Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому потрібен Лінукс?

500 із 500 найпотужніших ЕОМ у світі працюють під управлінням операційних систем Лінукс. Останній суперкомп’ютер, що використовував не Лінукс, вибув зі списка топ-500 в листопаді минулого року.

linuksy.jpg

Лінукс на будь-який смак

Про що це свідчить?

Лінукс — ефективний!

Отже, якщо хочете, щоб ваш комп’ютер (надалі називатиму його комп) максимально продуктивно використовував апаратні ресурси, використовуйте Лінукс. І це тільки перша причина, чому його корисно вивчати.

Також можна додати, що Лінукс — це переважна операційна система інтернет-серверів. Тому кваліфікований фахівець в галузі мереж просто зобов’язаний вміти працювати з Лінуксом. І хай це буде причина номер 2. Хостинги, веб-сервери, мережеві бази даних, маршрутизатори працюють переважно під одним із дистрибутивів Лінукса.

Добре відома система для мобільних пристроїв Андроїд була створена на основі ядра Лінукса у 2008 році, а вже через 9 років стала найпопулярнішою серед інтернет-користувачів усього світу! Тож Лінукс — це хороший конструктор для створення чогось нового, що згодом може стати популярним. І це третя причина звернути увагу на Лінукс не тільки сисадмінам, але й програмістам.

Причина 4. Хоча найпотужніші компи задають вектор розвитку всім іншим, для простих користувачів вони недоступні (поки що). Налаштування серверів і розробка програм — це заняття для вузьких спеціалістів. Тоді для чого Лінукс простому користувачеві? Наприклад студенту, підприємцю чи громадському діячу? Та тому що Лінукс може бути легально безплатним, на відміну від деяких інших операційних систем, котрі розповсюджують або піратським чином, або вимагають купівлі дорогої ліцензії.

Чи пам’ятаєте ви грізний вірус Петя, який уразив у 2017 році комп’ютери банків, електростанцій, державних установ, траспортних підприємств? А чи постраждав хоч один комп’ютер з операційною системою Лінукс від цієї атаки? Мені такий випадок не відомий. Безпека — останній, але можливо найголовніший чинник, чому треба звернути увагу на Лінукс.

Використання віртуальної машини

Отже, якщо ви вирішили ознайомитись з Лінуксом, то з чого почати? Не покинете ж ви звичне для вас середовище у пошуках нового і незнайомого. Якщо ви маєте досвід роботи з однією операційною системою, то з допомогою певних програм ви можете всередині однієї операційної системи запустити іншу. Такі програми називають гіпервізорами або віртуальними машинами. Я пропоную вас скористатись безплатною програмою ВіртуалБокс від компанії Оракл.

Тим, хто тільки починає працювати з Лінуксом, рекомендую скористатись дистрибутивом Мінт версії 18.2. Це стабільна 64-розрядна версія. Якщо ви вже звикли до зовнішнього вигляду операційних систем від компанії Майкрософт, то робочий стіл Cinnamon, що в перекладі означає “кориця”, приємно вразить вас. Але краще один раз побачити, ніж кілька разів почути.

Практика

На етапі встановлення операційної системи треба буде вибрати мову, розкладку клавіатури, часовий пояс, місце куди записати файли операційної системи. Тому одразу на першому ж кроці обирайте українську, це одразу допоможе краще зрозуміти нову систему. Також треба буде вказати назву компа, користувача і пароль. Як ви думаєте, який пароль можна вважати достатньо надійним?

Після встановлення нової операційної системи треба ознайомитись з її інтерфейсом.

Натисність кнопку “Меню”. Після цього перегляньте всі 8 кнопок, які появились при цьому в лівому боці меню. Прочитайте підказки, які появляться при наведенні на всі ці кнопки курсора мишки. Далі перегляньте список “Всі програми”. Перегляньте вміст розділів: “Графіка”, “Звук та відео”, “Офіс”, “Стандартні”, “Інтернет”, “Адміністрування”, “Параметри”, “Місця”. Ви маєте помітити, що офісний пакет програм для роботи з текстами, таблицями, даними, малюнками, презентаціями і формулами вже встановлено одразу з операційною системою. Після ознайомлення зайдіть в “Параметри”/”Системні налаштування” і на власний розсуд налаштуйте зовнішній вигляд системи. (При потребі скористайтесь скролінгом).

Тепер встановимо першу програму. В меню вибираємо “Керування програмами”. Там вибираємо розділ з іграми. Старожили знають, що колись для Лінукса було дуже мало ігр. Адже спочатку Лінукс існував як серверна операційна система без графічної оболонки. Але ситуація постійно змінюється в бік зростання їх кількості.

Для прикладу встановіть собі гру WesNoth (Веснот). Встановлення програм зі своєрідного магазина є найпростішим, але не єдиним способом. Що робити, якщо потрібної програми нема в списку доступних? Скористаймось сайтом розробника!

Ось інструкція зі встановлення програмного комплекса Wine (надалі називатиму його Вайн): https://wiki.winehq.org/Ubuntu

Ви мабуть поміли, що інструкції для Мінта і дистрибутива Убунту дуже схожі. Це тому, що Мінт є відгалуженням Убунту. Якщо ви до цього етапа чітко достримувались вказівок, то й тепер треба виконати послідовність команд:

sudo dpkg --add-architecture i386

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/Release.key

sudo apt-key add Release.key

sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ xenial main'

sudo apt-get update

sudo apt-get install --install-recommends winehq-stable

Ви оцінили напівпрозорість термінала

 

Для встановлення потрібен буде доступ в Інтернет. А він у нас є, якщо ми правильно налаштували віртуальну машину. Також потрібен буде “Термінал”. Тож натискаємо “Меню”, потім “Термінал”, він же командний рядок. За допомогою мишки копіюємо текст команд в командний рядок і починаємо виконання натисненням клавіші “Ентер”. Звикаємо до того, що для виконання певних команд, потрібно буде вводити пароль користувача. Послідовно виконуємо кожну команду. Поки що не вдаємось в подробиці, що означає кожна з них. Просто правильно виконуємо. Згодом суть цих команд я зможу пояснити. Комплекс Вайн потрібен для того, щоб виконувати на Лінуксі програми, до яких ви звикли ще з Віндовса. Тепер можна встановити ще одну корисну утиліту. Називається Playonlinux (в перекладі означає грай на Лінуксі). Знайти її можна в “Керуванні програмами”, розділ “Забавки”.

Грай на Лінуксі!

Після встановлення запустіть цей додаток в тому ж вікні, де і встановлювали.

Завдання


З допомогою цієї програмки встановити одну із ігор, яка вам сподобалась. І розкажіть про ваш досвід.

Наші інтереси: 

Вивчаємо Лінукс.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи