Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи буде обвал цін на ринку нерухомості Львова: статистика, прогнози, очікування

Запроваджений центральною владою карантин суттєво підкосив малий та середній бізнес. Проте і великим компаніям не вдалось уникнути прикрощів. Зокрема, коливання цін на первинному ринку нерухомості до цих пір змушує львів’ян замислитись: чи варто купувати квартиру у Львові зараз, чи все-таки очікувати обвалу цін? Ситуацію коментують фахівці компанії Львівцентробуд — забудовника, що протягом 14 років є одним з лідерів на ринку первинного житла Львова.

Фахівці з нерухомості у Львові зафіксували майже нульову активність по операціям з продажу та оренди житла у перші тижні карантину. Ситуація стосується як первинного, так і вторинного ринку. Виникали курйозні випадки, коли навіть повертався завдаток і майбутні угоди розривались — настільки життя видавалось непевним. Навіть ті, хто дуже потребував житла, волів перечекати, щоб краще оцінити ситуацію із поширенням вірусу та економічним станом в країні загалом. Також ширилась думка про майбутній обвал цін на квадратні метри в новобудовах.

Попит і пропозиція

Життя триває, місяці «застою» потроху змінюються незначною активністю покупців. Аналіз пропозицій з продажу квартир на первинному та вторинному ринку нерухомості свідчить про наступне.

Перед карантином (кінець 2019 року — початок 2020) сайт  OLX  пропонував близько 2,5 тисяч оголошень з продажу житла у Львові.  Нині таких оголошень 4,5 тисячі (в тому числі, квартир у новобудовах — 600). Тобто пропозиція і надалі значно перевищує попит, проте, як не дивно, обвалу цін не спостерігається, а в деяких районах Львова (Галицький і досі залишається найдорожчим) ціна на квадратний метра житлової площі навіть виросла.

Ціна

Згідно статистики сервісу ЛУН.Місто мінімальна ціна за метр житлоплощі у новобудові зараз залишається на рівні 11,5 тис. грн., середня —  17,0 тис.грн.

Порівняно з початком карантину змінилась середня вартість квадратного метра. У березні це було 16,4 тис гривень, а у червні — 17,0 тис грн.. Найбільше зростання вартості спостерігається у Галицькому районі міста. В порівнянні з березнем, вже у квітні житло тут коштувало аж на 2,4 тисячі гривень дорожче. А зараз вартість квадрату житлоплощі тут становить 30,7 тис. грн..

Чи подешевшає житло?

Потенційні покупці все ще перебувають в очікуванні спаду цін на житлові та комерційні площі. Принаймні до рівня цін 2016-2017 років. Проте експерти ринку обвалу чи навіть незначного спаду не прогнозують.

Більшість будівельних компаній вже перейшли на європейські стандарти якості, а отже використовують якісні будівельні матеріали і при цьому вже зараз пропонують житло за доволі низькими цінами.

На вартість квадратного метра незмінно впливають  ціни на будівельно-монтажні роботи, ризики пов’язані з інфляцією та ринок робочої сили, на якому зараз, до речі, відчувається дефіцит кваліфікованих кадрів. Тому  квартиру від забудовника у Львові вам ніяк не вдасться купити за ціною гарного авто, принаймні найближчим часом.

Наші інтереси: 

Ринок житла в Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи