Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Брошура Прогресивної Партії викликала звинувачення у расизмі

Категорія:

Поява нової передвиборчої брошури норвезької Прогресивної Партії викликала швидку та сильну реакцію. На обкладинці зображений чоловік в масці з коротко-ствольним автоматом, прикрашений написом “Підготовка до іноземного вторгнення... !”.
“Для Fr.P (Прогресивної Партії) жорстка іммігрантська політика та жорстка кримінальна політика – це поняття безпеки. Безпеки для людей гуляти по вулицях без остраху бути зґвалтованими або пограбованими,” – сказано в брошурі, і Fr.P заявляє, що має відповідні факти.

Олаф Томенсен (Olaf Thommessen), заступник лідера Ліберальної Партії, назвав брошуру “просто жахливою”, а Надім Бутт (Nadeem Butt), голова Антирасистського Центру у Норвегії (The Anti-Racist Center in Norway), заявив, що вона “недостойна норвезької політичної партії”.

Прогресивній Партії (Fr.P) – одній з найбільш популярних в Норвегії – не звикати до конфліктів, вона точно розраховує ризик загравання зі своїм більш націоналістичним минулим.

“Це низький рівень, що поміщає Fr.P на крайній правий фланг європейської політики,” – каже Томенсон. Відомий ліберальний політик порівняв зміст брошури з аргументами Ле Пена та Хайдера і висловив впевненість, що це відлякає виборців.

Бутт зокрема звинуватив лідера Fr.P Карла Гаґена (Carl I. Hagen) в тому, що жоден норвезький політик не намагається використовувати спірність іммігрантської злочинності.

“Карл Гаґен недооцінює інших політиків. Я не бачив жодного норвезького політика, що не ставився би серйозно до злочинності, але ніхто з них не драматизує надмірно проблему та не змішує імміграційну політику зі злочинністю, як це роблять Гаґен та Fr.P,” – заявив Бутт.

Прем’єр-міністр Кйел Маґне Бондевік (Kjell Magne Bondevik) також висловив занепокоєння щодо партійної літератури.

“Прогресивна Партія грає на остраху перед іноземцями. Я підозрював, що це трапиться під час виборів, але я думаю, що це погано,” – сказав Бондевік газеті “Dagsavisen”.

Карл Гаґен відкинув звинувачення Бондевіку у нагнітання страху.

“Бондевік неправий. Брошура каже, що дуже багато іммігрантів – законослухняні громадяни, що роблять велику роботу для Норвегії. Але на жаль також є багато незаконослухняних. Статистика ясно показує, що злочинність серед іммігрантів зростає,” – розказав Гаґен газеті “Dagsavisen”.

Позиція Fr.P ґрунтується на останніх даних норвезького статистичного бюро SSB, що показують рівень злочинності та її етнічний склад з 2002 року. Кількість незахідних іммігрантів, засуджених за злочини, складала 30 на 1000, а серед норвежців – 14 на 1000.

SSB відмічає, що більш високий процент молодих чоловіків серед іммігрантів є основним фактором, що пояснює більш високе число.

“На що ми звертаємо увагу, що нашій [тобто норвезькій] імміграційній політиці не вистачає цілісності та вимог до іммігрантів. Багато молодих людей зі статусом іммігрантів залучені у злочинність... і ми вважаємо важливим звернути на це увагу. Але якщо інші хочуть накрити проблему ковпаком та не обговорювати її, ми не вирішимо проблему,” – заявив Пер Сандберґ (Per Sandberg), речник Fr.P з питань імміграційної політики.


Progress Party brochure sparks racism charges
“Aftenposten ”, 16 серпня 2005.

Переклав Володимир Щербина
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи