Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Харківська трагедія: американці і європейці не вірять в справедливість українського правосуддя

Смертельне ДТП Зайцевої – «Момент істини» для українського правосуддя.


У Харкові ввечері в середу, 18 жовтня, відбулася кошмарна ДТП, в результаті якої загинули п’ять і отримали різні травми більше десяти осіб. Аварія сталася на початку вулиці Сумській приблизно о 20:45.  


У поліції зазначили, що за попередніми даними, позашляховик Lexus врізався в натовп людей на тротуарі. Опубліковані в мережі кадри, які не варто дивитися особам з нестійкою психікою і молодшим 18 років, показують просто жахливу картину з калюжами крові і тілами чоловіків і жінок.

Правоохоронці також повідомили, що водія (Олену Зайцеву) вже затримано. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання в рамках статті – до 10 років позбавлення волі.

У пабліку Facebook «Авто Євро Сила Запоріжжя» користувач Ann Pasko пише, що в Lexus знаходилися дві п’яні дівчини 25 років. Після ДТП, за її словами, на місце події прибула їх озброєна охорона на авто з луганськими номерами.

19 жовтня було опубліковано відео з камери спостереження на вулиці Сумській в Харкові, яка зафіксувала момент, коли позашляховик Lexus під керуванням Олени Зайцевої врізався в натовп людей.


Відео з ДТП:

https://www.youtube.com/watch?v=nY5cvlwNWzk

(Наїзд на пішоходів з 20-ї секунди відео)


Реакція жителів США і Європи

Резонансна і смертельна ДТП у Харкові сколихнула всю країну. Але не тільки. Журналістські матеріали про страшний інцидент були опубліковані в ЗМІ США і Європи. Жителі цих країн активно обговорюють трагедію в коментарях під ними.

Видання «Народна правда» і «Газета.ua» зібрали добірку таких повідомлень під новинами в декількох ЗМІ США, Великобританії, Німеччини, Чехії, Польщі.

Daily Mail, Велика Британія:

DailyFailFan, Свіндон, Велика Британія: «Я родом із України, і я сумніваюся, що правосуддя буде досягнуто».

trewerne, Окем, Велика Британія: «Вона, мабуть, отримає ще кращу машину та вирушить кудись на Бермуди, аби отямитися від стресу».

Elizabeth Ng, Сингапур: «Ці багаті діти вважають, що вони можуть витрачати важко зароблені батьками гроші так, як їм зманеться».

Heute, Німеччина:

Kerstin: «Гроші та вплив понад правосуддя... І ці країни сподіваються вступити до ЄС. Україні, як і іншим східноєвропейським країнам, які вже в ЄС, ще далеко до того, щоб стати повноцінними його членами. Країнам, де всім керують олігархи, нема чого шукати в Євросоюзі».

Raser: «В Австрії також багато синів заможних батьків на розкішних автівках випробовують людей на терпіння. Лише нещодавно один 20-річний хлопець врізався в іншу машину на своєму боліді з 400 кінськими силами. Сина підприємця, що є відомим за своїми вибриками, ще досі не ув'язнили».

США:

На думку bentonshawn, її батько (в даному випадку вітчим) дасть грошей «певним політикам» і її відпустять, хоча життя жертв і сімей зруйновано.

Redboatme дивує санкція у 10 років за гратами за смерть п’яти осіб.

Blesk, Чехія:

ladik2015: "Шкода, що там була охорона. Натовп покарав би її по-своєму, без суду. Загублені життя. Ти ідеш собі вулицею – і ось тебе уже розчавлює якась недалека краля".

sores: «Ну так. Тепер її бойфренд купить їй волю та вона «заб'є» на це все. Світу настав кінець, якщо все крутиться довкола грошей. Ганьба! В Чехії також є такий сексолог Вайс, який двох убив і одного поранив, однак досі перебуває не у в'язниці».

Як підкреслюють журналісти "Газети", чехи часто порівнюють справу Зайцевої зі справою Петра Вайса, який рік тому вчинив ДТП і на суді заявив, що у нього – амнезія, відтак він не пам'ятає, як сталася аварія.

Gazeta.pl, Польща:

Найближчі наші сусіди – поляки – аналогічно не вірять, що Зайцеву покарають.

familiar: «Я чекаю на вердикт, але мені щось підказує, що він звучатиме типу "це була не її провина", шина лопнула, пес вибіг на дорогу, ну або у неї стався напад астми. Татусь дідька лисого дозволить її посадити, а ось люди померли».

sly.pl: «Вона, певно, писала повідомлення або фарбувалася. У Польщі таких людей також вистачає. Сподіваюся, цей випадок примусить їх замислитися».

artur0121: «Вона вже виклала відео свого вчинку в Instagram?»

rikol: «Убивці мають бути засудженим до довічного ув'язнення. Але кумедно читати коментарі поляків. В Польші ситуація – аналогічна. Рівню Німеччини ми не відповідаємо в жодному разі».

 

Загиблі в ДТП

 

Резонансна ДТП в центрі Харкова забрала життя дружини та доньки героя АТО, який поклав своє життя за Україну в 2014 році.

 

Про це повідомив у Facebook суддя Олександр Мамалуй, повідомляє «Народна правда».

 

Харків’янин Володимир Янчук пішов на війну добровольцем та загинув від осколкового поранення – лікарі три тижні боролися за його життя, але травми були несумісні з життям.

 

«Немає жінки, котра плакала в мене на грудях на похороні Володьки в серпні 14-го. Немає дівчинки, 19-річної розумнички, котра добре вчилася, знала мови, про щось мріяла», – написав Мамалуй.

 

***

 

У п’ятницю, 20 жовтня, поховали 27-річного сумчанина Олександра Євтєєва, який працював в Харкові в IT-компанії, і загинув у ДТП під колесами Lexus в Харкові.

 

Під час аварії також постраждали його дружина Оксана і її 20-річна сестра Діана, які наразі обидві знаходяться у важкому стані в реанімаційному відділенні Харківської клінічної лікарні невідкладної допомоги № 4 й ще не приходили до тями.

 

***

 

Анастасія Сокол трагічним чином зробила крок назустріч своїй смерті. У харківській трагедії загинула і її мати. До свого першого ювілею Настя не дожила буквально кілька днів – 26 жовтня їй мало виповнитися 20 років.

 

Анжеліка Манько, подруга і одногрупниця 19-річної Анастасії Сокіл, розповіла про свою подругу:

 

«Настя вчилася на спеціальності «англійська з японським», хотіла вивчати китайську мову, мріяла викладати в нашому університеті англійську. Дуже товариська, неконфліктна. Сьогодні вона повинна була їхати до Києва на конкурс промов по японському. Того трагічного вечора дівчинки репетирували в «Пузатій хаті», але Насті подзвонила мама, і вона пішла».

 

У страшному ДТП загинула і мати Анастасії, Алла. Жили вони в Солоницівці зі старою бабусею. Пенсіонерка опинилася один на один зі страшним горем, повідомили в рідному ВУЗі Насті – «Дівчинка з мамою загинули, в родині залишилася тільки бабуся. Зараз ми повинні разом допомогти їй пережити цей кошмар! Не будьте байдужими».

 

Обох жінок поховають в Солоницівці в суботу, 21 жовтня.

 

Затримана винуватиця ДТП відмовилась давати свідчення

 

Затримана водій автомобіля Lexus 20-річна  Олена Зайцева, яка збила пішоходів у Харкові, відмовилася свідчити по справі. Про це під час прес-конференції в Харкові розповів начальник слідчого управління поліції Сергій Чиж. Він запевнив, що відповідно до чинного законодавства дівчині було надано послуги адвоката, а також роз’яснено її права.

 

Начальник харківського  територіального управління Нацполіції Олег Бех також повідомив, що 20 жовтня, Київський районний суд міста Харкова розглядатиме клопотання про обрання Зайцевій запобіжного заходу. Бех підкреслив, що в справі статус підозрюваного має тільки водій Лексуса, водій другого авто підозрюваним не являється.

 


 

 

 

 


 

Шкодує, але нічого не визнає: Зайцева заговорила у залі суду

 

Олена Зайцева, яку вважають винною в смертельному ДТП в центрі Харкова, свою провину заперечує. Про це вона заявила перед початком судового засідання, в ході якого для неї буде обрано запобіжний захід.

 

До початку засідання журналісти встигли запитати Зайцеву, чи визнає вона свою провину в тому, що через її дії загинули п’ятеро людей і ще шість осіб перебувають у лікарні.

 

На ці питання дівчина відповіла коротко і негативно – “Ні”.

 

«Мені дуже шкода, що сталася така ситуація, що постраждали люди. Це єдине, що мене зараз турбує. Я сподіваюся, що родини все ж таки дозволять, щоб мої батьки змогли надати їм допомогу, тому що це найгірше, що могло статися. Всі мої думки тільки про це», – зокрема сказала 20-річна Олена.

 

Але дівчина відповіла відмовою на вимогу дати пояснення щодо аварії, віддавши це право своєму захиснику. Проте вона висловилася, що своєї провини не визнає, та вважає звинувачення необгрунтованим.

 

Крім того, вона пожалілася, що не отримала від працівників поліції жодної допомоги – «ні медичну допомогу, ні взагалі допомогу, що мені робити».

 

Запобіжний засіб для Зайцевої

 

Головуюча суддя Світлана Муратова винесла рішення щодо обрання запобіжного заходу двадцятирічній Олені Зайцевій, яку звинувачують в спричиненні трагічної ДТП у Харкові, у вигляді тримання під вартою на 60 днів, до 16 грудня 2017 року, без права внесення застави. Дівчину також позбавили водійських прав, і було накладено арешт на машини Lexus і Volkswagen Touareg, причетні до ДТП.

 

Експертиза виявила сліди опіатів в крові 20-річної Олени Зайцевої, яка стала винуватицею смертельної ДТП на вулиці Сумській в Харкові. Таку інформацію під час засідання з обрання запобіжного заходу озвучив представник прокуратури, передає NewsRoom.

 

Перед початком судового засідання депутат Антон Геращенко зазначив, що суспільство не сприйме рішення суду, якщо він звільнить з-під варти підозрювану на час проведення слідства!

 

Радник голови МВС Антон Геращенко також раніше повідомив в Facebook: «За останні два роки, водій «Лексуса» 8 разів затримувалася патрульної поліцією Харкова за порушення правил дорожнього руху. Починаючи від проїзду на червоне світло, перевищення швидкості і закінчуючи порушенням правил паркування. Кожен раз їй виписувалося штрафи в розмірі 255-510 гривень. Однак це не зробило ніякого виховного ефекту».

 

Зазначимо, обвинувачувальна сторона просила обрати підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але адвокат Юлія Козир заявила, що підозра прокуратури є не обґрунтованою, оскільки, на думку захисту, поки що немає прямих доказів вини Олени Зайцевої  та вона «заслуговує» на будь-який інший, м’якіший запобіжний захід, на кшталт домашнього арешту.

 

Крім того,  захисник Олени Зайцевої зазначив, що батьки дівчини мають бажання допомогти родичам постраждалих і направили відповідне клопотання.

 

[За інформацією в інтернет-мережах батьки Олени Зайцевої були активними членами "Партії регіонів"]

 

Зайцеву можуть відпустити додому

 

Адвокати Олени Зайцевої, яка спричинила ДТП із численними жертвами в центрі Харкова, і яку заарештували на два місяці, мають намір оскаржити рішення суду протягом тижня.

 

Як розповів адвокат Іван Ліберман, адвокати Зайцевої при перегляді запобіжного заходу будуть домагатися переведення підзахисної під домашній арешт. Він додав, що мовчання Зайцевої йде їй на користь.

 

«Відсутність попередніх показань, це дає право адвокатам і родичам швидко створити версії, з якої причини сталася ДТП. Одна з хитрощів – це сказати, що втратила свідомість за кермом. Тобто їй раптово стало погано, почала сповзати вниз, і нога, оскільки вона була на педалі газу, призвела до того, що машина неконтрольовано летіла, перекинулася. А водій сама дивом залишилася жива», – розповів адвокат.

 

Підозрювану у скоєнні ДТП в Харкові Олену Зайцеву після рішення суду про її арешт відправили до слідчого ізолятора.

 

У Харківський СІЗО Зайцеву доставили прямо з будівлі Київського райсуду. Їй доведеться провести під арештом наступні 60 днів.

 


 

 

 


 

Хто така Олена Зайцева?

 

 


 

 

 

 

Олені Зайцевій 20 років (1997 рік народження). За даними ЗМІ, вона є студенткою Харківського національного університету імені Каразіна.

 

Олена Зайцева є прийомною дочкою харківського бізнесмена Василя Зайцева, президента ТОВ "Група – Тайфун". Василь Зайцев – також голова правління і генеральний директор ПрАТ "ВТП" Укренергочормет", яке працює на ринку енерготехнологій. У 2012 році Зайцев удостоївся Державної премії в галузі науки і техніки. Lexus, який влетів у натовп людей, записаний саме на Василя Зайцева.

 

Зведеним братом Олени Зайцевої є люстрований заступник прокурора Черкаської області Дмитро Зайцев. Про це написала у Facebook прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

 

«Наразі відомо, що вона – зведена сестра колишнього заступника прокурора Черкаської області часів Пшонки Дмитра Зайцева. Люстрованого. За попередньою інформацію, він у розшуку, йому оголошено підозру, і він ніби переховується в Москві. Тобто до нинішньої прокуратури відношення нульове», – написала Сарган.

 

Зокрема, Дмитро Зайцев протягом 2010-2011 років працював прокурором Алушти та Сімферополя АР Крим. У 2012 році був заступником прокурора Одеської області. У березні 2013 року наказом Генпрокурора Віктора Пшонки був призначений заступником прокурора Черкаської області.

 

Добкін намагається скомпроментувати СБУ

 

Народний депутат Михайло Добкін повідомив, що за кермом іншого автомобіля був працівник СБУ: «Щодо трагедії в Харкові. Не задля виправдання водія Лексуса. Є інформація, що за кермом Туарега сидів працівник СБУ», – написав він у Twitter. [Цікаво, звідки він про це дізнався!]

 

Водій автомобіля Volkswagen Touareg, який був учасником смертельного ДТП у Харкові, не є працівником Служби безпеки України!

 

«Інформація, яка активно поширюється в українських і російських ЗМІ про участь 18 жовтня у резонансній дорожньо-транспортній пригоді в центрі Харкова співробітника Служби безпеки України, не відповідає дійсності. Особа, що керувала автомобілем Volkswagen Touareg, не має жодного відношення до СБУ», – заявив начальник прес-центру СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

 

Цю інформацію підтвердили також кілька джерел в правоохоронних органах. За їхніми словами, водій Volkswagen Touareg – підприємець. За інформацією одного з джерел, чоловік займається торгівлею, іншого – обміном валют, передає Інтерфакс-Україна.

 

[За уточненими даними, за кермом Volkswagen Touareg перебував 49-річний Геннадій Дронов. Він торгує продуктами харчування і тютюновими виробами, а також надає в оренду нерухоме майно. На момент ДТП від також був тверезий. Чоловік не отримав серйозних тілесних ушкоджень і після аварії залишався на місці події].

 


 

Джерела:

 

  • Харківська трагедія: як відреагували прості американці і європейці. Опубліковано 21.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/21/harkivska-tragediya-yak-vidreaguvaly-prosti-amerykantsi-i-yevropejtsi/
  • Моторошна ДТП у Харкові: п’ятеро загиблих, десятки травмованих (фото, відео 18+). Опубліковано 18.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/18/motoroshna-dtp-u-harkovi-p-yatero-zagyblyh-desyatky-travmovanyh-foto-video-18/
  • В деле о смертельном ДТП в Харькове один подозреваемый - девушка из Lexus. 19 октября 2017 / РИА Новости Украина: http://rian.com.ua/incidents/20171019/1028669004.html
  • Олена Зайцева: що відомо про "мажорку", яка збила 11 людей у Харкові. 19 жовтня 2017 / http://24tv.ua /olena_zaytseva_shho_vidomo_pro_mazhorku_yaka_zbila_11_lyudey_u_harkovi_n878579
  • З'явилося відео ДТП в Харкові, на якому зафіксовано момент, коли Lexus влетів у натовп. 19 Жовтня 2017. http://nv.ua/ukr/ukraine/events/z-javilosja-video-dtp-v-harkovi-na-jakomu-zafiksovano-moment-koli-lexus-vletiv-u-natovp-2054056.html?utm_campaign=redtramUA&utm_content=381319854&utm_source=349008

  • Трагедія у Харкові: затримана винуватиця ДТП відмовилась давати свідчення. Опубліковано 19.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/19/tragediya-u-harkovi-zatrymana-vynuvatytsya-dtp-vidmovylas-davaty-svidchennya/
  • Суд арештував жінку, яка скоїла смертельне ДТП у Харкові, - Аваков. 19 жовтня, 2017 / https://day.kyiv.ua/uk/news/191017-sud-areshtuvav-zhinku-yaka-skoyila-smertelne-dtp-u-harkovi-avakov?utm_campaign=redtram&utm_content=381358750&utm_term=349008&utm_source=Redtram
  • “Харківське пекло”: винуватицю моторошної аварії заарештували. Опубліковано 19.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/19/harkivske-peklo-vynuvatytsyu-motoroshnoyi-avariyi-zaareshtuvaly/?utm_campaign=redtram&utm_content=381319858&utm_source=349008
  • Вбила не вона – вбило авто: Зайцева не розуміє своєї вини і не визнає її. Опубліковано 20.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/20/vbyla-ne-vona-vbylo-avto-zajtseva-ne-rozumiye-svoyeyi-vyny-i-ne-vyznaye-yiyi/?utm_campaign=redtram&utm_content=382787085&utm_source=349008
  • Шкодує, але нічого не визнає: Зайцева заговорила у залі суду. Опубліковано 20.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/20/shkoduye-ale-nichogo-ne-vyznaye-zajtseva-zagovoryla-u-zali-sudu/
  • Світу настав кінець, – реакція європейців на смертельну ДТП у Харкові за участю Зайцевої. 20 жовтня 2017 http://24tv.ua/svitu_nastav_kinets__reaktsiya_yevropeytsiv_na_smertelnu_dtp_u_harkovi_za_uchastyu_zaytsevoyi_n879383
  • Харківська трагедія: з’явилися моторошні подробиці смерті матері і доньки. Опубліковано 21.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/21/harkivska-tragediya-z-yavylysya-motoroshni-podrobytsi-smerti-materi-i-donky/
  • Харківська трагедія: Зайцеву можуть відпустити додому. Опубліковано 21.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/21/harkivska-tragediya-zajtsevu-mozhut-vidpustyty-dodomu/
  • Харківське пекло: жертвами аварії стали донька і вдова бійця АТО. Опубліковано 21.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/21/harkivske-peklo-zhertvamy-avariyi-staly-donka-i-vdova-bijtsya-ato/
  • У мережі показали СІЗО, у якому перебуватиме Зайцева (фото). Опубліковано 21.10.2017 в Новини/Соціальна правда: https://narodna-pravda.ua/2017/10/21/u-merezhi-pokazaly-sizo-u-yakomu-perebuvatyme-zajtseva-foto/
  • У крові винуватиці смертельної ДТП в Харкові виявили опіати. 21 жовтня 2017 / http://nv.ua/ukr/ukraine/events/u-krovi-vinuvatitsi-smertelnogo-dtp-v-harkovi-vijavili-opiati-2060608.html?utm_campaign=redtramUA&utm_content=382751533&utm_source=349008
  • ДТП у Харкові: СБУ спростовує причетність до спецслужби водія Volkswagen. 21 жовтня 2017 / http://nv.ua/ukr/ukraine/events/dtp-v-harkovi-sbu-sprostovuje-prichetnist-do-spetssluzhbi-vodija-volkswagen-2066170.html
  • Відео ДТП: https://www.youtube.com/watch?v=nY5cvlwNWzk

 


 

Наші інтереси: 

Знати правду про сучасне життя в Україні!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи