Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 103
  • Переглядів: 114

Французькі війська готуються до конфлікту високої інтенсивності в Європі

Категорія:

Французькі війська готуються до конфлікту високої інтенсивності проти ворога, який може зрівнятися з ними у вогневій потужності – це велика зміна для армії, яка останні десятиліття провела у боротьбі з повстанцями в таких місцях, як Малі та Афганістан. Офіцери не називають потенційних ворогів, але навчання спрямовані на підготовку військ до боротьби з таким ворогом як Росія.

ank-leclerc-pid-chas-navchannya-v-centac.jpg

Танк Leclerc під час навчання в CENTAC | Лаура Каялі для POLITICO
Танк Leclerc під час навчання в CENTAC | Лаура Каялі для POLITICO

Бойові дії в Україні, які тривають вже третій рік, повернули повномасштабну війну на континент, заявив полковник Аксель Дені, який керує Центром бойової підготовки (CENTAC) в Мейлі-ле-Камп на сході Франції – розповідає POLITICO.

"Світ показав свою справжню природу: нестабільний, небезпечний, і не всі є друзями. Ми готуємося до культури пильності, до готовності бути готовими в найкоротші терміни", – сказав він в інтерв'ю POLITICO під час візиту до табору. "CENTAC – єдине місце [у Франції], де можна побачити, що таке війна".

Умови, в яких тренуються військовослужбовці в CENTAC, максимально наближені до реальних бойових дій. Відтворюється звук, тепло і світло артилерійського вогню, всюди розкидані муляжі мін, а радіозв'язок може бути перерваний без попередження.

Полігон площею 120 квадратних кілометрів є унікальним для Франції. Маючи площу, більшу за Париж, це єдине місце, де різні підрозділи французької армії – піхота, бронетехніка, артилерія та інженери – які зазвичай розкидані по всій країні, можуть тренуватися разом. Це також єдине місце, де два десятки танків "Леклерк" перебувають в строю цілий рік.

Офіцери не називають потенційних ворогів, але навчання спрямовані на підготовку військ до боротьби з таким ворогом, як Росія.

Після десятиліть військових операцій в Африці Франція все більше зосереджується на східному фланзі Європи – і її збройні сили повинні викликати довіру, заявив у січні головнокомандувач армії генерал П'єр Шилл. До 2027 року французька армія прагне бути здатною розгортати одну дивізію чисельністю близько 25 000 солдатів за 30 днів.
"Ми не в такій ситуації, як Україна, але ми є частиною коаліції, і це накладає на нас певні зобов'язання", – сказав він. "Поняття довіри до колективної оборони, особливо в НАТО, є дуже важливим".

Комбінована збройна війна

За сценарієм, розробленим для французьких військових, їхня мета – сповільнити ворогів, яких грають досвідчені військовослужбовці, що постійно дислокуються в CENTAC. Це нелегке завдання.

За словами офіцерів CENTAC, головним уроком для України є уникнення фронтальних лобових атак, які призводять до величезних втрат і не дають змоги відкинути ворога назад.

Натомість піхота, бронетехніка, інженери і артилерія, інтегровані з новими технологіями, такими як дрони, які передають інформацію військам і забезпечують убивчу силу на полі бою, повинні працювати разом безперебійно.

"Війна в Україні посилила важливість комбінованого бою. Це єдиний спосіб боротися", – сказав підполковник Вінсент, голова координаційного та керівного офісу табору. Його прізвище не може бути розголошене з міркувань безпеки.

Армії, не здатні поєднувати танки, артилерію і піхоту, наражаються на величезний ризик – що і продемонстрували обидві сторони в Україні. "Драматичним в Україні є те, що у вас танки діють поодинці – а отже, більше не діють взагалі", – сказав полковник Аксель Деніс.

Нездатність координувати дії є однією з причин, чому ні Україна, ні Росія не змогли прорвати добре підготовлену оборону, яка зараз домінує на понад 1000 кілометрів фронту.
"Збройні сили Росії недостатньо підготовлені й забезпечені ресурсами для застосування комбінованих озброєнь", – заявила Асоціація армії США. Це змусило Москву покладатися на марнотратні атаки "людської хвилі", а не на швидкі перемоги.

Але й Україна не опанувала цей підхід, як стверджує Гійом Ансель, колишній французький військовий, що призвело до нинішнього глухого кута. Українські солдати, які проходять навчання по всьому Заходу, зараз опановують такі складні навички.

Важка підготовка, легка війна

З початком тренувань настрій у штаб-квартирі CENTAC похмурий. Під час доповіді офіцери повідомляють, що ворогу вдалося знищити бронетехніку, і курсантам доведеться виконувати завдання з меншою кількістю техніки.

Фінальні навчання тривають 96 годин. Солдати сплять в середньому чотири години на добу, зазвичай у незручних військових машинах. Вони повинні рухатися кожні п'ять хвилин або піддаватися (несправжнім) вибухам.

"Якщо їхня реакція неадекватна, передбачено покарання, – каже полковник Аксель Деніс. "Це фізичне протистояння, але, перш за все, йдеться про бажання вистояти, боротися, домінувати".

Тренери беруть участь в електронній війні, розв'язують проблеми логістики та хімічних загроз, а також приймають відповідальні рішення під час недосипання.

Солдати також вчаться працювати з картами замість комп'ютерів і телефонів – у так званому "зниженому режимі" – щоб бути готовими до ситуацій на полі бою, коли мережі глушаться противником.

У час, коли всі постійно перебувають в онлайні, інструктори CENTAC хочуть, щоб військовослужбовці усвідомлювали ризики, пов'язані з перебуванням в Інтернеті. "Смартфони та соціальні мережі є реальною загрозою для солдатів, – сказав підполковник Вінсент. Ворог має засоби для виявлення сигналів і веде артилерійський вогонь по виявлених місцях; один капітан втратив всю свою команду через смартфон.

Після завершення тренінгу солдати отримають оцінку за результатами навчання та оцінку за шкалою від одного до п'яти балів.
"Ми ніколи не ставили п'ятірки", – сказав підполковник Вінсент. Як говорить девіз Французького іноземного легіону, "важка підготовка, легка війна", – додав він.

Наші інтереси: 

Європа готується до великого наступу проти Росії вже влітку цього року. Ініціативу бере на себе Франція, яка, будучи єдиною ядерною державою Євросоюзу, вважається найбільш захищеною для цієї ролі.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Також цікаво, як звичайні французькі громадяни починають гартуватися, посилаючись на українців, або цікавляться, як наші люди «взялися в руки»…

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Також цікаво, як звичайні французькі громадяни починають гартуватися, посилаючись на українців, або цікавляться, як наші люди «взялися в руки»…

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !