Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому МФО відмовляють у видачі позик — 7 причин

Існує стереотипне переконання, що мікрофінансові організації в Україні надають позики всім підряд, не проводячи перевірок. Але це не так. Рівень відмов у видачі кредитів значно нижчий, ніж у банків, проте відмову отримають близько 30% потенційних клієнтів. Найчастіші дві групи причин — це зіпсований фінансовий профіль та огріхи при оформленні заявки. Проаналізуймо детальніше цю проблематику, описавши 7 найпоширеніших причин відмов у видачі мікропозик на карту.

Недостатній рівень доходу

Всі МФО зазвичай встановлюють мінімальний рівень доходу, який потенційний заявник повинен мати для отримання позики. Це робиться для забезпечення того, що клієнт зможе повернути позику з урахуванням своїх щомісячних фінансових зобов'язань. Якщо заявник не відповідає мінімальним вимогам до доходу, кредитор може відмовити видачі позики, оскільки існує ризик нездатності позичальника погасити зобов'язання.

Погана кредитна історія

Всі МФО перевіряють кредитну історію заявника, перш ніж приймати рішення про видачу позики. Якщо у потенційного заявника є непогашені борги, прострочені платежі або інші негативні показники в його кредитній історії, це може послужити причиною відмови. Вони беруть до уваги попередній досвід з позичальниками, оскільки їх мета полягає в уникненні ризиків неповернення позики.

Відсутність підтверджувальних документів

Кредитори вимагають підтверджувальних особистість документів, таких як паспорт, ідентифікаційний код, інколи довідка про доходи. Якщо заявник не може надати необхідні документи або надає недостовірну інформацію, йому загрожує відмова у видачі позики.

Велика кількість наявних кредитних зобов'язань

Якщо потенційний заявник вже має надмірну кількість позик або інших фінансових зобов'язань, МФО може відмовити у видачі нової позики. Це пов'язано з ризиком перевантаження позичальника фінансовими зобов'язаннями, що може ускладнити його здатність повернути позику вчасно. Мікрокредитні компанії зазвичай здійснюють оцінку здатності заявника управляти своїми фінансами перед видачею позики.

Неправильно заповнена анкета або недостовірна інформація

При заповненні анкети для отримання позики дуже важливо надати точну та достовірну інформацію. Якщо заявник надає неповну, або неточну інформацію, йому відмовлять у видачі позики. Неправильна інформація може підвищити ризик неповернення позики та вказувати на ненадійність заявника як клієнта.

Відсутність стабільності роботи

Мікрофінансові організації можуть бути обережними при видачі позик людям, які не мають стабільного джерела доходу або часто змінюють роботу. Нестабільність зайнятості може зробити заявника менш здатним повернути позику, що збільшує ризик. Якщо у заявника немає достатньої тривалості служби або постійного доходу, йому можуть відмовити видачі позики.

Негативний рейтинг кредитоспроможності

Крім перевірки кредитної історії, фінансові установи можуть використовувати різні методи оцінки кредитоспроможності заявника. Це може включати внутрішні алгоритми, скорингові системи або оцінку ризику. Якщо заявник отримує низький рейтинг кредитоспроможності, шанси на мікрозайм зменшуються або йому можуть запропонувати меншу суму позики з вищою процентною ставкою.

Кожна МФО має свої власні критерії оцінки заявок на позики, і причини відмови можуть варіюватися. Однак, незалежно від причини відмови, МФО зазвичай стараються забезпечити свою фінансову безпеку та мінімізувати ризики, пов'язані з видачею позик.

 

Чудінович Олександр, кредитний портал LoanCompas.com.ua.

Наші інтереси: 

Гроші, фінансова грамотність.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи