Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 60
  • Переглядів: 64

Десять рекомендацій, як стати просунутим користувачем онлайн-медіа

Категорія:

Щоб не стати жертвою однобічної пропаганди та маніпуляції, треба вміти користуватися різними джерелами з можливістю перехресної перевірки; вміти знаходити інформацію, яку від вас намагаються заховати; вміти користуватися різними інструментами пошуку та перевірки.

20220918censorship.jpg

Google і «м’яка цензура»

1. Використовуйте різноманітні джерела

Різні ЗМІ можуть мати дуже різні погляди на ту саму тему. Використовуйте SPR Media Navigator, щоб порівняти ЗМІ з різними політичними та геополітичними позиціями.

Порада SPR: самостійно перевіряйте різні джерела з важливих тем.


2. Отримайте доступ до платного медіаконтенту

Все частіше дійсно важливий медіаконтент розміщується за платними екранами. Щоб вимкнути платний доступ, скористайтеся розширенням для браузера «Обійти плату» - «Bypass Paywalls».

Порада SPR: підтримуйте високоякісну незалежну журналістику в межах своїх можливостей.

3. Використовуйте блокувальник реклами та відстеження

Щоб уникнути відстеження та профілювання під час перегляду, використовуйте блокувальник реклами та відстеження на всіх пристроях. Вимкніть його лише на тих вебсайтах, які ви хочете підтримувати, дозволивши їм показувати рекламу.

Порада SPR: не використовуйте Інтернет без блокувальника реклами та відстеження. Щоб вимкнути системи блокування реклами, скористайтеся розширенням блокувальника реклами.

4. Використовуйте альтернативи пошуковій машині Google

Результати пошуку та пошукові пропозиції в Google піддаються серйозним маніпуляціям. Тому замініть Google на альтернативну пошукову машину на всіх пристроях (включно з мобільними).

Ось пошукові системи, які використовують власний пошуковий індекс: Microsoft Bing, російський Yandex, британський Mojeek, американський Brave Search і китайський Petal Search (Huawei). Більшість інших пошукових систем, включаючи DuckDuckGo і Qwant, базуються на результатах, що надані Microsoft Bing.

Крім того, швейцарська мета-пошукова система eTools поєднує результати від Google, Bing, Yandex, Brave, Mojeek та інших провайдерів у прозорий спосіб, який можна налаштувати.

Оновлення: у березні 2022 року Google, Microsoft Bing і DuckDuckGo оголосили, що вони видалять або понизять рейтинг кількох вебсайтів, «пов’язаних з Росією», зі своїх результатів пошуку.

5. Використовуйте альтернативи YouTube

Відеоплатформа YouTube, що належить Google, тож її функція пошуку також піддається серйозним маніпуляціям і цензурі. Тому переглядайте також незалежні відеоплатформи.

Щоб шукати «суперечливі» відео на YouTube (якщо вони ще не видалені), використовуйте пошукову систему, відмінну від YouTube і Google, і додайте «site:youtube.com» до свого пошуку.

Порада SPR: щоб обійти вікові обмеження YouTube (які часто використовуються для цензури відео), скористайтеся простим обходом вікових обмежень YouTube. Щоб завантажити (з обмеженнями) відео, використовуйте 9xbuddy.com.

6. Використовуйте альтернативи Facebook і Twitter

Facebook і Twitter піддаються жорсткій цензурі та маніпулюванню з політичних і геополітичних питань. Тому розгляньте незалежні соціальні медіа-платформи.

Сповіщення та «хронології» Facebook, Twitter і YouTube також часто піддаються серйозним маніпуляціям. Слідкуйте за улюбленими авторами, каналами та блогами безпосередньо через RSS.

Порада SPR: щоб уникнути обмежень у Twitter, використовуйте відкритий вихідний код Twitter Nitter. На Youtube ви можете підписатися на канали безпосередньо через RSS (вхід на YouTube не потрібен).

7. Обережно з Вікіпедією

Вікіпедією активно маніпулюють групи політичних і комерційних інтересів. Таким чином, досліджуючи «суперечливі теми», Вікіпедію слід використовувати дуже обережно.

Наприклад, завжди перевіряйте джерела, історію та сторінку обговорення статей Вікіпедії.

Порада SPR: щоб побачити, хто що редагував у Вікіпедії, скористайтеся розширенням для браузера WikiWho.

8. Веб-браузер, електронна пошта та доступ до Інтернету

Уникайте звичайного, але нав’язливого браузера Google Chrome, а натомість використовуйте незалежний браузер, який не відстежує вас, коли ви користуєтеся Інтернетом і онлайн-медіа.

Використовуйте службу VPN, щоб захистити себе від інтернет-цензури та моніторингу. Крім того, використовуйте постачальника електронної пошти, який забезпечує конфіденційність, замість Gmail або подібних корпоративних постачальників.

Порада SPR: використовуйте службу VPN для доступу до Інтернет-контенту, заблокованого у вашій країні.

9. Доступ до книг і наукових праць

Щоб легко отримати доступ до книг онлайн, використовуйте Library Genesis, або Z-Library, або archive.org.

Щоб отримати доступ до платних наукових статей, використовуйте Sci-Hub або розширення для браузера Sci-Hub.

Порада SPR: Підтримуйте незалежних авторів у межах своїх можливостей.

10. Доступ до видаленого веб-контенту

Щоб легко отримати доступ до видаленого чи видаленого веб-контенту, скористайтеся розширенням веб-переглядача Web Archives, яке забезпечує легкий доступ до archive.org, archive.is та інших веб-архівів.

Порада SPR: Щоб знайти джерело зображення, скористайтеся зворотним пошуком зображень TinEye.

Повідомте друзям і рідним

Повідомте друзям і рідним про онлайн-маніпуляції та цензуру та порекомендуйте альтернативи.

Наші інтереси: 

У сучасному світі необхідно вміти користуватися різними інструментами для альтернативного пошуку та перехресної перевірки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Мабуть я відстала людина, бо понад 2 роки читаю тільки НО, і ніякої перехресної перевірки.

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Мабуть я відстала людина, бо понад 2 роки читаю тільки НО, і ніякої перехресної перевірки.

Все починається з Любові.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Публікації Народного Оглядача також треба перевіряти. Наприклад, свого часу ми купилися на пропаганду щодо "зеленого повороту", хоча згодом розібралися в цьому шахрайстві. Тому закликаю всіх наших читачів критично сприймати публікації, виробляти власну думку і сміливо її висловлювати. Тоді в нас працюватиме колективний розум. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Прикріпив посилання на цю статтю в розділі "Пошук".

Все, що робиться з власної волі, – добро!