Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Інсульт у молодому віці: що потрібно знати про захворювання

Коли розмова заходить про інсульти, в голові виникає образ людини поважного віку. Але хвороба «помолодшала» – інсульти все частіше трапляються в молодому віці. Лікар розповів, хто потрапляє в групу ризику, і як захистити здоров’я.

Інсульт у молодому віці — сьогоднішня реальність. Довгий час вважалося, що інсульт – хвороба літніх людей, однак зараз фахівці відзначають, що вона істотно помолодшала. Щоб розібратися в питанні, дізнатися, від чого може бути інсульт у молодому віці, як можна розпізнати інсульт, та вчасно допомогти, ми звернулися до фахівця. Доктор розповість про причини інсульту в молодому віці, яка різниця між ішемічним і геморагічним інсультом, і профілактику інсульту у молодих людей.

Сергій Володимирович Кочерга, завідувач інсультним центром КП Кіровоградської міської лікарні швидкої медичної допомоги, лікар-невропатолог вищої категорії простою й зрозумілою мовою розповідає все, що потрібно знати населенню про інсульти.

 

 Сергей Владимирович Кочерга

– Сергію Володимировичу, розкажіть, будь ласка, що таке інсульт і які існують види хвороби?

 

– Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу в судинах головного мозку, яке може привести до паралічу й смерті, якщо вчасно не надати допомогу. Інсульти діляться на два типи: ішемічний і геморагічний. Якщо говорити коротко, то ішемічний інсульт – це тромб в одній із артерій головного мозку, що утруднює постачання мозку кисню. Геморагічний інсульт – це розрив однієї з судин головного мозку з крововиливом у головний мозок.

– Існує стереотип, що інсульти вражають тільки людей поважного віку. Чи так це насправді?

– Не завжди. Захворювання, як то кажуть, дійсно помолодшало. Відділення у нас постійно заповнене, іноді й переповнене. Буває, за короткий час приїжджають до десяти карет швидкої допомоги.

Зрозуміло, що інсульт частіше трапляється у людей поважного віку. Зазвичай вік наших пацієнтів коливається від 60 до 80 років, плюс – мінус. Близько 10% складають люди у віці від 50 років. На щастя, молодь до нас привозять рідко. Важливо розуміти, що інсульти у молодих жінок та чоловіків можуть траплятися й у молодих людей старше 20 років. Геморагічний інсульт в молодому віці більш поширений ніж ішемічний інсульт.

Причини інсульту у молодих частіше пов’язані з генетикою і можуть статися в будь-якому віці на тлі вад розвитку судин головного мозку. Серед людей старшого віку все ж поширені ішемічні інсульти з утворенням тромбів в судинах.

Инсульт в молодом возрасте

– Які основні причини інсульту в молодих, через що він може статися? Захворювання виникає раптово або є якісь передумови? Хто перебуває в зоні ризику?

– Є ряд причин, які викликають інсульт.

У зону ризику потрапляють люди з:

  • гіпертонічною хворобою;
  • порушеннями ритму серця;
  • цукровим діабетом;
  • надмірною вагою;
  • гіперхолестеринемією (підвищеним холестерином);
  • вродженими вадами судин головного мозку;
  • шкідливими звичками, такими як паління, зловживання алкоголем тощо.

І все ж інсульт – це раптова хвороба. Звичайно, провокуючим фактором при геморагічному інсульті є високий артеріальний тиск, який і викликає розрив судин головного мозку. Причини ішемічного інсульту в молодих — на тлі підвищеного артеріального тиску й порушення ритму серця.

– Які основні симптоми інсульту та мікроінсульту в молодих, як проявляється інсульт у молоді? Що таке правило FAST для визначення захворювання?

– Головними ознаками інсульту є слабкість у кінцівках, порушення мови, порушення зору, різкий головний біль, який можна охарактеризувати, як «найсильніший біль у моєму житті». Іноді ознакою захворювання є втрата свідомості, але це трапляється не завжди, тільки внаслідок крововиливу.

Також є правило FAST, яке допомагає визначити захворювання. Розшифровується воно так:

  • F – face («обличчя»): відбувається асиметрія обличчя, воно перекошується в одну зі сторін. Також відбувається девіація кінчика язика, тобто він теж перекошується в один бік і, якщо ви просите хворого висунути язик, він теж буде дивитися не прямо, а в одну зі сторін.
  • A – arm («рука»): слабкість у руці. Якщо просиш людину підняти повільно дві руки одночасно, одну руку він піднімає, друга залишається нерухомою або піднімається набагато повільніше.
  • S – speech («мова»): порушення мови. На прохання людини вимовити свої прізвище, ім’я, по батькові, мова у людини або сповільнюється, або важка (безладна мова), або вона взагалі не може нічого вимовити.
  • T – time («час»): це час початку захворювання. Це вкрай важливо, тому що є терапевтичне вікно, в яке можна ефективно надати такому хворому допомогу, і воно становить 1-2 години.

