Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кому потрібна «Омріяна Україна»?

У лютому цього року Благодійний фонд “Україна-Русь” виступив з ініціативою провести у Львові до 20-річчя Незалежності України всеукраїнську науково-практичну конференцію на тему “Україна, про яку мріємо”. У львівську міську раду була скерована і відповідна заявка на участь в конкурсі кращих соціально-культурних проектів на 2011 рік за напрямком “Розвиток громадянського суспільства”. І яким було наше здивування, коли конкурсна комісія міської ради у березні ц.р. відхилила згаданий проект БФ “Україна-Русь”, оцінивши його на 1 бал, при прохідній рейтинговій оцінці у 4.2 бали.
Звісно набагато цікавішими для міських обранців виявились всілякі там фестивалі пива, шоколаду тощо, а ніж «якесь» абстрактне державне будівництво. Тобто новоспечених націоналістів при владі у прославленому П’ємонті така “дрібниця” як побудова вимріяної поколіннями борців української держави не зацікавила. Тому Фонд взявся за реалізацію цієї ідеї самотужки.

У червні місяці Благодійний фонд “Україна-Русь” оголосив власний конкурс “Омріяна Україна”. За інформаційною підтримкою ми звернулись із відповідною заявою до більшості обласних та центральних україномовних ЗМІ. Однак, зазначене повідомлення розповсюдили лише деякі інтернет-видання - такі як “Дух волі”, “Народний оглядач”, “Майдан”, “Воля народу”, “Вголос”. Інших тема державного будівництва також не зацікавила. Звичайно краще, у їхньому розумінні, ганятись за смаженими фактами і виховувати не націю, а біомасу. Адже “омріяна Україна” може не сподобатись неукраїнським власникам ЗМІ.

Тоді БФ “Україна-Русь” 20 червня звернувся безпосередньо до ректорів вищих навчальних закладів з пропозицією протягом місяця надіслати на конкурс короткі на 5-6 сторінок статті шодо майбутнього розвитку України. Було відправлено 28 листів у головні національні університети кожної області, включаючи Крим. Проте у викладацько-наукової еліти вочевидь руки не дійшли до державотворення, займались вочевидь більш приземистою справою - вступною кампанією. Зі всіх університетів відгукнулась лише Острозька академія. Інші повністю знехтували громадянською ініціативою і навіть в порушення закону про доступ до публічної інформації не надали Фонду жодної відповіді. Тоді справді виникає питання: а для чого нам такі виші, чи готують вони фахівців, чи бодай громадян української держави, чи банально проїдають бюджет або наживаються на грошах батьків неуків.

До 20-річчя Незалежності залишились лічені дні. Свої пропозиції на конкурс “Омріяна Україна” подали лише 6 українців, 1 з них із Чікаго. Але проблема розбудови української державності залишається як ніколи актуальною. Тому Благодійний фонд “Україна-Русь” продовжує термін конкурсу до Дня Покрови – 14 жовтня і вдруге звертається до громадськості, творчих і думаючих людей надсилати свої пропозиції щодо майбутнього України (текст звернення додається).

Читати повністю ТУТ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи