Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Британський аналітик попередив про ризики впливу олігархів на банківський сектор

   Повзуче повернення олігархічного впливу на банківський нагляд в Україні може зашкодити зусиллям, покликаним боротися з відмиванням грошей, прищеплювати культуру раціональної банківської справи і гарантувати макрофінансову стабільність. 

19073001.jpg

Національний банк України

Про це пише оглядач британського журналу New Statesman Девід Кларк у своїй статті "Ukraine’s Volodymyr Zelensky cannot be a servant of the people and of oligarchy", передає РБК-Україна.

Звинувачення в хабарництві та напади на незалежність центрального банку країни перевіряють щирість обіцянок президента покласти край корупції.

Кларк заявив про нездатність президента Володимира Зеленського розвіяти враження, що він досі залишається "молодшим партнером" олігарха Ігоря Коломойського, якого звинувачують у відмиванні грошей і шахрайстві. Більш того, президент тільки посилив цим сумніви, призначивши в квітні адвоката Коломойського Андрія Богдана главою своєї адміністрації.

"Більшою мірою намірами Зеленського стурбовані міжнародні кредитори. Примітно, що за два дні до президентських виборів представники МВФ у Києві оприлюднили заяву, в якій нагадали українським політикам, що націоналізація "ПриватБанку" була необхідна, щоб гарантувати фінансову стабільність, і закликали продовжити зусилля по відновленню збитків від колишніх власників та пов'язаних сторін", - вважає автор статті

На сьогоднішній день, на думку Кларка, на кону стоїть важливе питання, що стосується цілісності українського фінансового сектора і бажання адміністрації Зеленського захищати незалежність Національного банку України. За останні шість років близько ста банків були оголошені НБУ неплатоспроможними в рамках його зусиль з очищення банківської галузі.

"Багато хто з їх колишніх власників стали частиною "неформальної олігархічної коаліції", яка б хотіла послабити повноваження НБУ з банківського нагляду і повернутися до тих днів, коли вони фактично могли керувати українськими банками як особистою скарбницею", - звертає увагу Кларк.

Автор публікації також зазначає, що на наступний день після президентських виборів екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, відповідальна за націоналізацію "ПриватБанку", стала фігурантом кримінальної розслідування і метою нападок на неї у Facebook нібито через її причетність до корупційних схем часів Януковича.

"Мабуть, ці атаки є частиною зусиль підірвати незалежність НБУ і зробити його більш сприйнятливим до зовнішнього впливу при прийнятті рішень, що стосуються неплатоспроможності фінансових організацій та інших питань регулювання. Одним з них є невирішене питання про місцеву філію Сбербанку, що опинилася під санкціями з початку українського кризи в 2014 році", - міркує автор статті.

За його словами, регулюючі органи відчувають дедалі більший тиск з боку олігархів, які прагнуть придбати прибутковий портфель позик та активів українського підрозділу Сбербанку, хоча його продаж порушить національні і міжнародні санкції. НБУ "мудро відмовляється порушувати правила".

Події навколо "Приватбанку" і "Сбербанк України" є важливим показником ставлення адміністрації Зеленського до фінансового сектору і серйозності її обіцянки викорінити корупцію.

Західні уряди і міжнародні фінансові інститути повинні рішуче і одностайно сигналізувати про свої побоювання президенту Зеленському і його новому уряду.

"Слід чітко вказати, що незалежний банківський нагляд і регулювання — це риса, яку не можна переходити, якщо Київ хоче отримувати постійну підтримку, і що справа "Приватбанку" є контрольною перевіркою прихильності України до реформ", - додав Кларк.

Наші інтереси: 

Зеленський все ще асоціюється з Коломойським, але це - відволікаючий маневр, щоб дати можливість нашим американським партнерам продовжувати допомагати Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи