Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Два Володимира у «Зелену Неділю»

Спецтема:

Головний сенс Зеленої неділі (Клечальної неділі) і Зелених свят в цілому (три дні до і три дні після неділі) – вшанування життя і магічна дія для кращого росту трав, дерев, усієї зелені і всього живого.



Вчора з Володимиром Щербиною вирішили, що свято - «Зелену Неділю» - ми проведемо в лісі!

Ми гуляли лісом, говорили про різні речі, але в основному про розвиток «Народного оглядача», стартапу «Гартленд», нові відеозаписи… Милувалися природою, фотографували. Також заготували соснові пагони та шишки для приготування варення. Не тільки для себе, а й для бійців підшефних підрозділів.


Репортаж з місця прогулянки для друзів у Фейсбуці...

Спартанський обід...


Довідка:

Головний сенс Зеленої неділі (Клечальної неділі) і Зелених свят в цілому (три дні до і три дні після неділі) – вшанування життя і магічна дія для кращого росту трав, дерев, усієї зелені і всього живого. Напередодні Зеленої неділі домівку прикрашають зеленими гілками дерев, а також устелюють долівку м'ятою, лепехою та іншими ароматичними травами. На початку головною магічною рослиною цього свята був ялівець, по-давньому *klekъ (клєк), тому ритуальне прикрашання зеленню називається клечанням. «Очевидно‚ клечання спочатку було ялівцеве‚ а потім до його складу включено й інші «магічні» рослини, переважно з сильним запахом — лепеха‚ полин‚ чебрець і т. д.» (Надія Сологуб. Клечальна неділя).

Після приходу в Україну аріохрестиянства у 1 столітті, Зелені свята отримали додатковий, метафізичний компонент. Творцем життя є Бог-Творець (Батько, Отець). Його втіленою частинкою є людина – Син. Взаємодія між ними підтримується Святим Духом – потоком чистої, істинної, життєтворящої інформації та енергії. Разом вони складають Святу Трійцю. Тому Зелена неділя отримала аріянську назву Трійця. Зауважимо, що аріянство здійснювало окультурення етнічних вірувань, тому його нерідко розглядали як «шляхетне язичництво».

Джерело:

Ігор Каганець. Зелена неділя, Трійця, П’ятидесятниця: три пласти стародавнього свята // https://www.ar25.org/node/39253


Наші інтереси: 

Знати наші традиційні свята та відзначати їх.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи