Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

Кабміну має вистачити розуму змінити постанову № 335, яка забороняє отримувати прибуток підприємцям

Категорія:

Світ:

Дії Державної аудиторської служби України, яка, керуючись постановою Кабміну №335 трактує прибуток постачальників Міністерства оборони як збиток для держави, протирічать Конституції та ставлять під загрозу підсумки нещодавніх торгів Prozorro на харчування для ЗСУ, на яких було зекономлено понад 30% коштів.  

23062702.jpg

Дана Ярова "ламає шию гідрі"

Про це повідомила волонтерка Дана Ярова, член Громадської антикорупційної ради в інтерв'ю телеканалу 1+1, інформує Цензор.НЕТ.

За її словами, Міністерство оборони може втратити підприємців-постачальників, адже їх прибуток хочуть визнати збитком для держави.

"Згідно з Конституцією України, підприємницька діяльність здійснюється в державі для отримання прибутку, з якого компанія сплачує податки. Висновок Державної аудиторської служби України (ДАСУ) суперечить, як Конституції, так і Господарському Кодексу. Окрім того, ДАСУ намагається зробити так, щоб Міноборони зобов'язали всіх постачальників повернути прибуток. У результаті таких дій ми отримаємо десятки позовів. Тобто нормальні виробники, які брали на себе відповідальність і виконували зобов'язання перед Міністерством оборони, підуть шукати нові ринки", – наголосила Ярова.

Вона підкреслила, що це може стати проблемою, адже українська продукція цілком конкурентоспроможна, і деякі постачальники вже мають контракти з міністерствами оборони інших країн на пошиття форми.

"Прозорі закупівлі зекономили для держави понад 30%. Ціна яєць за штуку тепер 2,7 грн грн з урахуванням ПДВ, а не 17 грн. Заощаджені кошти мають бути спрямовані на пошиття зимової форми для військових, адже ресурсів на це раніше не було. Дуже сподіваюся, що і Міністерству оборони, і Кабінету Міністрів, і Міністерству економіки, і Державній аудиторській службі вистачить розуму сісти за стіл переговорів і внести маленьке роз'яснення в Постанову #335. І вказати, що калькуляція включає прибуток в тому числі. А заробіток постачальників не вважається збитком держави. Тобто поставити крапку на початку грандіозного скандалу", – підсумувала Ярова.

Раніше Forbes повідомляв, що ДАСУ провела перевірку контрактів МОУ та виявила порушень на 2,5 мільярда гривень "завданих державі збитків". Ця сума є прибутком, отриманим постачальниками МОУ. ДАСУ трактує прийняту 22 березня 2022 року постанову Кабміну №335, яка не включає в калькуляції витрат виробника прибуток, як заборону на отримання прибутку. Постанова Кабміну №309, яка діяла до 2022 березня 2022 року, включала витрати та обмежену норму прибутку.  Дії ДАСУ розкритикували учасники ринку та один з керівників МОУ. Опитані Forbes юристи вважають, що норми постанови №335 створюють умови для шантажу бізнесу правоохоронними та контролюючими органами.

Ось, що написала Дана Ярова на Тверезий погляд:

"Комісія по закупівлях – це колегіальний орган, що складається з представників різних структурних підрозділів Міністерства Оборони України. І рішення по прописанню умов, затвердженню результатів приймаються колегіально. Наразі Міністерством оборони підписано 8 договорів, сьогодні вони мають бути передані в Казначейство. Інші знаходяться на погодженні в різних структурних підрозділах.

ВСІ ПОЗОВИ щодо невизнання переможців в першій інстанції відбили.

В мене відчуття, що я ламаю шию гідрі, і сама на цій процедурі. Ми або повернемо закупівлі Міністерства оборони після півтора року суцільної тьми на світ Божий, чи так і будемо купляти яйця в кілограмах по 17 грн.

До речі, середня вартість яєць по каталогах складає 3.60-4.30 з ПДВ.

Що мене може зупинити?

Фізичне усунення. Так, і такі думки в мене є, і певно небезпідставні. І за менші кошти вбивали в нашій країні.

Так от, про всяк випадок. Немає бажання закінчити життя самогубством, машину не вожу, вулицю переходжу на зелений колір світлофора, не вживаю психотропних препаратів, алкоголю, наркотиків.

Що можете зробити ви в підтримку? Масово розповсюджувати допис. Це важливо. Щоб люди читали правду".

Наші інтереси: 

Стежимо, як держава гнобить бізнес, і розповідаємо про це. Держава (а це в цьому випадку – різного роду чиновники) не повинна так ставитися до бізнесу, який на відміну від держави не "втік від війни" 24-25 лютого 2022 року.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи