Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Епіфаній скликає синод ПЦУ на 24 червня через відокремлення Філарета

Синод Православної церкви України збереться 24 червня у зв'язку з рішенням трьох архієреїв на чолі з Філаретом відновити Українську православну церкву Київського патріархату.

zorya.jpg

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Євстратій (Зоря).

Про це повідомив на брифінгу заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ Євстратій (Зоря), пише LB.ua.

"Відбулося відокремлення невеликої частини тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви в нову структуру, яка для того, щоб підтвердити свої можливості і повноваження, привласнює собі історичну назву УПЦ Київського патріархату, але такою не є і бути не може", - озвучив він офіційну позицію Православної церкви України.

За словами архієпископа, остаточне рішення з приводу почесного патріарха Філарета (Денисенка), архієпископа Білгородського і Обоянського Іоасафа (Шибаєва) і єпископа Валуйського Петра (Москальова) та інших учасників зборів УПЦ КП буде прийнято на синоді.

Фото: pomisna.info

Голова помісної православної церкви в Україні митрополит Епіфаній

"Остаточне рішення буде приймати священний синод, який збереться в понеділок на своє засідання. Блаженніший митрополит Епіфаній збирає чергове засідання тут, у Михайлівському Золотоверхому соборі. Священний синод дасть свої оцінки всім цим подіям", - сказав Євстратій.

Він додав, що називати подію розколом не варто.

"Розкол відбувається, коли церква розділяється через важливі догматичні чи канонічні питання. А коли три архієреї, два з яких представляють одну єпархію в Росії з шістьма парафіями, збирають збори, де бере участь 200 осіб, але реально їх було менше, то це відокремлення, а не поділ чи розкол", - сказав Євстратій.

Карати Філарета в ПЦУ не збираються.

"Так само, як ми не застосовуємо ніяких санкцій або покарань до митрополита Онуфрія чи патріарха Кирила, так само, я думаю, ніхто не буде цього робити до патріарха Філарета. Просто в рамках Православної церкви України у нього не буде жодних повноважень", - сказав архієпископ.

Нагадаємо, 20 червня "Собор" Філарета скасував рішення про саморозпуск УПЦ КП і відмовився від томосу. Філарет заявив про свої права на всі монастирі та парафії ПЦУ в Києві.

Наші інтереси: 

Незалежна церква України не дає спокою Кремлю. Через різних агентів впливу Кремль намагається використати Філарета, який хоче відновити Київський патріархат і знову бути першим.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи