Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чим відьми корисніші за «авторитетних вчених» XXI століття – Олександр Розов

Світ:

Люди XXI століття виявилися заручниками дезінформації та фейкових новин, ставши легкою здобиччю для шахраїв. Ми користуємося благами цивілізації, але повернули їх собі на шкоду.

"У моменти невизначеності люди, які зазвичай проживають у соціумах з невисоким рівнем наукової грамотності, звертаються за допомогою до екстрасенсів, астрологів, гомеопатів, ворожок і навіть відьм" (Любов Соковікова). Цікавий збіг: стаття Соковікової "Езотеричний ренесанс: лженаука як діагноз суспільству"** вийшла того ж дня (16 лютого), що й моє есе "Все, що треба знати про офіційну науку"***, пише письменник Олександр Розов.

Слід зазначити, що у Соковікової представлена ​​офіційна версія того, що слід вважати поясненням наукової картини світу для широкого загалу. Тому важливо процитувати деякі специфічні тези:

...ми користуємося благами цивілізації, але повернули їх собі на шкоду;

...майже третина росіян вважають, що Сонце обертається навколо Землі. І начхати, що в кишені лежить смартфон, за допомогою якого це твердження можна перевірити, а також знайти відповіді на практично будь-які запитання;

...люди XXI століття опинилися заручниками дезінформації та фейкових новин, ставши легкою здобиччю для шарлатанів;

...відсутність наукової грамотності та невміння мислити критично веде світ до похмурих наслідків"**.

Нижче я розберу ці тези, кожна з яких, можливо, крім намірів шановної пані Соковікової, виявилася з подвійним дном. З другого дна якраз випливає низка пунктів, за якими відьми – кращі, ніж авторитетні* вчені XXI століття. Поїхали.

Відсутність наукової грамотності та невміння мислити критично веде світ до похмурих наслідків – це дуже важливий момент! Якщо аудиторія не володіє основами наукового методу, то цій аудиторії можна згодувати будь-який абсурд під виглядом об'єктивних даних та знань про природу та суспільство (що похолодання  – це потепління, що злидні – це багатство, що нежить – це супер-чума і т.п.).

Якщо аудиторія розмірковує за принципом: у кишені лежить смартфон, за допомогою якого це твердження можна перевірити, а також знайти відповіді на практично будь-які питання, будь-який абсурд витримає перевірку за умови, що він оголошений за угодою з пошуковими сервісами (хоча б з Google). Тоді при запиті зі смартфона, принаймні у першій півсотні анонсів видаватиметься те, що треба пропагандисту абсурду.

Саме за такою схемою люди XXI століття виявилися заручниками дезінформації та фейкових новин, ставши легкою здобиччю для шахраїв. І саме це можна схарактеризувати фразою: ми користуємося благами цивілізації, але обернули їх собі на шкоду.

Це – справді так. Ми [в даному контексті – цивілізована частина людства] впали зі "славного тридцятиліття" НТР та космічного ралі в якийсь треш Великої рецесії з цифровізацією та Зеленого повороту з Великим карантином.

Вперше в історії останніх 300 років у розвинених країнах добробут людей став знижуватися від покоління до покоління, а відповідно до світової парадигми "Стійкого розвитку" (заявленої авторитетними* вченими) у майбутньому життя стане ще гіршим, і гіршим, і гіршим...

...До речі, я ще не пояснив, що означає "авторитетні вчені". Це – вчені з високим індексом Хірша, який визначається за цитуванням публікацій таких вчених іншими авторитетними вченими в наукових журналах**** (тобто в журналах, контрольованих парою видавничих концернів-монополістів, які не мають жодного відношення до реальної науки).

Це – дуже важливий пункт: авторитет вченого в "новій нормальності" визначається не кількістю його фундаментальних відкриттів або його видатних технологічних винаходів,  а якоюсь цифрою, що виводиться з рівня його лояльності до тусовочки плутократів-монополістів.

Тому, за величезного зростання кількості вчених та фінансування науки (7.8 мільйона вчених та 1.5 трильйона доларів у світі на 2015 рік*****), світ не отримав майже нічого корисного від науки за останні 7 років. Натомість світ отримав "від імені науки" величезну купу фантомних (фактично неіснуючих) загроз, заходи щодо боротьби з якими вже практично знищили соціально-економічний добробут і зруйнували життя мільярдів людей у ​​теперішньому та майбутньому (дивіться, наприклад, на дефекти розвитку дітей в умовах локдаунів).

Отже, чим відьми кращі за авторитетних* вчених XXI століття:

1) Відьми не поглинають бюджетні кошти та не викликають зростання податків.

2) Відьми не вигадують глобальних загроз і не обґрунтовують "захисних заходів".

3) Відьми не брешуть глобально "від імені науки" і не псують імідж наукового методу.

-------------------------------------
*) 17.05.2017 Що таке індекс Хірша та як його підвищити. Індекс Хірша, або h-індекс, належить до основних показників наукових досліджень. Значення h-індексу зростає, коли необхідно зробити зміни в кадровому секторі, а також при отриманні наукових звань та виділення грантів. Механізм дії індексу Хірша ґрунтується на кількості цитування наукових статей. Проте, від звичайного підрахунку цитувань всіх робіт, які автор встиг опублікувати, його відрізняє питома вага. Іншими словами, h-індекс виділяє роботи автора, які виявилися найбільш затребуваними світилами наукового світу за останні роки.
https://big-time.pro/chto-takoe-indeks-hirsha/
**) 16.02.2022 Езотеричний ренесанс: лженаука як діагноз суспільству (Любов Соковікова)
https://hi-news.ru/ezotericheskij-renessans-lzhenauka-kak-diagnoz-obshhestvu
***) 16.02.2022 Все, що треба знати про офіційну науку
https://alex-rozoff.livejournal.com/535422.html
****) 19.08.2021 Вся офіційна світова наука: дві торгові крамниці, два оцінювачі та 1.5 млн. сміттєвих текстів на рік.
Дві торгові крамниці – корпорації-видавництва Elsevier та Springer (решта – порівняно дрібний другий ешелон)
Два оцінювачі – рейтингові сайти Scopus (належний Elsevier) та Web of Science, WoS (що належить компанії Clarivate Analytics, яка своєю чергою до 2016 належала медіакорпорації Thomson Reuters, а потім була продана формально-канадській Onex та гонконзькій BPEA).
Вся офіційна світова наука (принаймні її фундаментальна інформаційно-результативна частина) контролюється такою щільною олігополією (по суті – монополією).
https://alex-rozoff.livejournal.com/451764.html
*****) 12.11.2015 ЮНЕСКО: Число вчених у світі досягло 7,8 мільйона людей. Між 2007 та 2013 роками витрати на наукові дослідження та розробки зросли у світі на 31% і досягли у 2013 році 1,478 млрд. доларів.
http://stv.uz/news/internews/3351-yunesko-chislo-uchenyh-v-mire-dostiglo-78-milliona-chelovek.html

Наші інтереси: 

Ще один цікавий погляд на ситуацію, в яку нас загнали та намагаються дурити далі. А лікарі та науковці мовчать! Та невелика кількість, яка говорить правду, або репресується, або заглушається продажними ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

На мою жаль, я теж "не володію основами наукового методу". То що ж тоді робити, коли хочеться вчитись?

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

На мою жаль, я теж "не володію основами наукового методу". То що ж тоді робити, коли хочеться вчитись?

Все починається з Любові.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Може, це Вам здається, що не володієте, якщо так самокритичні?