– Існує думка, що жінкам складніше відновитися після інсульту, чи так це насправді.

– Ні, справа не в статевій приналежності. За статистикою, в жінок частіше трапляються ішемічні інсульти, у чоловіків – геморагічні. Більше ніякого поділу за статевою ознакою в інсультах немає. Стать не впливає на тяжкість стану, на якість відновлення після захворювання. Все залежить від індивідуальних особливостей організму й часу надання допомоги.

– Зараз більшість говорить про зв’язок між важкістю й частотою різних видів інсульту та порою року. Сезонність інсультів існує або це вигадка?

– Частота інсультів залежить не від конкретного часу року, а від метеорологічних і соціальних умов. Є сезонність у плані того, що погіршення метеоумов сприяють тому, що у людей із серцево-судинними захворюваннями та метеозалежністю можуть загостритися або ускладнитися хвороби. Тому, так, магнітні бурі, погіршення погодних умов, підвищення атмосферного тиску впливають на частоту інсультів, але не містять конкретного часу року.

Крім того, людина – істота соціальна, тому стреси, погіршення якості життя та будь-які соціальні потрясіння також можуть спровокувати проблеми зі здоров’ям та навіть інсульт в молодому віці.

– Чи існують якісь методи профілактики інсульту або хворобі неможливо запобігти?

– По правді кажучи, 40% наших пацієнтів могли б до нас і не потрапити. Невропатологи як рятувальники, вони вже гасять пожежу. Але її можна уникнути, якщо не допускати загоряння. Профілактика інсульту – це, в першу чергу, профілактика артеріальної гіпертензії. При регулярному лікуванні артеріальної гіпертензії та серцево-судинних захворювань з порушенням ритму серця ризик виникнення інсульту набагато менше.

Профілактикою інсульта у молодих людей зокрема може служити лікування цукрового діабету, лікування гіпертонічної хвороби, зниження рівня холестерину, зниження зайвої ваги й ведення здорового способу життя – більше рухатися, не переїдати, не їсти жирну їжу, не курити, відмовитися або помірно вживати алкогольні напої.

Инсульт признаки

– Як надати першу допомогу при інсульті?

– Перша допомога при інсульті – це якомога швидше викликати швидку допомогу. Все, самостійно ви не зможете надати допомогу. Людину з інсультом терміново потрібно везти в лікарню, щоб встигнути вкластися в терапевтичне вікно.

На жаль, ми стикаємося в нашій практиці з випадками, коли хворих привозять уже у важкому стані, нерідко вони знаходяться вдома з інсультом без лікування більше двох днів. Але для того, щоб допомогти хворому при інсульті, важливо не втрачати час.

Інсульти виникають у будь-якому віці, тому стежте за своїм здоров’ям.

Дивіться у відео, як ваше тіло може попередити вас дрібними погіршеннями стану про інсульт.

 

Нещодавно в Twitter з’явилася публікація з фото, яка викликала великий резонанс у мережі. Автор запропонував своїм підписникам вгадати, що зображено на знімку. Деякі мікроблогери припустилися теорії: «Так ось що бачать люди під час інсульту?» – припустив один із них. Блогери припустили, що саме таку картину світу бачить людина під час інсульту: все виглядає нав’язливо знайомим, але нічого конкретного ви не можете розпізнати.


Наукового підтвердження того, що саме це бачить людина при інсульті немає. Симптоми залежать від вогнища ураження й від виду інсульту. Ви можете бачити як «мушки» перед очима, так і помутніння картини світу або зовсім тимчасово втратити зір.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, тут, в цій статті, зовсім не розглядається ішемічний інсульт, як наслідок тривалого цукрового діабету. Те, що було в мене.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, тут, в цій статті, зовсім не розглядається ішемічний інсульт, як наслідок тривалого цукрового діабету. Те, що було в мене.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво також те, що тут пишутуть, ніби втратити свідомість під час інсульту, можливо лише при видиві крові в мозку. Але, в мене був ішемічний інсульт з втратою свідомості. 

Якщо прагнеш чуда - створюй його!