Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Конституційний суд Іспанії визнав незаконним другий стан тривоги через COVID-19

Категорія:

Конституційний суд Іспанії (El Tribunal Constitucional) визнав неконституційним другий стан тривоги уряду в жовтні 2020 року для боротьби з пандемією після звернення, поданого ультраправою партією Vox.

211101madryd.jpg

Місце перебування Конституційного суду Іспанії в Мадриді
Місце перебування Конституційного суду Іспанії в Мадриді

Це рішення є третім ударом по правовій стратегії виконавчої влади Педро Санчеса під час кризи в галузі охорони здоров’я, після того як цей високий суд також визнав неконституційним перший стан тривоги та призупинення діяльності парламенту, також у відповідь на запит Vox – повідомляє Німецька хвиля 27.10.2021.

Ця політична партія дуже критично поставилася до обмежень, затверджених урядом Іспанії для боротьби з пандемією Covid у найважчі моменти. Сьогоднішнє рішення було ухвалене шістьма голосами «за» і чотирма «проти», що свідчить про поділ між консервативними і прогресивними магістратами, хоча, як і під час голосування за перший стан тривоги, президент Конституційного суду виступав за конституційність.

«Спільне управління» Педро Санчеса

Конституція Іспанії передбачає стан тривоги, виключення та облоги у надзвичайних і серйозних ситуаціях. Стан тривоги може бути оголошений урядом максимум на п’ятнадцять днів, який може бути продовжений з дозволу Конгресу депутатів або нижньої палати іспанського парламенту, що відбувалося з березня по червень 2020 року.

Після відновлення пандемії після літа Виконавча влада вдруге оголосила про стан тривоги, який був продовжений до травня 2021 року, хоча рішення застосовувати його чи ні було залишено за регіональними урядами, в яких виконавча влада Іспанії визначила як «спільне управління».

В Іспанії автономні співтовариства мають широкі повноваження, включаючи повноваження охорони здоров’я. Як стверджують джерела, саме спосіб введення шестимісячного періоду тривоги суд вважає неконституційним, оскільки за цим заходом не було здійснено ні ефективного парламентського, ні регулярного контролю Конгресу.

Крім того, магістрати також обґрунтовують неконституційність у співврядуванні, оскільки, за критеріями суду, не доцільно було застосовувати цей захід до регіонів.

Готуються повертати штрафи

Як повідомив з Іспанії Олександр Ружанський,  тепер іспанській уряд працює у питанні повернення грошей громадянам Іспанії за штрафи за порушення цього першого стану тривоги, яких було накладено у кількості більше ніж 1,1 млн протоколів.

Другий стан тривоги був введений в Іспанії з осені минулого року по весну нинішнього. Він був не такий жорсткий, як перший, але триваліший і включав такий засіб стримання "пандемії", як комендантська  година.

Звісно, були й порушники комендантської години, яким тепер теж доведеться повертати гроші за незаконно накладені штрафи.

Наші інтереси: 

Ковід-аферисти мають бути покараними.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи