Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кого в Литві можна вважати середнім класом

Кожен третій житель Литви вважає себе представником середнього класу. Згідно офіційних даних такі люди отримують більше 1000 євро щомісяця.

Однак 42% жителів Литви все ще вважають себе представниками середнього класу, 15% вважають себе незаможними людьми, а 8% - представниками класу вище середнього.

Такі дані опитування, проведеного Spinter tyrimai на замовлення Swedbank. "Численний середній клас відображає економічні потужності країни - в розвинених країнах Заходу до нього ставляться 50-60% жителів. Представники середнього класу здебільшого можуть без особливих труднощів задовольнити свої нагальні потреби і щомісяця відкладати гроші, на чорний день, на інвестиції або витрачати велику їх частину.

Незважаючи на те, що в Литві середній клас поки не настільки численний, як в розвинених країнах, у нього є потенціал до зростання, оскільки на ринок приходить молоде та освічене покоління ", - сказала глава Фінансового інституту Swedbank Юрате Цвілікене. За її словами, до середнього класу в Литві себе найчастіше відносять молоді (18-25 років) жителі, в основному чоловіки (37%), рідше жінки (34%). Рідше представниками середнього класу себе вважають люди старше 56 років (28%). Жителі Литви вважають середнім класом людей, які заробляють від 1 069 до 1980 євро на місяць "на руки". За словами Цвілікене, приналежність до середнього класу визначається не тільки доходами. Більшість учасників опитування (75%) вважають, що представники середнього класу повинні жити у власному житлі, а 45% - що представники середнього класу можуть відкладати гроші. Кожен третій учасник опитування вважає, що у представників середнього класу є заощадження в розмірі 3-6 місячних зарплат, немає боргів, за винятком довгострокових зобов'язань. І дослідження Swedbank, і звичайні характеристики середнього класу показують, що свідоцтво приналежності до середнього класу - не тільки доходи, але також спосіб життя і майно.

По двох з трьох характеристик як мінімум третина жителів Литви відноситься до середнього класу. "У минулому році майже третина жителів Литви їздила на відпочинок за кордон - це в два рази більше, ніж 10 років тому. За останній рік 43% жителів відвідали культурні заходи - театри, концерти або оперу - це один з найвищих показників в ЄС. такий спосіб життя - одна з характеристик середнього класу ", - сказав економіст Swedbank Неріюс Мачюліс. За його словами, за критерієм майна третина жителів Литви може віднести себе до середнього класу. Близько 39% жителів є автомобілі не старше 10 років, а у 29% є фінансове майно на суму 2000 євро і більше - це приблизно три середні зарплати. Ще 9% жителів мають у своєму розпорядженні фінансами в розмірі 1000 євро.

Цілих 90% жителів Литви живуть у власному житлі. Правда, за його зауваженням, чимала частина жителів проживає в неякісному житло і незадоволені його якістю. Наприклад, 14% жителів Литви користуються вуличними туалетами. "Нарешті, якщо оцінювати тільки за критерієм доходів, середній клас в Литві менше. Більше 1300 євро" на папері "заробляють лише 14% працівників. Правда, кількість таких жителів з 2010 р збільшилася майже в 3 рази.

Якщо оцінювати всіх жителів, ця частина була б ще нижче, оскільки доходи пенсіонерів і одержувачів соціальних виплат цього рівня не досягають ", - сказав Мачюліс. Те, що 35% жителів вважають себе представниками середнього класу, незважаючи на відсутність доходів в розмірі тисячі шістьдесят-дев'ять євро "на руки", доводить, що жителі оцінюють не тільки доходи, а й майно, а також спосіб життя. За словами економіста, в Скандинавських країнах понад 70% жителів є представниками середнього класу. Щоб в Литві цей клас стам більш численною, треба знижувати податки на працю, збільшувати інвестиції, особливо в регіонах, удосконалювати систему освіти.

Петро Олар, за матеріалими литовських ЗМІ. Джерело:https://ru.delfi.lt/news/live/otvetili-na-vopros-kogo-v-litve-mozhno-schitat-srednim-klassom.d?id=77672931 

Наші інтереси: 

В Україні середній клас має вирішувати як і в Литві важливі питання країни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи