Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Іран вперше за п'ять років заключив угоду з експорту нафти до Європи

Спецтема:

Європейський санкції, що вводили заборону на купівлю продукції нафтохімічних підприємств Ірану, припинили свою дію, а це надає ісламській республіці право здійснювати експортні поставки до ЄС. 

16010502r.jpg

Фото: нафтопереробка в Ірані (Kapital.kz)

Про це 2 січня 2016 року повідомило державне інформагентство IRNA.

Як зазначається, вперше за останні п'ять років іранські нафтохіміки змогли отримати гроші за свій товар через зареєстрований у ЄС банк.

Ембарго, що діяло протягом кількох років, призвело до припинення поставок нафтохімічної продукції Ірану до країн Євросоюзу.

Як повідомив IRNA керуючий директор іранської нафтохімічної торгової компанії Мехді Шаріф Нікнафс, очолювана ним структура вже отримала перший платіж на рахунок в одному з банків Іспанії. За словами співрозмовника Islamic Republic News Agency, надходження грошей ознаменувало завершення спору, який тривав останні п'ять років.

Нагадаємо, в липні 2015 року "шістка" міжнародних переговірників (Росія, США, Китай, Велика Британія, Франція і Німеччина) домовилася з Іраном про те, що Тегеран не вироблятиме ядерної зброї. Ісламська республіка зобов'язалася використовувати ядерні об'єкти винятково в цілях виробництва мирного атома. В обмін на це Радбез ООН, США і Євросоюз пообіцяли зняти з Ірану економічні і фінансові санкції.

18 жовтня 2015 року договір щодо ядерної програми Ірану, підписаний Тегераном і "шісткою" міжнародних переговірників у Відні, офіційно набув чинності. Тоді ж президент США Барак Обама підписав документ, який передбачає початок процесу зняття санкцій з Ірану.

Наприкінці грудня стало відомо, що адміністрація Обами готує санкції відносно міжнародних компаній, а також фізичних осіб, які підозрюються в наданні допомоги Ірану в програмі з розробки балістичних ракет. На думку співрозмовників WSJ, ця діяльність розглядається окремо від угоди щодо іранської ядерної програми".

За даними Islamic Republic News Agency, іранські посадові особи протягом останніх місяців попереджали Білий дім, що фінансові санкції будуть розглядатися верховним лідером Ірану аятолою Алі Хаменеї як порушення угоди.

Як повідомлялося напередодні, США можуть відстрочити санкції проти Ірану.

Раніше у грудні власті Ірану заявляли про готовність торгувати нафтою при цінах нижче 30 доларів за барель, а також про намір ісламської республіки вступити до Світової організації торгівлі (СОТ).

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи