Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Інструментарій соціоніки

***

Найдієвішим методом визначення соціонічного типу є візуальний. Він дає точний результат, але вимагає тривалого тренування для вироблення стійких навичок. Як правило, це практична робота протягом 2-3 років, або самостійна, або під кураторством спеціаліста. Метод візуального визначення не складний, але вимагає зусиль і вироблення навичок і тренування, щоб не припускатися помилок. Адже краще не знати соціонічного типу, ніж неправильно його визначити. Людина тоді може розгубитися у сприйнятті себе і в житті, орієнтуючись на неправильні рекомендації, вибрати «не свою» діяльність, знайти «не своє» оточення. Неправильне визначення типу може людині нашкодити, бо дає неправильні орієнтири в сприйнятті себе, своїх можливостей та перспектив розвитку стосунків. Тому звертатися за консультацією необхідно до кваліфікованих соціонічних діагностів. Визначення соціонічного типу, як і будь яка діагностика, – вкрай відповідальне завдання.

Чисельні тести не дають  точного результату, за допомогою інтерв’ю можна теж припуститися помилки, а за поведінкою – і поготів, бо часто люди, проявляють напрацьовану рольову соціально бажану поведінку, вводять в оману (іноді ми це називаємо «маскою»).

Правильно визначити свій тип за тестами непросто по декільком причинам. По-перше, людина себе не знає з сильної і слабкої сторони, які розглядає соціоніка. По-друге, людині важко оцінити рівень своєї кваліфікації з боку слабких функцій. Ми звикли до самотнього, самостійного існування, і всі справи добре чи ні, але виконуємо самостійно і якось справляємось. Тому у нас немає підстави підозрювати у себе якісь слабкі функції. І людина підсвідомо вибирає для себе ту «слабкість», яку мати не соромно і відмічає її в тесті, тобто дає соціально схвальні відповіді.

Діагностика типу – це професія, якій треба навчатися. Ніколи медичні довідники не замінять справжнього лікаря, тому жодний тест не замінить спеціаліста з соціонічної діагностики. Практикум-центр "Соціон" пропонує консультації спеціалістів по визначенню типу та складання характеристики (особистісної та ділової) та тренінговий курс по оволодінню технікою візуального типуваня. Навчившись за зовнішністю співбесідника визначати його тип, ви користуватиметесь цим усе життя без додаткових затрат грошей, часу, сил, програмного забезпечення тощо. Це вміння стане вашою другою професією і зробить вас унікальним спеціалістом у своїй галузі. Соціонічний інструментарій ефективний завдяки своїй спрямованості на пізнання й гармонізацію особистості та міжособових стосунків. Це гармонійний шлях до успіху, а природа, як відомо, завжди прямує до гармонії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи