Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Домашня освіта в Україні

Світ:

Чи можливо здобуття освіти дітьми вдома? Юридичні підстави для отримання домашньої освіти є. Про це говорить Конституція України (Стаття 53: Кожен має право на освіту, ст. 53: Повна загальна середня освіта є обов'язковою), Закон України "Про освіту", Наказ Міністерства освіти України від 20.12.2002 № 732 "Про затвердження Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах" та інші документи. Але чи це реально?

В розлогій статті В'ячеслав Богданова, що опублікована на сайті Острів знань, подаються юридичні підстави для отримання домашньої освіти, список документів, необхідних для оформлення індивідуального навчання і описується практичний досвід здобуття державної освіти дітьми в домашніх умовах, який я пропоную вашій увазі. 

Екстернатна форма навчання (практичний досвід Пісьмак Олени)

Здрастуйте друзі і однодумці! Ми вирішили відгукнутися на ваше прохання і розповісти про те, яким чином наша чотирнадцятирічна дочка ось уже сьомий рік знаходиться на экстернатному навчанні. 

Так склалося, що коли Карині було шість років, ми виїхали на роботу до Варшави. Там вона пішла в перший клас середньої школи при Посольстві РФ. І перший рік навчання коштував 1100 $. Благо, що за кордоном ще тоді існувала можливість вибору будь-якої форми навчання. Тому 2 і 3 класи вона вчилася на екстернаті, відвідуючи школу 1 раз в два тижні. У цей день вона займалася всіма предметами з вчителькою один на один і здавала теми, задані минулого разу. У вільний час у неї була можливість відвідувати приватну гончарну школу, ходити до басейну, малювати, читати, писати і т.д. Тому, коли ми повернулися в 2002 році на Україну, саме такий образ навчання вважали для себе більш прийнятним.

Проте 1 вересня 2002 року Карина пішла в 5 клас однієї з найзвичайніших шкіл в Черкасах на стандартне навчання. Це був, мабуть, найскладніший період в її шкільному житті. У дівчинки не було навиків групового навчання, наприклад, записати швидко диктоване всьому класу або списати з дошки декілька пропозицій до того, як його зітруть з дошки і т.д. Вона звикла до індивідуальних занять і інше давалося важко, хоча відносини з дітьми були теплими і дружніми. Щодня, приходивши зі школи, вона сідала робити уроки і це затягувалося до пізньої ночі. Непомірні об'єми різноманітної інформації, особливо точних наук, віднімали багато сил і радощів життя.

Додаткові заняття з вчителями не дали результатів. Карина перестала писати вірші і казки, вона більше не ліпила і не малювала, вогник в очах затухнув, і я зрозуміла, що далі так продовжуватися не буде. Вона стала часто питати мене: "Навіщо мені це потрібно?" Будучи психологом, я не змогла на ці питання відповісти, як завжди говорять: Ти мусиш це знати, щоб отримати гарну оцінку, а оцінка тобі потрібна, щоб отримати хороший диплом, а з ним ти поступиш у ВУЗ, а звідти підеш на роботу за фахом, за це отримаєш гроші, які витрачатимеш на квартплату, одяг і харчі + .". Я дивилася в її чесні очі і чесно відповідала: "Не знаю".

На зимових канікулах, проучившись 4 неповних місяця, Карина одного разу сказала мені: "Знаєш, мама, я більше не піду в школу, буду вчитися удома". З тих пір учимося на екстернаті. Треба сказати, був і плюс в цьому навчанні, ми встигли провести психологічне дослідження в її класі, оскільки мене дуже зацікавив стан інших дітей в школі, їх внутрішній світ, особисті відносини, відносини з вчителями і т.д. Результати підтвердили мою думку про те, що дочка моя не одна така і що майже все шкільне життя дитини є малою ланкою в згубному ланцюзі роддом-дитсад-школа-вуз-работа-пенсія-крематорій. Така моя думка і до цього дня.

Тоді ми і вирішили діяти. Наштовхнувшись у школі на повне нерозуміння з приводу альтернативного навчання, ми звернулися в єдину інстанцію, яка могла дозволити відвідувати школу зрідка. Це обласна медико-психолого-педагогічна консультація, що існує в кожному обласному центрі. Пішли прямо до директора і все чесно розповіли. Поки ми спілкувалися, психологи стали перевіряти у Карини увагу, мислення, уяву, пам'ять і т.д. В кінці тривалої і відвертої розмови цей сивоволосий, дуже немолодий, чоловік потиснув нам руки, призначив дочці экстернатне навчання, написав на картці шифр з чотирьох латинських букв (значення яких не повинне цікавити ні вчителів в школі, ні директора, а тільки шкільного психолога). А наприкінці сказав таку фразу: "Я працюю в системі освіти 40 років і бачу всі її мінуси. Все більша кількість батьків хоче забрати своїх дітей зі школи правдами і неправдами. Але змінити тут вже нічого не можна. Хіба що ви або такі, як ви, батьки зможуть зрушити справу освіти з мертвої точки, тоді я ще раз міцно потисну вам руку. Успіхів вам!"

Ми подарували йому на пам'ять декілька нових віршів Карини, а психологи зробили висновок, що дитина повністю здорова, а психічний розвиток вище середнього рівня. З цим напрямом (яке потрібно відновлювати 1 раз в півріччя) ми вирушили в РОНО до шкільного інспектора, яка написала ще один бланк (у ньому вказала рекомендовані 5 годин в тиждень для дитини 5 класу). З цими паперами ми звернулися до завуча школи, яка зобов'язана була знайти в шкільному плані "вікна" вчителів по необхідних предметах, щоб дитина могла спілкуватися з вчителем індивідуально. Вийшло 2 дні по 2 і 3 години в тиждень.

Радості дочки не було кінця. Вона горіла творчістю, бали оцінок поповзли вгору. Так пройшло ще півроку. Іноді їй просто хотілося відвідати декілька цікавих предметів, адже ніхто не примушує. Так і було, і всі сприймали це нормально, тільки діти в класі заздрили, що не можуть бути "вільними слухачами".

До кінця шкільного року ми перебралися на хутір. Сімей з дітьми ставало все більше і до осені перешли на екстернат. На сьогодні - дев'ятеро дітей, одна дівчинку минулого року закінчила і одна дівчинка починає екстернат у вересні в 1 класі. Незадоволених немає і оцінки непогані. Тут ми діяли по іншому. Наш хутір знаходиться за 15 км. від села, в якому є школа. Всі батьки зібралися і поїхали до Чигирина (наш районний центр), в районне відділення освіти.

Там кожен написав інспекторові заяву на экстернатне навчання дитини внаслідок віддаленості школи на 15 км. від будинку і відсутності транспорту (якого сільрада нам виділити не змог) і вони з радістю погодилися. Ще ми їм пояснили, що стоїмо за своїх дітей горою і самі особисто займаємося вихованням і освітою, ні на кого не покладаючи цей священний обов'язок і відповідальність. Вони були здивовані, зустрічаючи вперше таких батьків в своїй довгій практиці.

А ще наприкінці розповіли про органи місцевого самоврядування і про те, що приміщення колишнього ФАПа власними силами переобладнали під хуторский клуб для організації культурного дозвілля, і де, з часом, коли дітей додасться, буде нова школа. Нам пішли на поступки і ми трішки подружилися. Ще в цьому році діяв закон про 5 предметах для початкової школи в тиждень і 8 предметах для старшокласників на екстернаті.

Виходить, що в атестат виставляються оцінки за всі предмети, а учать всього 5 або 8. Тому, в Чигирінському РОНО ввели обов'язкове вивчення всіх предметів, але оскільки форма - індивідуальна, то в 8 годин в тиждень входять всі предмети, які вибрав учень по 1-2 годині, і додатково по 0,25 або 0,5 години - інші, щоб хоч якось оцінити.

Почастішала і відвідуваність два рази в тиждень по 4 години - це на всі предмети (всього 8 годин в тиждень для старших класів). Маршрутом забезпечили безкоштовний проїзд всім нашим дітям.

У минулому році діти відвідували школу в слушний для них час. Могли здати за раз декілька предметів, а іншим разом - інші і так чергувати. Хтось здавав програму одного предмету за рік, а потім переходив до наступного предмету. Відвідували школу і 1-2 рази в тиждень, і 1-2 рази в чверть. Карина спілкувалася, наприклад, з викладачем по фізиці в грудні і травні, а ось на алгебру її натхнення в тому році не вистачило. Але це її вибір, і ніхто правил не диктує. Оцінки від 7 до 11 і товаришує з однокласниками. Попереду 9 клас і іспити, які доведеться здавати.

Якщо вирішить, що їй це потрібно, здасть, і непогано, якщо немає, то з нашого боку недоцільно її переконувати. Карина двічі була в школі Щетініна, у вересні позаминулого і січні минулого року. Взимку вона тиждень вчилася там на "хімічному факультеті" і їй дали рекомендацію на літо з метою 28-денного занурення в предмети. У неї є всі шанси залишитися там на навчання. Поки Карина вирішила виїхати до бабусі на західну Україну в гості. Там всі діти - частинки одного цілого організму Школи, а дочка у нас яскрава індивідуальність, і ці дві речі не зовсім поки в'яжуться один з одним у неї в душі. Моя ж думка така: будь-яка яскраво-виражена індивідуальність може легко виявитися в такому прекрасному згуртованому колективі, як школа у Текосі, якщо дитині привиті навики суспільного життя, беззаперечної дисципліни, дотримання режиму дня, виконання вказівок вищестоящих і т.д.

Якраз те, що нам не вистачає. А принципи роботи в школі Щетініна вважаю перехідним пунктом від звичайної школи до Родової. Виходячи з досвіду, треба сказати, цей перехід швидко не здійсниться. Головною ж причиною цього вважаю недостатній рівень усвідомленості самих батьків, які могли б стати другом і помічником дитині, безпосередньо беручи участь в самому процесі навчання. Ми просили Михайла Петровича посприяти у відкритті альтернативної школи у нас на хуторі. Він відповів, що єдиний варіант для нас, це відправити хоч би одну дитину на навчання до них з метою перейняття досвіду подачі шкільної інформації. Така дитина після повернення зможе навчити і інших і таким чином нова школа отримає свій розвиток.

Як бачите, экстернатне навчання має, як і все в світі, свої плюси і мінуси. І перш ніж переводити дитину на цю форму навчання, слід реально оцінити бажане і можливе. Якщо дитина здатна самостійно ухвалювати рішення, виконувати завдання, якщо їй є чим зайнятися у вільний час (якого стає дуже багато), якщо вона не боїться бути білою вороною в класі (це особливо стосується городян) і якщо його батьки не націлюють на обов'язковий вступ до вузу і інші області стандартних суспільних відносин, то, мабуть, можна цей крок зробити. І хай батьки відійдуть від вічного страху: "Він зовсім тоді вчитися перестане!". Таке буває в перші 4-6 місяців, оскільки шкільне навчання відохочує поглинати будь-які знання. З часом дитина сама знайде слушний час для цього. Вона трішки "відпочине" і побачить, як колись в дитинстві, що вчитися дуже цікаво. І батьки - перші в цьому помічники.

Якщо при читанні у вас виникли питання, можна звертатися безпосередньо до нас за адресою:
Пісьмак Олена, хутір Буда, с. Мірошники, Чигиринський р-н, Черкаська обл., 20933 або [email protected]

Індивідуальна форма навчання (практичний досвід Волошиної Оксани)

Напередодні нового навчального року мені захотілося поділитися нашим досвідом здобуття освіти по індивідуальній формі навчання (ІФН).

Отож. Ми живемо на хуторі. Найближча школа знаходиться за 15 км. від нас. Діти з хутора (поселенці; до нас постійно проживаючих сімей з дітьми тут не було) навчаються по ІФН вже 3 роки. У кожній сім'ї відношення до навчання різне і, відповідно, справляється кожен по-своєму.

У нашій сім'ї діти (5 і 8 клас) по такій системі проучилися 1 рік. Ми вже йшли по уторованій доріжці, тобто оформлення пройшло абсолютно без ускладнень. Ми просто написали заяву на ім'я директори школи. Минулого року по ІФН на учня виділялося в школі 8 годин в тиждень. Тобто, кожен учень зі всього списку предметів вибирав 8 предметів. Кожна наша дитина вибрала ті предмети, які йому до вподоби. Це набагато скоротило кількість негативних емоцій відразу. Спочатку ми підійшли не серйозно до навчання. Діти займалися час від часу, їздили в школу раз в тиждень і здавали небагато тем. До Нового року ми зрозуміли, що дітки відстали по багатьом предметам, і що навчання не можна пускати на самоплив. Майже всі зимові канікули були присвячені підтягуванню алгебри.

Ми пробували займатися в різний час доби. І зрозуміли що найплідніше це вранці. Виходило приблизно 3-4 години, зазвичай з 10-11 до 13-14 годин. Не дарма ж є прислів'я: "Зробив діло - гуляй сміло". Дуже зручно здавати цілими блоками, темами. Це дуже добре виходило по біології, географії, фізики (старший), природознавства (молодша). Ще радимо більше вирішувати практичні завдання для кращого засвоєння і запам'ятовування теми (алгебра, математика, фізика, хімія, мови). Те, що добре відчули на конкретних прикладах, запам'ятовується набагато краще, ніж сухі розумові знання.

Чим сподобалося таке навчання, крім усього іншого - ми не прив'язані до школи у просторі та часі. Наприклад, коли цього року приїжджали барди до нас в місто, ми зі спокійною душею (без всяких відпрошувань, мед. довідок) виїхали на тиждень до Черкас.

Ще живучи і навчаючись в місті, ми з дітками узяли собі за правило нести в школу додаткову, позитивну інформацію. Для того, щоб це не сприймалося як якесь нав'язування і не відштовхувало людей (викладачів і дітей), ми стали писати реферати (з прочитанням в класі) по темах, які діти проходили по різних предметах.

Наприклад. Ботаніка - 6 кл.: "Кедр. Сімейство голонасінні" і вибрали цікаву інформацію про кедр не тільки з біологічної точки зору. "Дуб. Довгожителі серед рослин" (те саме, з написанням прислів'їв, прикметами і т. д.) Історія - 7 кл.: "Введення християнства на Русі". Природознавство - 5 кл.: "Жива вода" по телепередачі "Теорія неймовірності" з перерахуванням всіх учених що брали участь в передачі. Дітки в класі слухали з великим інтересом.

Не забувайте, що вчителі теж люди. З ними можна домовлятися (не у сенсі хабарів) про зручнішу форму здачі предметів. І, крім того, нікому не сподобається, коли учень "бекае" і "мекає". Не випробовуйте терпіння викладачів.

На завершення хочу звернути вашу увагу на те, що відношення дітей до навчання залежить від відношення до нього батьків. Ми, дорослі, багато спілкуємося між собою, обговорюємо ті теми, які нас хвилюють. Діти слухають це все і, як мовиться, мотають на вус. Давайте стежити за своєю мовою і не будемо негативними, і не виховуватимемо негативістів з дітей (то неправильно, це погано). Давайте проростати зеленою травичкою крізь бетон освітньої системи. Ми це можемо. Це в наших силах.

Волошина Оксана, серпень, 2006 р.
[email protected]

В'ячеслав Богданов зауважує, що законодавство України:

  • зобов'язує здобуття дітьми повної загальної середньої освіти (ст. 53 Конституції України);
  • забезпечує розвиток різних форм освіти (групової і індивідуальної форм навчання) і вільний вибір будь-якої форми навчання дітей (ст. 53 Конституції України, ст. 51 Закону України "Про освіту" і абз.2 ч. 1 ст. 29 Закону України "Про загальну середню освіту");
  • надає охочим право і створює умови для прискореного закінчення школи, складання іспитів екстерном (ч. 1 ст. 13 Закону України "Про загальну середню освіту");
  • забезпечує можливість батькам проводити навчання дитини за індивідуальною формою (ст. 29 Закону України "Про загальну середню освіту");
  • для дітей-інвалідів і інвалідів з дитинства, які потребують опіки і стороннього догляду, забезпечує навчання, у тому числі і в домашніх умовах (ч. 7 ст. 19 Закону України "Про охорону дитинства");
  • надає можливість батькам забезпечувати здобуття дітьми повноцінної домашньої освіти (абз. 5 ч. 3 ст. 59 Закону України "Про освіту").

Згідно абз. 5 ч. 3 ст. 59 Закону України "Про освіту" батькам надається можливість в забезпеченні здобуття дітьми повноцінної домашньої освіти

Індивідуальна форма навчання відноситися до отримання освіти в учбових закладах, відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України "Про загальну середню освіту" і п. 1.4. Наказу Міністерства освіти України від 20.12.2002 № 732 "Про затвердження Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах".

Тобто, індивідуальна форма навчання не відноситися до домашньої освіти. Але індивідуальне навчання може проводиться без відвідування учбового закладу.

Оскільки законодавство України передбачає отримання дітьми освіти в домашніх умовах, то, швидше за все, потрібно буде з місцевою школою домовлятися про здобуття вашою дитиною домашньої освіти, з можливою здачею іспитів екстерном. Одне, з упевненістю, можу сказати, що вони відмовити вам в цьому не мають права.

Нормативно-правовий акт (документ), який регулював би отримання домашньої освіти, мені не зустрічався. Якщо у когось є практичний досвід по отриманню саме домашньої освіти або відповідний нормативний документ, то буду дуже вдячливий за те, щоб їх вислали мені.

Але В'ячеслав Богданов застерігає, що багато нормативно-правових актів, регулюючих экстернатну форму навчання скасовані. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дружина чоловікового брата до вступу в інститут архітектури чи як він тоді називався а це було приблизно в 1951 році проживала в м.Хмельницьку.В нкї були проблеми з серцем.наслідок дії Хмельницької АЕС якщо не помиляюсь.Тому вона часто пропускала уроки чи індивідуально навчалась.В атестаті за середню освіту переважали трійки а вступні екзамени вона здала на відмінно.До речі вона дуже талановито створювала картини лортрети ікони Особливий вплив на людей мала картина Чорнобиль.Це портрет чи вірніше зображення хлопчика якого пронизують три види променів.альфа бета гама.Сусідку заволіло серце.в мене на очі навертались сльози як тільки в моїй уяві викав образ цього хлопчика.Я говорила Оксано вистав цю картину на видному місці в Чернівцях.хай люди розуміють що несе людству безвідповідальне ставлення до природи до нашої Планети.Вона сказала Більшість не зрозуміє на жаль.Про індивідуальне навчання .Звичайно воно потрібне при певних ситуаціях для певного кола дітей.Це маають визначати і батьки і спеціалісти і звичайно враховувати бажання дітей..Індивідуальне навчання має бути в тих випадках і для тих кому воно необхідне на даний момент.А начання в колективі привчає дітей до суспільної діяльності спілкування радість приносить самовиразитись можна тількн в спільноті.Стаття потрібна і цікава для батьків в яких діти відрізняються психологічним типом про що пише Р Кіосакі в книзі Якщо хочеш бути багатим не ходи в школу.Про це ж мабуть більше знає Альберт Саїн.Хай висловиться.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дружина чоловікового брата до вступу в інститут архітектури чи як він тоді називався а це було приблизно в 1951 році проживала в м.Хмельницьку.В нкї були проблеми з серцем.наслідок дії Хмельницької АЕС якщо не помиляюсь.Тому вона часто пропускала уроки чи індивідуально навчалась.В атестаті за середню освіту переважали трійки а вступні екзамени вона здала на відмінно.До речі вона дуже талановито створювала картини лортрети ікони Особливий вплив на людей мала картина Чорнобиль.Це портрет чи вірніше зображення хлопчика якого пронизують три види променів.альфа бета гама.Сусідку заволіло серце.в мене на очі навертались сльози як тільки в моїй уяві викав образ цього хлопчика.Я говорила Оксано вистав цю картину на видному місці в Чернівцях.хай люди розуміють що несе людству безвідповідальне ставлення до природи до нашої Планети.Вона сказала Більшість не зрозуміє на жаль.Про індивідуальне навчання .Звичайно воно потрібне при певних ситуаціях для певного кола дітей.Це маають визначати і батьки і спеціалісти і звичайно враховувати бажання дітей..Індивідуальне навчання має бути в тих випадках і для тих кому воно необхідне на даний момент.А начання в колективі привчає дітей до суспільної діяльності спілкування радість приносить самовиразитись можна тількн в спільноті.Стаття потрібна і цікава для батьків в яких діти відрізняються психологічним типом про що пише Р Кіосакі в книзі Якщо хочеш бути багатим не ходи в школу.Про це ж мабуть більше знає Альберт Саїн.Хай висловиться.

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Виправляю помилку рік не 1951 а1971є