Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дорогий Крим: російський ринок заплатив $179 млрд. за приєднання півострова

Спецтема:

Ця цифра складається з відтоку капіталу в 33,5 млрд. дол., падіння капіталізації вітчизняних компаній на 82,7 млрд. дол. на батьківщині і на 62,8 млрд дол – у Лондоні. Ше 82,7 млрд. дол. втратив російський ринок акцій.

 

У 33,5 млрд дол оцінює відтік капіталу з Росії за березень Центр розвитку НДУ “Вища школа економіки” (25,4 млрд дол, витрачених в березні Банком Росії на підтримку курсу рубля, плюс позитивне сальдо рахунку поточних операцій у 8,1 млрд дол). Більший відтік капіталу з Росії був тільки в жовтні та грудні 2008р. – 54 млрд дол і 45 млрд дол відповідно.

Саме на стільки за перші два тижні березня знизилася капіталізація компаній, папери яких входять до індексу ММВБ (індекс знизився на 14,35%), підрахували експерти УК “Альфа-Капітал”.

Індекс RDX, до якого входять розписки російських компаній, що торгуються на Лондонській біржі, просів за цей же час майже на 13%, що в перерахунку на гроші означає втрату 62,8 млрд дол, випливає з розрахунків “Альфа-Капіталу”.

“Падіння капіталізації ринку – це дійсно реакція ринку на українські події. Однак говорити, що відтік капіталу спровокований виключно приєднанням Криму, не можна”, – говорить економіст “Ренесанс Капіталу” по Росії та СНД Олег Кузьмін. За розрахунками його інвестдома, відтік капіталу за перший квартал становить більше 60 млрд дол, з яких близько 30 млрд утекло за березень. “Вважаю, що без кримських подій відтік був би на рівні 40 млрд дол за перший квартал”, – додає Кузьмін.

“Чи можливі такі втрати знову? Критичні падіння можливі, якщо будуть відбуватися події, несподівані для ринку. Наприклад, новина 1 березня про те, що президент попросив сенаторів дозволити ввести російські війська на територію України, була несподіваною, тому привела до панічних розпродажів 3 березня”, – говорить Кузьмін. Того дня індекс ММВБ втратив 10,8%, або 62,4 млрд дол, капіталізації, а ЦБ витратив 11 млрд дол на підтримку курсу рубля.

“Наступні кримські події були вже очікувані, тому реакція ринку була спокійнішою. Нині каталізатором до повторення подібних подій на ринку може стати ускладнення ситуації у східних регіонах України, зокрема підвищення ймовірності реалізації кримського сценарію”, – вважає експерт.

При ескалації конфлікту на сході України на російські ринки чинитиметься тиск, згоден головний економіст по Росії та СНД BofA Merrill Lynch Володимир Осаковський: “Протистояння спонукає інвесторів повернутися до міркувань про можливі санкції проти Росії”.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

А будуть ще більші втрати.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

А будуть ще більші втрати.