Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Коли прийшло на українську землю християнство?

Світ:

Це справді історична сенсація: держава на території України, цілком імовірно, була НАЙПЕРШОЮ У СВІТІ ХРИСТИЯНСЬКОЮ ДЕРЖАВОЮ. Досі найпершою країною, де на офіційному рівні було прийняте християнство, вважалася Вірменія. Там 301 року християнин-слуга, якого князь заточив у темницю, простив йому все і вилікував князя.

Серед монет Боспорського царства є монети Боспорського царя Фофорса, який правив з 289 по 309 рр. після Різдва Христового. На монетах зображено хрести. Цілком могло бути, що ці монети було карбовано ще до 301 року, пише Олександр Палій у своєму дописі на Фейсбук.

Цікаво, що хрести зображено на тому місці на монетах, де раніше карбували меч, скіпетр або родовий знак царя. Також хрест є на монетах кількох царів з іменем Рискупорид.

На території України, зокрема, Керченського півострова на той час існувала Боспорська держава, населена нащадками греків, скіфів і сарматів, на чолі з сарматською династією. Певний час вона залежала від Риму, проте Римська імперія так і не наважилася скасувати державність Боспору.

У наші літописи дійшла згадка про Апостола Ісуса Христа Андрія, який проповідував у Скіфії, зокрема, на місці Києва:

"Дніпро впадає у Понтійське море; море це звуть Руським. Уздовж його берегів навчав, як кажуть, святий Андрій, брат Петра. Коли Андрій навчав у Синопі й прийшов до Корсуня, він довідався, що від Корсуня недалеко гирло Дніпрове. І прибув він до гирла Дніпрового, а звідти вирушив угору по Дніпру. І сталося, що він прибув і зупинився під горами на березі. А ранком, вставши, промовив він до учнів, що були з ним: «Бачите ви гори ці? На горах цих засяє благодать Божа, буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог». І піднявся він на гори ці, благословив їх, помолився Богу і зійшов з гори цієї, де пізніше виріс Київ".

Крім того, відомо, що четвертий Римський Папа Климент був засланий у копальні в Криму і загинув там близько 100 року після Різдва Христового.

Однак, ще одна сторінка утвердження єдинобожжя в Україні в радянські часи була ТОТАЛЬНО ЗАМОВЧУВАНА, хоча вона надзвичайно цікава і несподівана для дослідників.

Річ у тім, що від 1 до 4 століття після Різдва Христового в містах Північного Причорномор'я збереглися десятки стовпів і написів про існування монотеїстичних "фіасів" – своєрідних релігійних братств міщан, які підписувалися, що сповідували "Бога Всевишнього, Всемогутнього".

Вчені досі сперечаються, що це було – вплив християн, яких тоді масово засилали в Крим, вплив іудеїв, які втікали по світах після руйнування Єрусалиму римлянами, формування місцевого монотеїстичного культу чи все разом. Серед членів цих фіасів у значних пропорціях зустрічаються імена як грецького, так і скіфо-сарматського походження.

Усе це призвело до широкої християнізації місцевого населення вже на ранній історії християнства і прийняття християнства як державної релігії, можливо, вперше у світі.

На час утвердження християнства в Києві за часів князя Володимира християнство було вже давно відомим у слов'ян. Можливо, саме через це й християнізація Русі відбулася практично без відомого історії опору й без жодних відомих історії потрясінь.

Достеменно відомо, що в 380-х роках святий Іоан Золотоустий, який сам був у Скіфії, мав звідти учнів, писав про існування скіфських і сарматських перекладів Святого Письма: "І скіфи, і савромати... оселилися біля самих околиць Всесвіту, перекладають Святе Письмо кожен на свою мову, і розмірковують про ці словеса".

 

Наші інтереси: 

Вивчати правдиву історію. Припинити повторювати історіографічні "байки" часів СРСР.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи