Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

БРІКС намагається створити аналог Світового банку та МВФ

Країни БРІКС домовилися про фінансову взаємодопомогу у разі криз і затвердили керівництво так званого Нового банку розвитку, який за задумом займеться інвестуванням в інфраструктурні проекти країн-учасниць об'єднання.

Фактично мова йде про створення аналогів Міжнародному валютному фонду і Світовому банку.

Відповідні рішення були прийняті в ході зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків країн, що входять в групу: Бразилії, Росії, Індії, Китаю і Південної Африки.

Консультації між ними пройшли у вівторок у Москві, за день до відкриття в Уфі саміту лідерів БРІКС.

Про намір розробити процедури фінансової взаємодопомоги і створити власний банк розвитку країни БРІКС заявили ще торік, на саміті в бразильському місті Форталеза.

До нового саміту ці ідеї набули організаційні обриси. Так, для надання допомоги один одному в кризових ситуаціях країни розробили Пул умовних валютних резервів: його обсяг встановлений у розмірі 100 млрд доларів. З них Китай вніс 41 млрд, Бразилія, Індія і Росія - по 18 млрд доларів, а ПАР - 5 млрд доларів.

У випадку, якщо яка-небудь країна з вищезазначених зіткнеться з дефіцитом ліквідності, центральні банки інших країн БРІКС прийдуть на допомогу. Кошти надаватимуться в доларах.

"100 млрд доларів - досить велика цифра, якщо врахувати що загальні золотовалютні резерви Росії складають 360 млрд доларів. Однак, щоб це запрацювало по типу МВФ, необхідна готовність деяких країн в якийсь період часу давати в цей загальний фонд більше, ніж періодично звідти вилучати. ​​Я не впевнений, що Китай готовий на це ", - зазначив у бесіді з Російською службою Бі-бі-сі Олександр Кнобель, завідувач лабораторією міжнародної торгівлі Інституту Гайдара.

"Головна подія дня"

Іншою фінансовою структурою, параметри якої обговорювалися у вівторок, є Новий банк розвитку БРІКС.

Міністри фінансів групи погодили регламент роботи банку і затвердили на посаді першого президента організації індійського фінансиста Кундапура Вамана Каматха. Глава банку обирається на шість років.

Дозволений капітал установи (тобто максимальний, прописаний в установчих документах) складе 100 млрд доларів. Резерви будуть формуватися протягом декількох років.

Російська влада покладає на нову структуру великі надії.

"Найголовнішою подією на сьогодні є створення банку БРІКС - одного з найбільших міжнародних фінансових інститутів з капіталом 100 млрд доларів", - заявив російський міністр фінансів Антон Силуанов.

Перші проекти, в які може вкластися банк, повинні з'явитися вже до кінця року, додав він.

null

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов розраховує, що Новий банк розвитку БРІКС вкладеться в перші проекти вже до кінця року

"Що стосується проектів, то, безумовно, це інфраструктура, різні інструменти - входження в капітал компаній, надання гарантій та інші інструменти, якими користуються міжнародні банки розвитку. В якості важливого інфраструктурного проекту, думаю, що можна буде говорити про створення" Шовкового шляху " з Китаєм ", - сказав Силуанов.

В експертному середовищі по-різному оцінюють нову структуру, однак, поки вона не запрацювала на практиці, превалюють обережні оцінки.

"Судячи з конструкції, тут проглядається якась віддалена конкуренція Світовому банку. Але мені здається, Росії слід уважно ставитися до таких проектів, бо для Росії Китай, як мені здається, представляє певний ризик", - вважає професор департаменту фінансів НДУ ВШЕ Олександр Абрамов.

"Якщо подивитися на те, як Китай поводиться при інвестуванні в рамках того ж "Шовкового шляху ", то можна побачити, що він фактично створює міжнародні структури розвитку як інструмент поширення власного впливу. Мені здається, Росії важливо у всіх цих проектах зберігати своє обличчя", - говорить експерт.

"SWIFT це чи не SWIFT..."

У Росії в умовах економічних санкцій з боку Заходу ідея створення фінансових структур і установ, які стали б повноцінною альтернативою західним, вкрай популярна.

Після того як у березні минулого року американські платіжні системи ненадовго відключили від системи банки, так чи інакше афілійовані з оточенням російського президента, в країні спішно стала розроблятися власна національна система платіжних карт.

На макрорівні російська влада продовжує розпочатий ще до української кризи проект євразійської інтеграції, який прийняв форму Євразійського економічного союзу.

На додачу до Нового банку розвитку і Пулу умовних валютних резервів країни БРІКС почали консультації про створення багатосторонньої платіжної системи, аналогічної SWIFT, говорив у червні в інтерв'ю РІА Новини заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков.

"SWIFT це чи нн SWIFT, мова в будь-якому випадку йде про можливість створення платіжної системи багатосторонньої у форматі об'єднання, яка б забезпечувала більшу незалежність, а точніше створювала б певну гарантію для країн від ризиків, пов'язаних з довільними рішеннями в цій сфері, які можуть прийматися країнами, в юрисдикції яких перебувають діючі платіжні системи", - заявив Рябков.

SWIFT - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів, до якої зараз підключено більше 10 тисяч фінансових установ по всьому світу. Транзакції російських банків також здійснюються через цю систему, штаб-квартира якої знаходиться в Брюсселі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи