Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Інноваційні методи аграрного господарювання, або Як українські виробники втілюють технології точного землеробства

За даними міжнародних рейтингів Україна стабільно входить до топ-10 світових експортерів зерна, зокрема пшениці. Аналітики прогнозують, що вітчизняні компанії мають значний потенціал нарощування обсягів виробництва, відповідно — збільшення власних прибутків та стабілізації економічної ситуації в країні.

Та щоб досягти таких результатів внаслідок забезпечення продовольчої безпеки у світі, фермерам треба вирішити кілька нагальних питань, серед них — оптимізація витрат на обробку ґрунтів, мінімізація руйнівного впливу на середовище та добір якісного посадкового матеріалу, що гарантуватиме потенційно високий урожай. Ефективно розв’язати ці завдання допомагає впровадження методів точного землеробства. Докладніше — у нашому матеріалі.

Досвід лідерів галузі — передових українських аграрних компаній

Точне землеробство набуває неабиякої популярності у світі, поступово й вітчизняні виробники підтримують тенденцію. Активно реалізує концепцію Хмельницьке агропідприємство Biligrain, що входить до складу групи суміжних компаній:

  • власне сучасний зернопереробний завод Biligrain, що займається вирощуванням, збиранням, очищенням та селекцією, а також дистрибуцією елітних зернових культур (сортових, гібридних, нішевих);

  • Bildan — компанія з виготовлення макової начинки (аграрне підприємство — найбільший в Україні виробник маку) та натуральних фруктових наповнювачів;

  • мережа крафтових пекарень «Мамина випічка», що серед іншого спеціалізуються на приготуванні виробів глибокої заморозки;

  • транспортна компанія.

Така мережа власних підприємств спонукала аграрну фірму до пошуку ефективних шляхів сільського господарювання. На сьогодні основна діяльність підприємства зосереджена на вирощуванні насіння елітних та суперелітних сортів, нішевих культур, садівництві та доробці насіння на власному сучасному заводі. Усе це — із застосуванням технологій точного землеробства.

У чому принципова відмінність методу від традиційного господарювання

Точне землеробство — це передусім аналіз різних пластів поля щодо мінерального складу ґрунтів, що безпосередньо впливає на доцільність розподілу добрив та точне розкладання делікатно підготованого насіння. Без застосування інноваційних технічних засобів: дронів, супутників, спеціалізованого програмного забезпечення та іншого устаткування — це просто неможливо.

Така система суттєво впливає на ефективність вирощування насіння й обсяги врожаю, адже лише при створенні аналогічних умов зростання для кожної зернини в межах єдиного поля, що має відмінності рельєфу та хімічного складу ґрунту, можна зібрати високий урожай генетично здорового насіння.

Технологічно процес складається з кількох етапів. На початковому здійснюється ретельний збір інформації про земельні угіддя, культуру, що планують вирощувати, та складається карта врожайності. Кожна операція виконується із застосуванням відповідних технічних засобів. Далі фахівці ухвалюють відповідні рішення: обирають ділянку та культуру, розраховують дози добрива. Етап відбувається за участі відповідного програмного забезпечення. Слідом — виконання конкретних агротехнічних операцій, наприклад, внесення потрібної дози добрива за вказаними координатами тощо.

Отже, точне землеробство дозволяє керувати продуктивністю посівів на кожному конкретному відрізку сільськогосподарського угіддя. Як результат — прибутки зростають, а витрати на вирощування культур та шкідливий вплив на довкілля суттєво зменшуються.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи