Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Черговий транш від МВФ погоджено. Ділитимуть по-чесному, чи як завжди?

Рада директорів МВФ 3 квітня ухвалила позитивне рішення щодо надання Україні чергового траншу допомоги за програмою розширеного фінансування. Завершення третього перегляду програми фінансування дозволило Україні отримати четвертий транш допомоги, обсягом близько 1 мільярда доларів. 

pozykamvf.jpg

Голова МВФ Крістін Лагард та Президент Порошенко

Фахівці переконані: цей транш Києву необхідний, насамперед, як сигнал, що міжнародні інституції співпрацюють з українською стороною і демонструють їй кредит довіри.

Це підтвердили і в Посольстві України у США: «Рада директорів МВФ погодила виділення Україні чергового траншу у розмірі близько 1 мільярда доларів США. Це рішення – чітке визнання прогресу реформ», – зазначили у посольстві.

У Міжнародному валютному фонді підтверджують, що Рада директорів фонду ухвалила рішення про надання Україні чергового траншу у розмірі близько мільярда доларів США. Після обговорення Ради директорів перший заступник директора Девід Ліптон заявив, що українська економіка демонструє ознаки відновлення.

«Зростання відновлюється, темпи інфляції зменшилися, а міжнародні резерви подвоїлися. Цей поступ багато в чому завдячує рішучим діям влади, в тому числі проведенню виваженої макроекономічної політики. Недавня стабілізація забезпечує багатообіцяючу основу для подальшого зростання», – сказав Ліптон, якого цитує прес-служба фонду.

При цьому він зазначив, що для досягнення швидшого і стійкішого зростання необхідне прискорене впровадження структурних реформ для поліпшення бізнес-середовища та залучення інвестицій.

«Початком має стати приватизація і розвиток ринку земель сільськогосподарського призначення. Боротьба з корупцією має бути рішучішою, оскільки, навіть зі створенням нових інститутів по боротьбі з корупцією, конкретні результати поки що не досягнуті», – наголосив представник фонду.

Українське питання Рада директорів МВФ мала розглянути ще 20 березня, проте засідання відклали. Українська сторона пояснила таке рішення потребою перерахунків щодо економічних наслідків від заходів, застосованих Україною у відповідь на блокаду та захоплення українських підприємств на непідконтрольній Києву частині території Донбасу, а також у зв’язку з визнанням Росією так званих «документів», виданих угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», що діють на цій окупованій території за підтримки Кремля.

В оновлених макроекономічних прогнозах Національний банк України, зокрема, знизив очікуване економічне зростання у 2017 році із 2,8% до 1,9% та передбачає погіршення платіжного балансу.

Черговий транш кредиту МВФ Україні наразі є необхідним, переконані фахівці. І у цьому є дві складові, пояснює експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій. «Перше питання – це фінансова необхідність, друге – наскільки він впливає на імідж України», – каже вона.

«Швидше за все, транш піде до резервів Національного банку, а не до бюджету, – зазначає Бетлій. – Але поповнення резервів – це завжди добре, зважаючи на те, що у нас цього і наступного року будуть виплати по державному зовнішньому боргу».

«Йдеться також про питання іміджу. Якщо МВФ продовжує співпрацю і надає нам кошти, це означає, що ми й надалі продовжуємо реформи, а це добре сприймається міжнародними донорами та інвесторами», – наголошує Олександра Бетлій.

Отримання чергового траншу МВФ для Києва насамперед важливе як сигнал, що банківська спільнота продовжує співпрацювати з українською стороною і позитивно оцінює діяльність влади, переконаний Ярослав Солтис, заступник голови правління НБУ у 1998-2003 роках.

«Це невеличка сума у порівнянні з нашими боргами і з тіньовими коштами, які є у нашого населення, але це показник, що до нас повинні почати йти інвестори», – зазначив Солтис.

«Українська економіка дуже рентабельна, якщо коректно вкладати гроші. У нас висококваліфікована, дешева робоча сила, у нас є багаті ресурси, у нас є гарні виробництва, у нас є великий ринок споживання і у нас поряд Європа – великий ринок для збуту наших товарів, де собівартість товарів більша, ніж в Україні приблизно у 2-3 рази, за рахунок того, що у них набагато дорожча робоча сила, щонайменше у п’ять разів», – наголошує фінансист.

Чотирирічну програму фінансової допомоги Україні у розмірі 17,5 мільярдів доларів МВФ схвалив у березні 2015 року. За два роки Україна отримала три транші на загальну суму близько 7,6 мільярда доларів.

 

 

Наші інтереси: 

З такими ресурсами і такою багатою верхівкою, напевно, можна було і без зовнішніх кредитів обійтись. Ось у одного тільки Насалика (міністра енергетики) вдома лежить мертвим вантажем 140 млн. доларів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи