Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 7

Фейкові «Межі зростання» та «Сталий розвиток»: афера Римського клубу – Олександр Розов

Світ:

Коли у 1968-му році з купки плутократів і шахраїв сколотили так званий "Римський клуб", тінейджеру на ім'я Денніс Л. Медоуз (Dennis L. Meadows) пощастило потрапити в MIT, в команду Джея Форрестера. Команда займалася чисельним моделюванням на комп'ютерах (новонародженою галуззю прикладної науки, яка застосовувала щойно винайдені мови програмування, що допускали природний запис виразів елементарної алгебри та ітеративних алгоритмів).

У тодішньому суспільстві це вважалося майже магією. Не набагато пізніше прийшло розуміння того, що таким методом дуже зручно підганяти результат моделювання під заздалегідь задану відповідь. Саме це й потрібно було Римському клубу, який поставив за мету просування необіблейської апокаліптичної ідеології анти-НТР.

Кмітливий юнак Денніс Л. Медоуз відразу зрозумів, чого від нього хочуть і скільки за це платять. Отже, до 1972-го він зліпив виріб у вигляді чисельної моделі динаміки формальної системи диференціальних рівнянь з 9-ма перемінними, параметри для якої він вульгарно підігнав під потрібний висновок.

За це навряд чи можна засуджувати Медоуза: йому у 20 років уже треба було годувати сім'ю (він рано одружився), а в Римському клубі за цей виріб платили гарні гроші. Але подальша діяльність Медоуза була вже усвідомленим шахрайством, яке ніяк не виправдовується матеріальною обмеженістю (адже перша ж лженаукова модель "Межі зростання" зробила його фінансово забезпеченим). Будь у нього хоч крапля порядності (у будь-якому сенсі – у науковому, соціальному чи просто людському), то він відійшов би убік. Але він продовжив – хоча чим далі, тим більш очевидною ставала фейковість його моделі (попри подальші апгрейди та підгонки).

Що вийшло у Медоуза у вихідній моделі 1972 року:

З дванадцяти розглянутих сценаріїв, п'ять (зокрема базовий) призводили до піка населення Землі лише на рівні 10–12 млрд осіб із наступним катастрофічним обвалом популяції до 1-3 млрд за різкого зниження рівня життя. Інші 7 сценаріїв умовно поділяються на «сприятливі» (10 та 11) та «менш сприятливі» (4, 6, 8, 9, 12). Жоден зі сценаріїв не приводив до «кінця цивілізації» чи «вимирання людства». Навіть найпесимістичніший сценарій показував зростання матеріального рівня життя до 2015 року.

За розрахунками, зниження середнього рівня життя могло початися з 2020-х років внаслідок перевищення екологічних та економічних меж зростання населення та промислового виробництва, вичерпання легкодоступних запасів невідновлюваних ресурсів, деградації сільгоспугідь, прогресуючої соціальної нерівності та зростання цін на ресурси та продовольство в країнах, що розвиваються.

Що сталося насправді:

Починаючи з 1972-го, коли була опублікована фейкова модель "Межі зростання", плутократія (в т.ч. та, що бере участь у Римському клубі та інших клубах елітки) почала боротися за зниження темпів зростання рівня життя людей. Методами фінансового, юридичного, пропагандистського та лобістського штибу придушувалися всі конструктивні тренди матеріального прогресу і заохочувалися всі деструктивні тренди.

Світова економіка набула через це потворного, диспропорційного вигляду та у 2008-му, без жодних об'єктивних причин, пішла в хронічну рецесію, навіть випередивши план-графік на 7 років. Підкреслимо: без жодних об'єктивних причин.

Усі кризові події за півстоліття після публікації "Меж зростання" мали суто суб'єктивну причину – огидне деструктивне регулювання соціально-економічних процесів на макрорівні. Жодна з об'єктивних загроз із моделі "Межі зростання" не реалізувалася.

- Темп зростання населення світу впав без жодного примусового скорочення, просто від демографічного переходу. Зараз темп залишиться позитивним лише у кількох відсталих країнах. Так чи інакше, за реалістичним прогнозом, населення світу досягне максимуму близько 9,73 мільярда у 2064 році, а до 2100-го зменшиться приблизно на мільярд.

- Жодного вичерпання базових невідновлюваних природних ресурсів навіть і близько нема, а, наприклад, енергоносіїв вистачить на 400 років – за найскромнішими оцінками. Це навіть, якщо брати до уваги лише вже відпрацьовані технічні рішення (без урахування тих рішень, які поки що існують на лабораторно-стендовому рівні).

- Деякі проблеми з водою та орною землею існують – але лише в тих уже згаданих відсталих країнах, де зростання населення триває, а господарство не розвивається.

- З екологією також не сталося нічого об'єктивно-небезпечного. Алармізм щодо фреонів, парникових газів, пластику тощо є феноменом PR-простору і не пов'язаний з феноменами об'єктивної реальності.

Говорячи коротко: світ опинився в дупі не згідно з моделлю "Межі зростання", а через старання плутократії та політичної олігархії погіршити життя людей під прикриттям цієї нібито науково-прогностичної моделі.

...Тепер Медоуз знову повернувся на те саме місце, де був півстоліття тому, і виступив з доповіддю: "Стійкого розвитку досягти не вдасться… І настав час задуматися над тим, як жити у фазі занепаду, а не зростання". Назва "Межі зростання" була при одному з апгрейдів замінена назвою "Сталий розвиток" – для милозвучності. За півстоліття такі трюки увійшли в моду серед людей, яких уже лише жартома називають "вченими".

Джерело

Наші інтереси: 

Розуміти, що так звана світова еліта грає у свої темні ігри й навіть, зазнаючи поразки, продовжує псувати людям життя. Свій черговий експеримент з "пандемією" ковіду вони тишком-нишком зам'яли, переключившись на війну в Україні, яка стала для них рятівним колом для відволікання уваги. Ми ж побачили, що з початком війни в Україні "пандемія" страшного смертоносного ковіду раптом зникла як в Україні, так і в Європі, куди поїхали українці.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Генрі Джонс.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо нічого не забуваю, він ще з 2014 писав про захват та анексію росією Крима

Коментарі

Зображення користувача Генрі Джонс.
0
Ще не підтримано

Давно читаю Розова, є у нього цикл Меганезія.

Також спілкуюсь з ним у LJ . Як на мене в нього дуже багато стало консипрології останнім часом. Але про римський клуб, це він ще у Меганезії писав.

Крім того, в нього є досить цікаві ідеї

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Як на мене, перед тим, як публікувати тут ідеї московита Розова, треба поставити йому просте питання: "Чий Крим"?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Генрі Джонс.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо нічого не забуваю, він ще з 2014 писав про захват та анексію росією Крима

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Це - занадто просте запитання! Московит Розов - дуже розумний чоловік. Не будемо нагнітати! Він, до речі, не є імперцем, як Невзоров. Прочитайте його повісті та романи.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що алармістські прогнози виправдовуюся лише щодо пластику. І лише за рахунок Індії та, насамперед, Китаю. Бо, китайці та індуси викидають відпрацьований пластик до будь-якого водойму. Тобто, алармістські прогнози щодо пластику виправдовуються лише за рахунок людей з відсутньою совістю. Ось, погугліть но "велике сміттєве п'ятно". До речі, саме із цим пов'язане те, що в крові всіх людей є мікропластик - первинний продукт розкладання пластику. А, це вже цілком реальна загроза здоров'ю!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!