Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Казахстан відмовився від російської ракети на користь української

Світ:

Казахстан зробив остаточний вибір на користь української ракети-носія «Зеніт» для своєї космічної програми, відмовившись від російської «Ангари». Казахи та українці остаточно домовилися, а офіційні документи будуть підписані в середині жовтня.

«Прийняте остаточне рішення про створення комплексу на «Зеніті». Це означає, що проект буде здійснений протягом наступних декількох років» , - розповів радник голови українського космічного агентства Едуард Кузнєцов.

Казахсько-російський проект «Байтарек» реалізується з середини минулого десятиліття. Він передбачає створення ракетного комплексу нового покоління на базі інфраструктури казахського космодрому «Байконур». Спочатку передбачалося, що він буде реалізовуватися під російську ракету «Ангара». Перший запуск з нового майданчика був намічений ще на 2012 рік, проте так і не відбувся.

Причин, за якими Казахстан віддав перевагу українській ракеті, може бути декілька. По-перше, це має здешевити проект «Байтарек» , вартість якого вже досягла $ 2 млрд. По-друге, Казахстан нібито вирішив прискорити переговори з використання «Зеніту» після аварійного падіння російської ракети «Протон-М» на космодромі «Байконур», що сталася 2 липня 2013 року.

При цьому в Україні висувають ще одну можливу версію. На думку депутата Верховної Ради Анатолія Кінаха, відмова від «Ангари» може свідчити про небажання Росії ділитися нею з Казахстаном, оскільки її запуск можна буде здійснювати самостійно на споруджуваному космодромі «Східний» на Далекому Сході.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

на користь "украинскої" виправте в заголовку на правильний варіант..

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

на користь "украинскої" виправте в заголовку на правильний варіант..