Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

IT-врожай: як високі технології допомагають розвивати сільське господарство

Найперспективнішим для застосування IT-технологій є вирощування ягід, фруктів і овочів, де рівень доходу з одного гектара набагато вище, ніж при крупнотоварному виробництві зернових. Високотехнологічні рішення і високошвидкісна обробка інформації дозволять ефективно контролювати процес виробництва фінального продукту.

Поєднання двох галузей – агропромислового комплексу (АПК) і розробки програмного забезпечення (ПЗ) – відкривають перед Україною величезні можливості.

Агропромислове підприємство Астарта і Borsch Ventures, компанія зі сфери високих технологій, створили спільну компанію Agro Core. Вона буде займатися розробками інноваційних систем з управління агробізнесом.

Відомий IT-підприємець і голова правління Borsch Ventures Євген Уткін вважає, що сільське господарство є єдиним сектором української економіки, який має світове значення. Він зазначив, що у фінансовій і телеком-галузях проникнення сучасних технологій наближається до 100%, а в агробізнесі – досить низьке. Спільне підприємство з Астартою дозволить створювати високоефективні інноваційні AgTech рішення як для українського, так і для глобального ринків, впевнений Уткін.

За словами Іллі Гандзейчука, генерального менеджера Agro Core, технології інтернету речей (IoT) і Big Data, які бурхливо розвиваються у світі, найбільш придатні для застосування в сільському господарстві України. Основне завдання нової компанії – інтеграція стартапів та ідей з двох індустрій в єдину платформу і подальше виведення новітніх розробок на ринок.

Наприклад, у рослинництві Agro Core має намір розвивати сенсорні технології, які дозволять у режимі реального часу збирати, обробляти дані і на їх основі приймати рішення. В результаті це дозволить підвищити ефективність виробництва і зменшити витрати, розповів Гандзейчук. Застосування високих технологій призведе до зниження застосування добрив і витрати палива. Це, в свою чергу, поліпшить екологічну ситуацію і якість врожаю, підкреслив керівник Agro Core.

На думку Гандзейчука, на світовій арені Україну треба позиціонувати як країну з передовими технологіями і відмінною екологічною ситуацією. "Тому що ми менше використовуємо добрив та засобів захисту рослин", - підкреслив він.

Знайомство з новими IT-розробками піднімає загальний освітній рівень в галузі сільського господарства. Наша країна, переконаний гендиректор Agro Core, може експортувати не тільки пшеницю, але й високі технології, за допомогою яких вона вирощена.

Екс-директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерств економрозвитку і торгівлі Олена Мініч вважає, що українському АПК є куди розвиватися. Наприклад, європейський рівень надоїв молока – 6,3 тонни на корову в рік, а в Україні, за даними Держстату, тільки 4,4 тонни в рік. Тому, зазначила вона, у нашої країни є потенціал, який потрібно використовувати і поєднати дві галузі, в яких у нас найбільший прогрес – це агро та IT.

Мініч навела приклад, який ефект в Європі вже приносять високі технології в АПК. За оцінками експертів, автоматизація процесів використання мінеральних добрив і гербіцидів дозволяє економити до 50% на добривах. При боротьбі зі шкідниками економія може досягати 90% за рахунок продуманішого використання фунгіцидів і гербіцидів. В Європі підрахували, що близько 260 євро на кожен гектар можна отримати прямії економії за рахунок раціонального використання добрив, підкреслила Мініч.

На думку директора New World Grain Ukraine Миколи Горбачова, найперспективнішим для застосування IT-технологій є вирощування ягід, фруктів і овочів, де рівень доходу з одного гектара набагато вище, ніж при крупнотоварному виробництві зернових. Високотехнологічні рішення і високошвидкісна обробка інформації дозволять ефективно контролювати процес виробництва фінального продукту, переконаний він.

Наші інтереси: 

Перспективно. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Пропоную розрахунки к.е.н., доцента Петра Юхимовича Волошенюка (Уманський НУС) щодо ефективності вирощування різних с.-г. культур:

Микола Горбачов каже:
...найперспективнішим для застосування IT-технологій є вирощування ягід, фруктів і овочів, де рівень доходу з одного гектара набагато вище, ніж при крупнотоварному виробництві зернових.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Пропоную розрахунки к.е.н., доцента Петра Юхимовича Волошенюка (Уманський НУС) щодо ефективності вирощування різних с.-г. культур:

Микола Горбачов каже:
...найперспективнішим для застосування IT-технологій є вирощування ягід, фруктів і овочів, де рівень доходу з одного гектара набагато вище, ніж при крупнотоварному виробництві зернових.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.