Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ефективні методи обстеження слуху у дітей з перших днів життя

Рання діагностика будь-якого захворювання є першим кроком на шляху до одужання або принаймні збереження звичного стилю життя. Саме тому не варто ігнорувати будь-які прояви хвороб, особливо якщо це стосується немовлят. Уважно ставитись потрібно, в першу чергу, до гармонійного розвитку дитини та її органів чуття, в тому числі й слуху. Адже погіршення слуху надалі може призвести до проблем з комунікацією та нормальним розвитком.

Діагностика проблем зі слухом

Коли мова йде про дорослу людину - методик виявлення рівня слуху існує безліч, досить ефективних та точних. Проте у випадку з дітьми доводиться використовувати більш просунуті прилади, які допоможуть скласти об'єктивну картину навіть у тому випадку, коли дитина ще не може виконувати вказівки лікаря. Методи діагностики для дітей умовно поділяють на такі періоди:

  • для новонароджених - використання найбезпечніших приладів, не розрахованих на участь піддослідного;
  • для дітей віком від 2 місяців - додаються частково суб'єктивні методи, які розраховані на певну реакцію дитини;
  • у віці від трьох років можна проводити вже більше досліджень, у яких важливим є отримання відповідей;
  • від семи років дитина вже повноцінно може виконувати вказівки лікарів, тому у цьому віці доступні вже майже всі сучасні методики.

А методів насправді існує багато.

Методи обстеження слуху у дітей

ajDQOQL3d0BuTR55nkXp3pE-r0eloXbh9TLyKyuLfSggthJfwOYrD4JTagEGa8aNuS_ae0HnHWeAC54A6ZGrr57mSU1PtyQzeS_R2PohbLPjLAAa3SsQBvYePsZOW6V6vCBVRa53hmFkjs7uhC7gRt_-gVnHpcKeckXeMJIIceKEtUZpZ1H4i7Ruvk06Dw

Зазвичай методи, які дозволяють діагностувати проблеми зі слухом у дітей, поділяють на дві основні категорії - об'єктивні та суб'єктивні. Під час використання об'єктивних методів лікар покладається виключно на показники діагностичного обладнання. Суб'єктивні - припускають участь дитини у тестуванні.

Об'єктивні методи

Найчастіше вони розраховані на використання сучасних пристроїв:

  • імпедансометрія включно із тимпанометрією, проводиться при таких симптомах, як аденоїди збільшеного розміру, отити, підозра на приглухуватість;
  • отоакустична емісія, яку можна застосовувати буквально з перших днів життя для виявлення стану внутрішнього вуха;
  • кохлеарна аудіометрія дуже корисна для дітей із затримкою мовного розвитку, бо допомагає ефективно діагностувати приглухуватість навіть за нормального розвитку середнього вуха;
  • рефлекторна аудіометрія - один з найпростіших методів;
  • нарешті, обстеження слухових викликаних потенціалів, таких, як КСВП або ASSR, дозволяють встановити остаточний діагноз.

Майже всі перераховані методи вимагають наявності сучасного обладнання для того, щоб об'єктивне дослідження було максимально точним та вірогідним.

Суб'єктивні методи

Суб'єктивна діагностика припускає участь дитини у проведенні тестування, від найпростішої - рефлекторної відповіді на гучні звуки у наймолодших, до інтерактивних перевірок:

  • мовна аудіометрія - найпростіша, вона допомагає виявляти пороги чутності саме мовлення;
  • тональна аудіометрія трохи складніша, вона розрахована на дітей віком від 5 років і вимагає певної реакції;
  • ігрова аудіометрія - цікаве інтерактивне тестування для дітей віком від 7 років.

Найефективнішим є поєднання водночас кількох методів.

Наші інтереси: 

Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи