Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Чи витіснить “Вепр” “Калаша”?

Світ:

Експорт Україною стрілецької зброї значно посилить загальний обсяг експорту озброєння на світовий ринок. Про це заявив експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДКАР) Сергій ЗГУРЕЦЬ під час прес-конференції в УНІАН, присвяченій презентації нового українського автомату “Вепр”.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, до сьогодні експорт української стрілецької зброї становив близько 1-2% від загального обсягу експортованого озброєння. Наприклад, минулого року, Україна експортувала озброєння на суму близько 460 млн. дол., з них, відповідно, близько 4,6-9 млн. дол. становила стрілецька зброя. (УНІАН: загалом близько 1000 компаній у 100 країнах світу займається виробництвом зброї. Світовий ринок стрілецької зброї оцінюється в 4-6 млрд. дол. щорічно.)

Однак, сказав С.ЗГУРЕЦЬ, на сьогодні Україна здебільшого постачає на світовий ринок зброю часів Радянського Союзу, яка залишилася на вітчизняних складах. Єдиний серійний виробник стрілецької зброї - Науково-виробниче підприємство МВС України "Форд" (м. Вінниця) не "робить погоди" на світовому ринку. Однак, переконаний експерт ЦДАКР, якщо Україна серійно вироблятиме власний автомат "Вепр", то вона може за рахунок цього типу озброєнь загалом підвищити обсяги експортованої зброї. “У нас є традиційні ринки - Узбекистан, країни Африки та Латинської Америки, - які б із задоволенням купували і новий автомат "Вепр", - сказав С.ЗГУРЕЦЬ. Якщо ж Україна не займе цей сегмент ринку, то вона вимушена буде закуповувати зброю для своїх силових структур за кордоном, а згодом буде зовсім витіснена з цього сегменту, впевнений експерт.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в УНІАН було презентовано перший український автомат “Вепр”, розроблений Науковим центром точного машинобудування Національного космічного агентства України (Київ). Директор підприємства-розробника "Вепра" Олександр СЕЛЮКОВ заявив, що автомат створено на замовлення силових структур України. Автомат створений за зразком всесвітньо відомого російського автомата Калашникова (АК), однак, за словами розробників, український аналог "на 200 грам легший, на чверть коротший, а точність стрільби вдвічі перевищує АК". Патрони до "Вепра" аналогічні патронам АК-74 - 5,45 на 39 мм. Загальна довжина зброї сягає 702 мм, а довжина ствола - 415 мм. Вага "Вепра" з порожнім магазином - 3,45 кг, ємність магазину - 30 патронів. Приціл, на відміну від АК, діоптричного типу (Автомат Калашникова має щілинний приціл). В автоматі передбачена можливість приєднання оптичних прицілів на бокову планку та під'єднання підствольного гранатомету.

Розробка автомату обійшлася майже в 100 тис. доларів, налагодження серійного виробництва оцінюється в 0,5 млн. доларів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи