Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Едвард Лукас: на кого і як Росія планує здійснити наступний напад?

В США зростає підтримка Росії серед правих республіканців. По Росії непомітно, щоб отриманий у Франції відсіч вибив її з колії. Німеччина розважливо готується до втручання Кремля в майбутні вибори, що мають пройти у вересні.

lukas.jpg

Едвард Лукас — журналіст і вице-президент аналітичного центру Center for European Policy Analysis (CEPA).

Про це пише відомий журналіст Едвард Лукас, колонку якого публікує інформагентство BNS.

Російські хакери, що користуються державною підтримкою РФ, вже вкрали у парламента Німеччини, Християнсько-демократичного союзу Ангели Меркель і пов'язаних з двома великими партіями фондів електронні листи та інші документи.

На жаль, поки ми фокусуємося на старих методах, Росія вже створює нові. Найбезпосередніша проблема - Арктика, яка швидко тане. Її НАТО залишила без уваги після холодної війни. Росія перевела на Далеку Північ дві військові бригади, а влітку відкриє там нову велику військову базу. Крім того, вона зміцнює розташовані в цьому регіоні атомні споруди. У США є всього один придатний для морської навігації криголам, і навіть він вже на 10 років перевищив свій термін служби. У Росії їх 40 і вона будує нові, забезпечені крилатими ракетами і морськими гарматами.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс скаржиться на агресивні кроки Росії по збільшенню присутності в Арктиці. Згідно з останніми повідомленнями, НАТО розмірковує про відновлення розпущеного після холодної війни командування арктичного і атлантичного командування, щоб спробувати впоратися з загрозою, яку представляють ВМС Росії.

Розташований у Вашингтоні аналітичний центр Centre for a New American Security провів військову гру, яка виділила слабкі місця Заходу. Сценарій включав розпалювання Росією політичної кризи в Ісландії (в ході якого Заходу перешкодили використовувати розташовані в Ісландії важливі бази), посилення військових дій на сході Україні, перерізаний морської кабель і активні дії ВМС Росії в північних водах.

Результати симуляції не були втішними: звиклі до проблем іншого роду, учасники були ошелешені географією, дозволили російськійї дезінформації увігнати їх в тупор і занадто повільно приймали рішення.

Кремль діє в тіні байдужості та неуважності Заходу і в колишній Югославії. У минулому році він здійснив в Чорногорії разюче сміливу спробу державного повороту в явній надії перешкодити вступу цієї крихітної республіки в НАТО.

Він також рішуче втрутився в нещодавню політичну кризу в Македонії, де розпалював етнічний конфлікт проти албанської меншини і підбурював злочинців вриватися в парламент і бити депутатів. Жодна зі спроб не мала успіху: Чорногорія в наступному місяці офіційно вступає в НАТО, а Македонія на даний момент відкинула вимоги Кремля орієнтуватися в своїй лояльності на Схід.

У найбільшій і найбільш проросійській країні регіону, Сербії, справи йдуть набагато гірше. Росія розмахує перед нею угодами про газ і зброю в надії зробити прем'єр-міністром свого союзника Івіцу Дачича після того, як нинішній глава уряду Олександр Вучич в наступному місяці дасть президентську присягу.

Пан Дачич допоміг Росії побудувати в місті Ніш на півдні країни базу російського уряду. База, що підкоряється Міністерству з надзвичайних ситуацій Росії, повинна допомагати при ліквідації повені і лісових пожеж, але продемонструвала мало активності в обох сферах. Її символічне значення, яке, очевидно відноситься до розвідки, набагато важливіше. Пан Дачич хоче надати їй дипломатичний статус.

Вперше з дев'яностих років Росія може повернути собі серйозний оплот впливу у цьому регіоні. 

Найбільшу тривогу співробітникам сил безпеки в державах лінії фронту вселяють не великі геополітичні кроки, але послідовне збільшення російського впливу іншими засобами, особливо, за допомогою залучання незадоволеної молоді злочинних угруповань. В їх число входять байкерські групи, футбольні хулігани, народні дружинники (особливо які виступають проти циган) і сурвайвери. Росіян зі зв'язками в розвідці помічали серед тренерів бойових мистецтв і стрілецьких клубів.

Багато що з цього як і раніше відбувається далеко від орбіти інтересу громадськості, але слідство у справі про вбивство угорського поліцейського, скоєного главою воєнізованих ультраправих, встановило, що офіцери російської військової розвідки регулярно брали участь в тренуваннях розпущеної тепер групи самооборони. Дивно, що уряд Угорщини, який щільно зв'язаний з кремлівськими енергетичними угодами, до сих пір не заявив про офіційний протест.

Це все більше набуває обрисів плану. Після розпалювання страхів і підриву довіри в громадськості за допомогою дезінформуючих видань Росія тепер підтримує угрупування, які спокушають відчужених людей захоплюючою діяльністю, яка наче має цілі, які в тому числі нібито спрямовані на захист беззахисних.

Складно передбачити наступну стадію - Росія може готуватися до використання в найближчі роки політичних та інших переворотів в цих країнах. Просто не дивуйтеся, якщо це станеться.

 

Наші інтереси: 

РФ - це суцільне зло. Маємо усвідомлювати підступні дії і шпигунські ігри РФ, щоб не посваритися з країнами-сусідами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи