Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 6

Кузьма Скрябін: останній неоромантик

У понеділок вранці в автомобільній аварії біля Кривого Рогу загинув один з найвідоміших і найплодовитіших музикантів української сцени – Андрій Кузьменко, відомий як Кузьма Скрябін.

В Андрія залишилася вдова Світлана і донька Марія-Барбара 1997 року народження.

Музикант, шоумен, актор і автор кількох книжок був найбільше відомий завдяки гуртові "Скрябін", в якому він виступав чверть століття і який за цей час до непізнаваності змінив свій музичний стиль від тужливої неоромантики і бунтівного пост-панку до м'якого, але пронизливого поп-року.

Андрій народився в 1968 році у Новому Роздолі на Львівщині. Він був єдиною дитиною в родині інженера і вчительки музики. За його словами, мама, яка ледь не силою змушувала сина ходити до музичної школи, справила вирішальний вплив на його формування.

Дитинство провів у містечку Новояворівськ, відомому розташованим поруч полігоном. Уже ставши знаменитим, співак любив розповідати, як у ті часи обожнював слухати польське радіо, хвилі якого пробивалися з-за кордону, черпаючи звідти нову музику.

У 80-х, в підлітковому віці, Андрій особливо захопився двома музичними напрямками. Прихованого панка в ньому розбудили шотландці The Exploited. "Панк включив у мені зовсім іншу людину", - згадував потім Кузьма. А британські гурти Depeche Mode і The Cure відкрили для українського хлопця глибини неоромантики. Пізніше раннього "Скрябіна" називатимуть першими українськими неоромантиками і порівнюватимуть з самими Depeche Mode.

Попри своє панкування Андрій таки закінчив школу і після служби в армії намагався вивчитися на стоматолога. Але колупання в чужих зубах його цікавило менше, ніж музика. І спробувавши себе в кількох місцевих групах, Кузьма разом з друзями Ростиславом Домішевським (Рой) і Сергієм Герою (Шура) в 1989 засновують "Скрябіна". Перші альбоми в стилі техно називалися "Чуєш біль", "Мова риб" і "Технофайт".

У той час групі було ще далеко до популярності. Початок голодних 90-х Кузьма з друзями провів у поїздках старою "Победою" між Україною і Німеччиною, про що потім написав пісню і книжку. Згодом одружився зі своєю шкільною любов'ю Світланою і поїхав культурно освоювати Київ, назавжди забувши про кар’єру дантиста.

Переродження "Скрябіна"

Першим сигналом успіху гурту стали "Птахи", випущені в 1995 році. Але справжня популярність настала через два роки з виходом меланхолійного альбому "Казки", який продавався на двох касетах. "Тікай, бо скоро буде війна, холодна і мокра, довга і зла. Квадратні на круглих будуть іти за те, що ті рівні, як їх не крути", - співав на всю країну з телевізійних екранів Кузьма, який чи не вперше в житті знявся у професійному музичному відеокліпі.

Начепив вишиванку - і вже думає, що все помінялися. Вона має бути десь там глибоко, ця вишиванка

Андрій Кузьменко

Багато відданих фанатів "Скрябіна" вважають той період – 1997-2000 роки – золотою ерою гурту. Альбоми "Хробак", "Еутерпа", "Птахи повернулись" і "Стриптиз" цілком можуть збити з пантелику тих, хто полюбив Андрія Кузьменка і "Скрябіна" за їхні пізніші, гламурніші й веселіші пісні.

На початку нового тисячоліття "Скрябін" у старому вигляді розпався: Рой і Шура пішли з гурту, а Андрій Кузьменко набрав нових музикантів і заснував фактично зовсім іншу команду з тією ж назвою.

"Схильні до новацій, вони ніколи не тупцювали на місці, рухались в різні боки, підстрибуючи догори — цікаво, що там за обрієм..., - писав про "Скрябіна" музичний критик Олександр Євтушенко. - Їм вдалося із безлічі впливів виробити свій, ні на що не схожий стиль".

Паралельно співак працював телеведучим у програмах "Шанс" і "Шейканемо", знімався в комедіях, писав художні книжки і опікувався кількома панківськими проектами. Більш відомий з них, "Пающіє труси", не став проривом на українській сцені. Менш відомі, але надто вульгарні, щоб потрапити на радіо чи в телебачення – "Спатанка" чи "Злий репер Зеник" – здобули популярність лише серед окремих шанувальників.

Загалом майстерне володіння лайкою і манера говорити відверто й дотепно були особливостями співака, які цінували навіть ті, хто не слухав його музику.

Андрій Кузьменко

"Ідіотська ситуація"

Андрій, який завжди скептично і з гумором коментував політичні події в країні, сам став фігурантом кількох політичних скандалів. У 2002 році "Скрябін" видав альбом "Озимі люди" на підтримку "Команди озимого покоління" – провладної політичної сили, яка марно намагалася пройти до парламенту. Критики, тим не менше, схвально відгукнулися про музичну якість цього альбому, і деякі пісні з нього, такі як "Любити платити", справді стали хітами.

А ось концертів на підтримку провладних сил під час Помаранчевої революції Кузьмі змогли пробачити далеко не всі учасники тих подій.

Після шквалу критики Андрій заявив, що більше не братиме участь у політичних концертах.

За минулі десять років "Скрябін" випустив альбоми "Танго", "Гламур", "Проб любов?", "Моя еволюція", "Добряк" та інші.

Події на сході України співак коментував у притаманній собі манері: "Просто є ідіотська ситуація, і я не можу знайти їй пояснення. За який хрін загинуло так багато народу? Я просто не розумію". Розповідав також, що помагав українській армії, зокрема автомобілями.

Скептично відгукувався і про хвилю показного патріотизму в суспільстві: "Начепив вишиванку і вже думає, що все помінялося. Вона має бути десь там глибоко, ця вишиванка. Зашита мамою і татом всередині".

Андрія Кузьменка, скоріш за все, поховають на рідній Львівщині, де досі живуть його батьки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
ЛСЕ
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Мені колись вепри снилися, що летять на мене! Страшний був сон... От!

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Вчора у мене заблокували сторінку на вК до сьогоднішнього дня..
Зранку орієнтовно десь так між 7-9 год. мені приснився такий сон, що я проживаю на своїй колишній квартирі на Проспекті, де до мене з якогось дива зайшла в гості якась дівчина, трохи мужоподібного вигляду чимось трішки подібна до моєї однієї любимої гарненької подруги зі Львова, ну так ось та дівчина по якимось незрозумілим мені причинам провела зі мною певний якийсь проміжок часу, ну просто ми собі були разом, там балакали сиділи мовчали, дивилися телека, так просто проводили час, після чого вона собі пішла попрощавшись зі мною і вийшовши з підїзда сіла у машину. А я до того часу як вона ще пішла, за той час якось трохи підозріло до неї відносився, позаяк я то розумію, що у мене немає такої подруги яка би так просто зі мною проводила час немов як зі своїм рідним.. ну і відповідно коли вона виходила з пілїзду я вирішив з вікна подивитися куди вона прямує, і я побачив що вона сідає в машину доволі умовно кажчи солідну таку собі машину, після чого я собі подумав ну нічого собі дівуля у мене побувала в гостях з такою то машиною і у мене безперспективного хлопака сиділа в гостях О_о де потім як виявилося в машині появилися так би мовити піднявшись зі сидінь різні чувачки, різні такі собі один такий собі солідний інший якийсь зачуханий собі, третій у мене чомусь склалося таке враження що то був якийсь її родич.. ну і машина одним словом поїхала. Але! Поки я за тим спостерігав як ті чоловічки у її машині з"являлися я все більше і більше собі задумувався над тим, що я для неї явно є не байдужим, раз у неї така крута машина з чолов"ягами до якої у неї явно не було якихось таких відносин як до мене..
Ну і далі продовження сну вже немає якби сенсу писати, по події перейшли вже в інший сюжет з ближче до сьогоденних реалів проживання на заводі..
Ну так ось.. цілий день думав над тим сном, все ніяк не міг збагнути що і до чого і хто то така була мені немов як якась близька душа, бо на мою львівську подругу вона була лишень чимось подібна, але старша щоправда.. ну ото немаючи доступу до своєї сторінки вК, сидів просто тупо в неті.. маявся справами.. і тут я попав на якийсь фільм під назвою Інтерстеллар, та й давай думаю заповню свої дивні відчуття тим фільмом.. ну і тут буквально через 5 хв. заходить мама і повідомляє мені що Скрябін розбився О_о ну і тут я такий не зрозумівши що і до чого так як я повністю налаштувався на перегляд фільму, думаю собі який ще Скрібін той що з Відоплясова співає..? потім думаю а що це його в АТО літак пібили чи що.. ну поки думав то мама каже на машині їхав і розбився, і тут я такий а так на машині.. а чомусь подумав що на літаку.. ну і взагалі не з орієнтувавшись що то був Кузьма переплутавши випадково його з того що співає з Відоплясова.. ну і поки я був збитий з пантелику після того як налаштувався на фільм, я вже якось з мамою говорив на автоматі не надто розуміючи про що сам говорю позаяк подумав ну та шкода його, але що зробиш, а мама тим часом, та Їльо тільки що повідомив татові.. шкода його така людина.. ну і я такий ну та.. ну одним словом побалакали так трішки 2-3 хв. і мама собі пішла, а я собі знову вже з розмови почав далі переєорінтовуватися на перегляд того фільма.. Одним словом фільм мене якби деякою мірою розвіяв від сна.. Але не тут так все було.. розморизивши свою сторінку у вК.. випадково натрапляю на новину що Скрябін пішов з життя... І тут мене немов як переключило, бо дійшло що Кузьма то не Скрипка.. Блін.. ну і все тут і про сон потім згадав.. І ось задумався що за...
Хто уві сні у мене був? Подруга в особі дівки, чи Кузьма в особі дівки?! О_о
Так як подруга підтримує нашу віртуальну дружбу явно не зважаючи на мою неплатоспроможність та відсутність заробітку, зате машини у неї явно немає. А у Кузьми машина була.. але при цьому другом я ж йому явно не був..
Але ці неоднозначні сни перед подіями в реальності мене іноді просто дивують якось...\

Але якби воно там не було, а коли до мене дійшло що то його не стало, то я й справді наче близьку людину втратив, хоча в реальності я його ніколи не бачив, і фанатом його пісень не був, але поважати його почав ще давненько коли зрозумів що він своя людина) якої вже млинець не стало в живих=(
Ось як тут бути, коли реально радіти не хочеться по тому що він реінкарнує, так як його реінкарнація все одно не замінить цю людина зараз вже сьогодні у цьому часі??????????????????????????????????????????????????????????????????

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Це сновидіння показує тобі спосіб вирватись із круговерті проблем. Але Кузьма зі сном не пов'язаний. Перебуваючи в просторі страждань, він не встиг побачити сон про вихід із скрутної ситуації, в котрій опинився.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Ясненько!
Дякую за тлумачення!
Там до речі у продовження сну був теж неблагополучний фінал.

До речі хто знає, що означають коти уві снах?
Вони мені вже кільканадцять років сняться.. І з кожним місяцем все більше і більше.. Я вже навіть кіточку одну маленьку підібрав в грудні яка вже підросла і стала файною такою)) но не живлячись на це, мені все одно і досі сняться коти.. до речі і моя кітка також у них буває)))
Хто знає, що означають ці коти, або як їх можна розтлумачити , до чого вони сняться ті коти??
Ну ладно там ще бойові дії якісь, перестрілки, втечі, погоні і т.д. це з простору страждань все йде.. а ось коти? До чого вони то сняться?? Невже у мене в голові лишень одні коти?! О_о

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Мені колись вепри снилися, що летять на мене! Страшний був сон... От!

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Альберте, може це продовження твого сну і тому?........

Це тут - https://www.facebook.com/ICTVchannel/photos/pcb.788259607890092/788259187890134/?type=1&theater (Кузьма з котом).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Якось не надто логічно друже Арсене.. але у мене до речі саме така кіточка у дома є) трьохмасна)
Ех.. ну взагалі якби сон по логіці та й по символізму явно не з Кузьмою є пов"язаним..
Але шкода так його що це щось із чимось, таке враження як після подій на Майдані коли загинули близько тисячі людей.. (за весь період)
Реально сумно якось!=(((