Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Чи безпечне лазерне видалення родимок?

У більшості людей є родимки на тілі. Ці невеликі новоутворення — найчастіше, набуті. Особливо активно з'являються протягом перших 25 років життя, і часто не спричиняють жодного дискомфорту. Достатньо лише захищати невуси (це медична назва родимок) від сонця, уникати тертя одягом та інших механічних впливів. Та що ж робити, якщо родимка на тілі — злоякісна? В такому разі, необхідна термінова консультація дерматолога.

Спеціаліст проведе візуальний огляд за допомогою дерматоскопа, й визначить, чи дійсно є привід для хвилювання. Якщо ваші побоювання підтвердяться, виручить така процедура, як видалення родимок лазером.

Що таке лазерне видалення невусів?

Це безпечна процедура, яка проводиться за допомогою спеціалізованого лазерного обладнання. Лазер дозволяє діяти на потрібну ділянку точно, не травмуючи здорові тканини. Видалення родимки лазером займає мінімум часу, не потребує стаціонарного перебування пацієнта в лікарні та тривалого процесу реабілітації. А також:

  • Має мінімальний список протипоказів.
  • Безпечне та швидке.
  • Без кровотечі на момент проведення процедури та після неї.

Дискомфорт під час процедури присутній, але ви не відчуватимете надто сильного болю. За бажанням пацієнта, може проводитися знечулення. 

Тривалість процедури залежить від розміру родимки, місця її локалізації та інших нюансів. Але не варто хвилюватися: це не займе багато вашого часу.

Як зрозуміти, що родимку треба видалити?

Визначити це самостійно неможливо, адже рішення про видалення родимки — серйозне, та має узгоджуватися з лікарем. Навіть якщо ви плануєте просто видалити невус з естетичних міркувань. 

Перш ніж прийняти рішення про видалення невуса, фахівець оглядає його під дерматоскопом, оцінює стан. Якщо є підозра на те, що невус може бути злоякісним, призначається дата видалення. Процедура відбувається за один візит до лікаря, й видалену родимку відправляють на гістологічний аналіз. Стратегія подальших дій залежить від результатів цього аналізу. Якщо родимка дійсно виявилася злоякісною, знадобляться додаткові обстеження.

Через певний час на місці невуса шкіра повністю загоюється. Шрами та рубці утворюються вкрай рідко, тому за це не варто хвилюватися.

Ось і все, що треба знати про видалення родимки лазером. Для того, щоб зрозуміти, чи потрібна ця процедура вам, необхідно проконсультуватися з кваліфікованим дерматологом. А якщо якась із родимок на вашому тілі вас турбує — не відтягуйте зі зверненням до фахівця!

Наші інтереси: 

Здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи