Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дистанційні вбивці. Хто і як наводить ракети на українські об'єкти – розслідування Bellingcat і Der Spiegel

Категорія:

Видання The Insider опублікувало спільне з Bellingcat і Der Spiegel розслідування ракетних ударів по житлових масивах та цивільній інфраструктурі України, здійснене 10-11 жовтня російським агресором, а також нагадало, що удари «високоточними» ракетами по цивільних об'єктах України відбуваються регулярно: наприклад, приліт «Калібра» у Вінниці 14 липня і кількох керованих ракет до житлового району Києва 26 червня.

22102602.jpg

Запуск ракет «Калібр»

Досі не було відомо, хто саме наводить ці ракети на цивільні об'єкти, але журналістам вдалося виявити секретний підрозділ у складі Головного обчислювального центру (ГОЦ) Збройних сил Росії, який визначає польотні завдання для високоточних ракет, та ідентифікувати 30 військових інженерів, йдеться у статті-розслідуванні на The Insider.

Більшість з них – молоді чоловіки та жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій та навіть у розробці комп'ютерних ігор, зазначає видання. Деталізація їхніх дзвінків, зіставлена ​​з обстрілами, підтверджує їхню причетність до цих воєнних злочинів.

Візуальні свідоцтва та фотографії залишків ракет показують, що багато хто, якщо не всі з них, випущені 10 та 11 жовтня, були крилатими ракетами морського базування «Калібр» (3М-14), наземного базування Р-500 (9М728) для комплексів «Іскандер» та повітряного базування типу Х-101. Вони позиціонуються Кремлем як «високоточна» зброя, яка вражає лише цілі, що мають військове значення.

Проте з початку російського вторгнення в Україну крилаті ракети великої дальності неодноразово руйнували цивільну інфраструктуру та призводили до загибелі та поранень сотень мирних жителів. Або ці ракети не слідували заздалегідь запрограмованій траєкторії польоту, або наведення на мету проводилося на основі непевних розвідданих, або, нарешті, знищення мирного населення і було справжньою метою Кремля. Так чи інакше, особи, відповідальні за наведення та пуск цих ракет, – військові злочинці, які добре усвідомлювали наслідки своїх дій.

Журналістам вдалося встановити їхні імена та посади. Вони проаналізували дані тисяч випускників провідних військових інститутів Росії, що спеціалізуються на ракетобудуванні та цілевизначенні, зокрема, підмосковної Військової академії Ракетних військ стратегічного призначення та петербурзького Військово-морського інженерного інституту. Деякі з них після випуску пішли на службу до Головного обчислювального центру Збройних сил РФ.

Розслідувачі також вивчили метадані телефонних розмов начальника центру генерал-майора Роберта Баранова. Аналіз його дзвінків з 24 лютого до кінця квітня 2022 року показав: щоразу перед запусками крилатих ракет (про які відомо з відкритих джерел) йому дзвонили з одного конкретного номера, який належить полковнику Ігорю Багнюку.

Потім розслідувачі вивчили метадані дзвінків Багнюка та виявили його інтенсивне спілкування більш як із 20 військовими інженерами та айтішниками з ГОЦ. На основі кластерів з дзвінків, що повторюються, вони реконструювали команду з 33 військових інженерів, які підпорядковуються полковнику Багнюку.

Верхній ряд: Денис Шишкін, Сергій Дивенко, Володимир Воробйов. Другий ряд: Юрій Мартинець, Олексій Михайлов, Дмитро Сидорик, Володимир Наумов. Третій ряд: Сергій Ільїн, Наталія Дяченко, Ельвіра Обухова, Ксенія Попова, Катерина Чугунова, Ігор Багнюк. У першому ряду: Ростислав Широков, Артем Васін.

Полковник Ігор Багнюк народився 1982 року в Ризі, 2004 року закінчив Серпуховську філію Академії РВСН, що спеціалізується на інформаційних системах для російських ракет. Багнюк був нагороджений медаллю «За участь у бойових діях у Сирії». Ця медаль вручається російським військовослужбовцям з 2015 року. Росія неодноразово використовувала керовані ракети в Сирії, наприклад, при ударах по Алеппо у 2016 році, зазначає The Insider.

Більш докладну інформацію можете прочитати у самій статті на The Insider.

Наші інтереси: 

Живемо у світі, де можна вирахувати усіх. Причому з відкритих джерел. Усі причетні за війну і вбивство українців будуть знайдені та покарані.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи