Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

"Гроші хохлам залишимо? Треба брати, поки дають". Україна продовжує платити пенсії пенсіонерам в окупації

Категорія:

Світ:

Попри непрацюючу банківську систему на тимчасово окупованих територіях український Уряд продовжує нараховувати виплати пенсіонерам, які там проживають. Більше того, там існують сумнівної легальності механізми з переведення в готівку українських пенсій.

localresidentsgathertoreceivefinancialaidintherussian.jpg

Жителі Херсона прийшли отримати російську пенсію. Липень 2022 р. Фото: Alexander Ermochenko, Reuters

Видання "ОстроВ" розслідувало та описало у своїй статті, як пенсіонери в окупації отримують українські пенсії й на що витрачають.

"Одна наша знайома нещодавно їздила з Бердянська до Києва. Вона поєднала приємне з корисним: побачила там родичів, полікувалась, переоформила пенсію та повернулася. Ті гроші, що отримала за рік, витратила на дітей та відпочинок, "окупила" дорогу, а пенсія тепер нормально нараховуватиметься на банківську картку "Приватбанку". У Бердянську вже знайшла надійного посередника, який за гарним курсом обмінює пенсію на рублі. Щомісяця отримує 5000 рублів. Такі історії є", – розповіла "ОстроВу" мешканка Маріуполя Ірина.

Декілька пенсіонерів, які проживають в окупації, розповіли "ОстроВу", що питань із нарахуванням українських пенсій та інших соціальних виплат немає. Головна проблема полягає в тому, щоб отримати ці гроші на руки. Проблем із нарахуванням українських пенсій не було як до повномасштабного вторгнення РФ, так і після.

"Раніше (до 24 лютого 2022 року, – ред.) все було простіше, можна було вільно приїжджати на підконтрольну територію України, недорого, отримувати пенсію, там же витрачати та спокійно повертатися. Зараз же ціла справа, щоб отримати пенсію. Щоправда, багато хто рекламує і закликає переоформити українську пенсію. Є посередники, які за це беруть гроші, а людям якась надбавка. Я цим не займаюся, мені клопітно, але багато знайомих якось отримують гроші", – розповів пенсіонер з Донецька "ОстроВу".

"ОстроВ" спробував з'ясувати, скільки пенсіонерів, які проживають в окупації, продовжують отримувати українські пенсії, але в Міністерстві соціальної політики заявили, що не володіють такою інформацією. В Пенсійному фонді також не розкрили ці дані.

Не всі пенсіонери, які проживають в окупації, оформили собі банківську картку для отримання пенсій. Багато хто отримував виплати готівкою через Укрпошту за місцем проживання. І сьогодні пенсіонери такої категорії без приїзду на підконтрольну територію України не можуть отримувати українську пенсію.

Пенсіонери цієї категорії знайшли вихід – приїжджають на підконтрольну територію України, переоформлюють усі необхідні документи, отримують пенсію за минулі періоди, обмінюють її на долари чи євро та повертаються назад в окупацію. Подібний "пенсійний туризм" був особливо популярним, коли працював пункт пропуску через Запорізьку область. Зараз поїздка на підконтрольну територію і назад можлива лише через РФ та країни ЄС, що займає чимало часу (близько дві доби) та коштів (від 300 доларів). Хоча знаходяться і ті, хто користується цим способом.

Отримати на руки українську пенсію можна через численних посередників. Схема переведення в готівку досить проста: пенсіонер онлайн переводить пенсію на українську банківську картку посередника, а той, своєю чергою, видає рублі готівкою (за спеціальним курсом) або відправляє на російську карту.

У соціальних мережах і месенджерах можна знайти десятки оголошень, де пропонується допомога у переведенні в готівку українських пенсій з комісію в середньому 10-20% від суми. Деякі посередники пропонують безвідсотковий обмін, але в такому разі курс гривні до рубля буде не найвигіднішим.

"ОстроВу" вдалося розговорити одного з посередників, який розповів, що "клієнт" переказує гроші звичайній людині, яка живе у Харкові, ця людина ці гроші переводить у криптовалюту і відправляє посереднику.

"Це все не можна відстежити. Інакше нас би давно прикрили, а я працюю вже понад рік. По суті, ви просто переказуєте гроші своєму знайомому, можливо, віддаєте старий борг і все", – розповів посередник.

Окрема складність – це робота онлайн-додатків, з яких потрібно здійснювати переведення української пенсії. Для входу в особистий кабінет, як правило, потрібний дійсний український номер, який не працює на окупованих територіях. Тому посередники пропонують свої послуги для відновлення чи створення кабінету. Це коштує від 1000 рублів та вище.

Для тих, хто хоче заощадити, у місцевих чатах можна знайти спеціальні "інструкції", як це зробити самостійно. Наприклад, можна зайти у додаток Ощадбанку без дзвінків та смс. Для цього рекомендується завантажити мобільний додаток "Ощад 24/7".

"Якщо при введенні телефонного номера для входу/реєстрації ви не отримуєте SMS, то переходьте на сайт банку в розділ "Зворотній зв'язок", вибирайте "Веб-дзвінок" та "Продовжити без авторизації", йдеться в "інструкції".

Після цього оператор контакт-центру Ощадбанку проведе повну верифікацію та зможе змінити канал доставки паролів на 24 години для того, щоб ви виконали реєстрацію. Подібне можна провернути й з "Приватбанком".

"ОстроВ" направив офіційні запити до найбільших українських банків з проханням пояснити, чи існує якийсь контроль/моніторинг за пенсійними рахунками українців, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, але жоден із банків не відповів на момент публікації статті.

Чи має Україна контролювати те, як українські пенсії виплачуються на тимчасово окупованих територій? Питання залишається відкритим. На цей момент держава на нього не відповідає. Але весь цей час хтось на цьому робить бізнес.

Один із посередників у розмові з журналістом "ОстроВа", закликав шукати якнайбільше пенсіонерів на окупованих територіях для оформлення українських пенсій. І йшлося не про турботу про людей.

"А що, краще гроші хохлам залишимо? Треба брати, поки дають", – сказав він зі сміхом.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що поки українці платять 22% ЄСВ (фактично податку) в на утримання пенсіонерів, держава (міністерство соцполітики та Пенсійний фонд) не контролює, хто і як отримує українські пенсії. Як не дивно, державу не турбує питання ефективного використання державних коштів. Чи потрібно виплачувати пенсії пенсіонерам, які знаходяться на окупованих територіях, бо ж вони отримують пенсію від окупантів? Питання складне і неоднозначне. Але безконтрольно отримувати українську пенсію виглядає принаймні несправедливо. Нагадаємо, у 2019 році на території окупованого Донбасу з'явилися об'яви про переоформлення українських пенсій. Росіяни закликають "порвати економіку України".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Минулого року в серпні я написала приватне повідомлення своєму знайомому з Херсона. Хотіла дізнатися, як вони живуть в окупації. Пройшов вже рік, Херсон деокупований, тому, думаю, що вже можна про це розповісти. Ось, що він мені написав про херсонських пенсіонерів:

«Платять пенсії во всю – по 10 тисяч рублів на місяць кожному пенсіонеру, починаючи з червня». Писав, що черги в декілька тисяч осіб на вулиці Комкова – там Пенсійний в Херсоні. Його сусідці носили пенсію поштарі – вона отримала 20 тисяч рублів за червень і липень. Я його перепитала: «Тобто пенсіонери в Херсоні отримують дві пенсії? Україна пенсіонерам платить на українські картки, а окупанти дають готівку в пенсійному фонді? «Так і є, – відповів він. – Пенсіонери зараз краще усіх живуть».

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Минулого року в серпні я написала приватне повідомлення своєму знайомому з Херсона. Хотіла дізнатися, як вони живуть в окупації. Пройшов вже рік, Херсон деокупований, тому, думаю, що вже можна про це розповісти. Ось, що він мені написав про херсонських пенсіонерів:

«Платять пенсії во всю – по 10 тисяч рублів на місяць кожному пенсіонеру, починаючи з червня». Писав, що черги в декілька тисяч осіб на вулиці Комкова – там Пенсійний в Херсоні. Його сусідці носили пенсію поштарі – вона отримала 20 тисяч рублів за червень і липень. Я його перепитала: «Тобто пенсіонери в Херсоні отримують дві пенсії? Україна пенсіонерам платить на українські картки, а окупанти дають готівку в пенсійному фонді? «Так і є, – відповів він. – Пенсіонери зараз краще усіх живуть».