Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Досвід Польщі для України: чому варто робити ставку на високі технології?

Польща робить прорив у секторі інформаційних технологій. За прогнозами аналітиків, через два-три роки Польща буде лідером в ІТ-галузі в країнах Центрально-Східної Європи.

А вже нині півмільйона осіб працює в польському секторі високих технологій, і вартість ринку ІТ-послуг у Польщі сягнула майже 3,5 мільярда доларів, продовжуючи зростати.

Динамічний розвиток цього сектору приваблює в країну закордонних інвесторів та програмістів-іноземців, зокрема, українців.

Причини успіху польського ІТ-сектору аналітики вбачають у продуманій політиці державної влади та органів місцевого самоврядування.

Якщо тенденції розвитку польського ІТ-сектору зберігатимуться, то в 2019 році його вартість досягне 4 мільярдів доларів, тоді як ринок ІТ-послуг усієї Центрально-Східної Європи коштуватиме 11 мільярдів доларів.

Такі дані оприлюднила дослідницька фірма IDC. Через позитивну динаміку багато фірм з різних країн світу вирішують розмістити свої підприємства саме у Польщі. Швидко зростає й кількість питомо польських підприємств, передусім невеликих, які дають роботу випускникам технічних вишів. За даними спеціалістів міжнародної фірми Wincor Nixdorf , яка створює програмування для торгових мереж та банківської сфери, 90 відсотків польських ІТ-фірм – це саме малі підприємства.

Серед причин успіху польського сектору високих технологій, аналітики Wincor Nixdorf називають цілеспрямовану політику органів державної влади та місцевого самоврядування.

Аби прискорити інформатизацію країни, у Польщі створили Міністерство оцифрування. Вже кілька років органи місцевого самоврядування впроваджують широку мережу електронних послуг, тож тепер громадяни багато справ можуть зробити не відходячи від домашнього комп’ютера. А це в свою чергу стимулює розвиток ІТ-підприємств, адже попит на їхні послуги постійно зростає.

Українські програмісти їдуть до Польщі

Працівником однієї з успішних польських ІТ-компаній є 33-річний Юрій Чуловський, програміст, який приїхав до Польщі з Івано-Франківська. Ось уже три роки він працює за фахом у Кракові, тобто в місті, де послуги у сфері високих технологій надають 360 фірм. Юрій говорить, що хотів спробувати попрацювати в одній з держав ЄС, а при нагоді поподорожувати. За його словами, сьогодні у польських ІТ-компаніях дедалі частіше можна зустріти програмістів з України.

«IT-ринок у Польщі дуже швидко розвивається, сюди приходить багато компаній не польських, а міжнародних, зокрема американських, британських. Якщо приїхати до якось бізнес-парку, то ідеш і бачиш – IBM, Oracle, сотні фірм, які займаються електронікою. Їм не вистачає працівників, тому польські фірми перевозять сюди українців», – розповідає програміст.

За словами Чуловського, він вибрав Польщу, оскільки місцеві фірми охоче допомагають працівникам-іноземцям вирішити необхідні формальності. Крім цього, каже програміст, українські фахівці здебільшого легко пристосовуються до специфіки праці у польських компаніях.

«Мене дуже вразило, що вже на самому початку нам детально розказали про наші права. Виявляється, що це вимога законодавства, що роботодавець має розказати про права працівників, тобто про основне трудове законодавство, а це для нас дуже добре, тому що ми приїхали в Польщу і не знаємо, які тут вимоги, які закони», – поділився враженнями Юрій Чуловський.

У тому, що українські програмісти – це спеціалісти високого професійного рівня, переконаний Ярослав Кацпшак, PR-менеджер IT-компанії Future Processing, яка діє в технологічному парку «Нові Глівіце» у Сілезії. Ця фірма організовує міжнародні конкурси програмування, в яких чимало призових місць займають саме українці.

«Одна з таких конференцій – це міжнародний марафон програмістів «Дедлайн 24», у відбіркових конкурсах до якого дистанційно бере участь 1500 осіб, зокрема дуже багато програмістів з України. Востаннє у фінал пройшло 33 команди, з них 8 – із Польщі, а більшість – з України. Фінал цієї конференції полягає у 24-годинному безперервному програмуванні», – розповідає Кацпшак.

Бібліотека, дитсадок, «висячий сад» – усе для комфорту і розвитку працівника

Фірму, в якій працює Ярослав Кацпшак, створили колишні студенти Сілезької політехніки. Вона, так би мовити, народжувалася на факультеті. Нині у ній працює понад 500 осіб, які обслуговують клієнтів не тільки в Польщі, а й за її межами. Кацпшак каже, що компанія успішна, зокрема, тому, що зробила ставку на людський фактор.

«У цій фірмі ми робимо ставку передусім на розвиток і на те, щоб наші програмісти ставали дедалі більше компетентними. Ми реалізуємо такі проекти, які покращують світ, тому що технології можуть нам у цьому допомагати. Наприклад, у нас є дуже складний проект, завдяки якому можна буде швидше діагностувати онкологічні захворювання», – пояснює менеджер.

Як розповідає Кацпшак, у його компанії працюють програмісти, які приїжджають в Сілезію з різних регіонів Польщі та з-за її меж. Приміщення компанії обладнані відповідно до побажань працівників. Тут, наприклад, є зала оформлена в стилі фільму «Зоряні війни» або з так званим «висячим садом» на стіні.«Цей будинок будували з урахуванням побажань усього колективу, тобто брали до уваги все те, що важливе для наших людей. Тут усе так облаштовано, щоб вони могли бути творчими, креативними і мали зручні робочі місця», – пояснює Кацпшак.

При фірмі діє дитячий садок, їдальня, спорткомплекс і навіть косметичний кабінет. Тому, каже Кацпшак, працювати сюди переїжджають не лише молоді люди, але й сім’ї з дітьми. PR-менеджер компанії з гордістю показує бібліотеку фірми: «Нашим девізом є вислів: «Знання безцінні, а книжки дешеві», тому кожен може замовити будь-яку книжку з будь-якої частини світу, навіть без згоди фірми. Достатньо замовити і фірма за це заплатить. Здебільшого– це електронні книжки. Ця бібліотека – приклад того, як ми думаємо про наших спеціалістів, вони можуть замовляти книжки з усього світу, щоб могли виконувати дедалі складніші завдання».

Компанії, які надають послуги в секторі високих технологій, мусять допомогати своїм працівникам здобувати нові знання, розмірковує Кацпшак, адже високий рівень знань працівника – це запорука успіху фірми.

«У нас є програма для аспірантів. Програмістам, які хочуть робити наукову кар’єру ми дофінансовуємо процес навчання та даємо додатковий вихідний, щоб вони могли розвивати свої наукові зацікавлення», – зазначає він.

Чому у шахтарському місті шахта стала технологічним парком?

Якщо європейська країна прагне зробити економічний пророрив, вона мусить подбати про сприятливі умови для розвитку ІТ-сектору. У цьому переконаний Зиґмунт Франкєвіч, мер міста Глівіце, на території якого працює компанія Future Processing. 20 років тому, розповідає Франкєвіч, Ґлівіце були депресивним шахтарським містом з високим рівнем безробіття.

Щоб змінити ситуацію, міська влада вирішила зробити ставку на сектор високих технологій, з цією метою в місті створили технологічний парк, який розмістили на території шахти, що збанкрутувала. Аби привабити сюди польські та іноземні компанії, їм запропонували різноманітні пільги та сучасну інфраструктуру – адміністративні споруди шахти переобладнали, а останній вагончик добутого тут вугілля встановили на подвір’ї як пам’ятник історії.

«Наша найновіша ініціатива пов’язана зі створенням центру освіти й технологій, тобто науки та бізнесу, що розташований на території та в приміщеннях колишньої шахти «Глівіце». Нині в цьому районі створено понад 2 тисячі робочих місць. Це особливі робочі місця, тому що там розвиваються малі технологічні фірми, які починають з нуля, тобто такі, що продають, так би мовити, чисту думку, і це найбільш ефективний спосіб заробляння грошей», – говорить мер Глівіц.

Франкєвіч розповідає, що польські міста часто конкурують за можливість привабити інвесторів з галузі послуг для бізнесу. Така діяльність, каже він, базується на послугах працівників з не надто високими кваліфікаціями.

«Такий бізнес можна протягом кількох місяців перенести куди-завгодно, кудись, де є дешева робоча сила. Натомість фірми, які використовують високі технології, де працюють висококласні спеціалісти з вищою освітою, неможливо перенести. Така фірма залишиться тут назавжди. Тобто саме у таких фірм найбільший коефіцієнт корисної дії, тут найбільш стабільні робочі місця», – пояснює мер міста.

Франкєвіч наголошує, що сьогодні Глівіце – це одне з найбагатших міст Сілезії. На підприємствах, що спеціалізуються з ІТ-технологій працюють випускники Сілезької політехніки, а також програмісти, які переїхали сюди з різних міст Польщі. Податки, які успішні фірми сплачують місту, працюють на благо всієї місцевої громади. Тож колись похмуре постіндустріальне місто не впізнати, тут побільшало молоді і загалом людей, які задоволені рівнем свого життя.

 

Наші інтереси: 

Українці з поляками зможуть зробити неймовірні речі у сфері високих технологій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Не тільки ці спеціалмсти а і худодники творці кіно тп інші професіонали що мали б славити нову постіндустріальну відроджену країну знаходять місце під сонцем у просторі МІЖМОР'Я

Хай живе Міжмор’я!

Коментарі

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Не тільки ці спеціалмсти а і худодники творці кіно тп інші професіонали що мали б славити нову постіндустріальну відроджену країну знаходять місце під сонцем у просторі МІЖМОР'Я

Хай живе Міжмор’я!