Китаю в ООН Лю Цзеі (Liu Jieyi), який сказав: щоб криза з Північною Кореєю не наростала, саме час почати зовсім інші маневри - а саме поступове скорочення присутності американської військової техніки і службовців на Корейському півострові в обмін на припинення північнокорейських випробувань ядерної зброї і ракет. Після цього можна буде почати регулярні мирні переговори між Південною та Північною Кореєю.

Однак нема жодних ознак того, що Північна Корея зацікавлена в переговорах. Тому також сумнівно, що США погодяться скасувати навчання з Південною Кореєю і відкликати свої комплекси протиракетної оборони THAAD. Ці системи ПРО в змозі відбити північнокорейські ракети.

Звичайно, на Північну Корею ООН наклало великі санкції, які також підтримав Китай. Але, за словами американських дипломатів, ці санкції - діряві, як решето, а це значить, що Китай в певній мірі все ще має можливість торгувати з Північною Кореєю і тим самим вливати в країну гроші, які можуть піти на розвиток військових програм Кім Чен Ина. 

Зараз криза настільки загострилася, що навіть йдуть розмови з приводу військового вирішення питання з Північною Кореєю. Але такий розвиток подій може бути вкрай небезпечним. Північна Корея має військову міць, включаючи ракети і артилерію значної ударної сили. Південнокорейська столиця Сеул знаходиться в межах досяжності північнокорейської артилерії, і навіть одна спрямована військова акція США може коштувати життя тисячам південних корейців.

Та ракета, що була запущена днями, виконала довший шлях і довше протрималася в повітрі, ніж попередні. Вона без проблем може вразити всю Аляску, кажуть американські дипломати, і якщо північним корейцям найближчим часом вдасться помістити в цю ракету атомний заряд, Північна Корея де-факто стане атомною державою - неприйнятною загрозою, як вважають США.

Але рішень не так багато. Ентоні Руджьеру (Anthony Ruggiero), один з провідних фахівців США з дипломатичних і військових рішень у Фонді захисту демократії, сказав газеті Washington Post, що США втратили шанс щось зробити в останні два роки.
 
«Це сталося в результаті поєднання невдалих переговорів з часом, витраченим на "стратегічне терпіння", яке не принесло плодів», - сказав він.
 
Вираз «стратегічне терпіння» відсилає нас до попередника Трампа - в той час, коли в Білому домі сидів Барак Обама. Його лінія політики безпеки і зовнішньої політики отримала назву «ери стратегічного терпіння», причому в це вкладається негативний сенс.

 

Наші інтереси: 

Конфронтація між РФ-КНР та США наростає. Україна як союзник США в Європі і спільний друг проти Росії набуває більшої цінності і значущості для США. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи